Η Σεβίλλη κατέκτησε για 7η φορά το Γιουρόπα Λιγκ!

Το Γιουρόπα Λιγκ, για 7η φορά στην Ιστορία της, κατέκτησε η Μπενφίκα!
Η ομάδα της Ανδαλουσίας νίκησε στον χθεσινό τελικό της διοργάνωσης τη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο στα πέναλτι με 4-1, αφού κανονική διάρκεια και παράταση ολοκληρώθηκαν 1-1 και σήκωσε στον ουρανό της Βουδαπέστης, στο «Φέρεντς Πούσκας», το βαρύτιμο τρόπαιο.
Επίσης οι Ισπανοί κατέρριψαν το ρεκόρ του Μουρίνιο που μέχρι τώρα ήταν αήττητος στον τελικό όποιας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχει συμμετάσχει ως προπονητής.
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέλαβε καθήκοντα στον πάγκο μεσούσης της περιόδου για να γλιτώσει τους Σεβιγιάνους από τον υποβιβασμό από την Πριμέρα Ντιβιζιόν.
Τελικά όχι μόνο κατόρθωσε να οδηγήσει την ομάδα του εκ του ασφαλούς με ένα εντυπωσιακό come back, δεν της έδωσε απλώς πίστη και ψυχολογία, αλλά τη μετέτρεψε στο σύνολο που όλη η Ευρώπη έχει θαυμάσει τα τελευταία χρόνια και σε ένα απόλυτο ρεκόρ, που είναι δύσκολο να καταρριφθεί: τον έβδομο ευρωπαϊκό τίτλο σε ισάριθμους τελικούς!
Είτε ως Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, είτε στην εξέλιξή του ως Γιουρόπα Λιγκ, η Σεβίλλη έφυγε θριαμβεύτρια από το γήπεδο οσάκις ήταν φιναλίστ, κι αυτό συνέβη τα έτη 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 και 2023.
Την ίδια στιγμή εξασφάλισε παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για το 2023-2024.
Αγωνιστικά, στο πρώτο ημίχρονο οι Ιταλοί είχαν «υπνωτίσει» με το παιχνίδι τους τη Σεβίλλη και με τον ποδοσφαιρικό κυνισμό που διακρίνει τις ομάδες του Πορτογάλου τεχνικού τους άνοιξαν το σκορ στο 35ο λεπτό.
Στο σημείο εκείνο η πίεση στην μπάλα και στον Ράκιτιτς οδήγησε στο κλέψιμο και την έξοχη κάθετη πάσα του Τζανλούκα Μαντσίνι στον Πάουλο Ντιμπάλα, που βγαίνοντας απέναντι στον Μπόνο πλάσαρε υποδειγματικά για το 1-0.
Ο «Λα Χόγια» ήταν άλλωστε ο κινητήριος μοχλός για τη Ρόμα, παρότι προερχόταν από τραυματισμό και αγωνιστικά δεν ήταν έτοιμος να βγάλει ολόκληρο ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.
Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ένα μακρινό σουτ του Ράκιτιτς κατέληξε στο δοκάρι και στο δεύτερο μισό η Ρόμα γύρισε πίσω αντί να αναζητήσει το δεύτερο γκολ, δέχθηκε πίεση και τελικά ισοφαρίστηκε με αυτογκόλ του Μαντσίνι στο 55', που από δημιουργός εξελίχθηκε σε μοιραίο, καθώς έχασε και το πέναλτι στη σχετική διαδικασία.
Το 1-1 έμεινε ως το τέλος του αγώνα και της παράτασης, ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι κι εκεί πια η Σεβίλλη είχε εν τοις πράγματι τον πρώτο λόγο, όπως άλλωστε και αποδείχθηκε στην εξέλιξη.
Ο πολύπειρος και «μπαρουτοκαπνισμένος» από τις πρόσφατες μάχες του Μουντιάλ στο Κατάρ υπερασπιζόμενος την εστία της Εθνικής Μαρόκου, Μπόνο, ήταν ένα ψυχολογικό εμπόδιο που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν οι «Τζιαλορόσι».
Για τον εξαιρετικό αυτόν τερματοφύλακα, που είχε οδηγήσει τα «Λιοντάρια του Άτλαντα» στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022 αποκρούοντας όλα τα πέναλτι των Ισπανών στους «16» και κρατώντας το «μηδέν» με τους Πορτογάλους στα προημιτελικά, η διαδικασία στον τελικό του «Φέρεντς Πούσκας» ήταν, απλά, ένα βράδυ στη δουλειά.
Αφού νικήθηκε αρχικά από τον Κριστάντε στην πρώτη εκτέλεση, «μάντεψε» σωστά στα χτυπήματα των Μαντσίνι και Ιμπάνιεθ.