Το Campion.gr στην Κωνσταντινούπολη!

Τον περασμένο Αύγουστο, το Campion.gr επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη. Την “Νέα Ρώμη” επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την Βασιλεύουσα επί Βυζαντίου και βεβαίως είχαμε την χαρά να δούμε από κοντά δύο πανέμορφα και υπερσύγχρονα γήπεδα.
Το πρώτο είναι το Turk Telekom Arena ή αλλιώς Νέο Ali Sami Yen, τη νεόδμητη έδρα της Γαλατάσαράι. Η Τουρκική ομάδα και το Τουρκικό ποδόσφαιρο έχει κάνει άλματα προόδου και βεβαίως δεν θα μπορούσε η κορυφαία ομάδα της χώρας να μην έχει παρά ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης. Στα άλματα αυτά συμπεριλαμβάνονται το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ που κατέκτησε η Γαλατά το 2000, τα συχνά πλασαρίσματα των ομάδων της γείτονος στις υψηλές θέσεις των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, οι σούπερ σταρ του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται στο πρωτάθλημά της αλλά και η τρίτη θέση που κατέκτησε στο Μουντιάλ του 2002.
Στην δεύτερη και την τρίτη ένθετη φωτογραφία βλέπετε το ασημένιο ακριβές αντίγραφο (με σφραγίδα γνησιότητας) του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που κατέκτησε η Γαλατάσαράι το 2000 και την φανέλα του Μπουράκ Γιλμάζ κατευθείαν από τα αποδυτήρια της Γαλατάσαράι. Και τα δύο βρίσκονται στην συλλογή μας και μας τα εξασφάλισε ο ανταποκριτής μας στη Κωνσταντινούπολη, Mustafa Bora Kargin. Επίσης στην φωτογραφία υπάρχει άλλο ένα κομμάτι της συλλογής μας, το πρόγραμμα από εκείνον τον ιστορικό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Η TT Arena είναι ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 52695 θέσεων που άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στις 15 Ιανουαρίου 2011. Δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες καθώς καταγράφηκε επίσημα ήχος έντασης 131.76 ντεσιμπέλ που δημιούργησαν σε αγώνα οι οπαδοί της Γαλατάσαράι, καθιστώντας το το κορυφαίο σε αυτή τη κατηγορία στον κόσμο. Η κατασκευή του διήρκεσε 720 ημέρες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, αίθουσα VIP, αγορά VIP, Galatasaray Megastore, 11 μπουτίκ της Γαλατάσαράι, μουσείο της ομάδας, VIP εστιατόριο και 4όροφο πάρκινγκ 3225 θέσεων.
Για την κατασκευή του χρειάστηκαν 35000 τόνοι ατσάλι, 5500 εκ των οποίων μόνο για την οροφή και το συνολικό κόστος μαζί με την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ανήλθε στα 650 εκ δολάρια ΗΠΑ. Αποτελεί την έδρα της εθνικής Τουρκίας και εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου το γήπεδο μπορεί να φιλοξενήσει και συναυλίες, ανεβάζοντας σε αυτές τις περιπτώσεις την χωρητικότητα στις 70000.
--------------------------------------------------------------------------------
Το δεύτερο γήπεδο που επισκέφθηκε το Campion.gr στη Κωνσταντινούπολη είναι το Inonu, το γήπεδο της Μπεσίκτας. Το γήπεδο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Βόσπορο στην περιοχή Μπεσίκτας και η χωρητικότητά του ανέρχεται στις 32086 θέσεις. Παλαιότερα το γήπεδο αποτελούσε τη κοινή έδρα των Γαλατάσαράι και Φενέρμπαχτσέ.
Χτίστηκε το 1939 με αρχική χωρητικότητα τις 16000 θέσεις για να πάρει τη τωρινή του μορφή μετά τις ανακατασκευές των 1947, 1950, 1964 και 1982. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει συναυλίες μερικών εκ των κορυφαίων ονομάτων του παγκοσμίου μουσικού στερεώματος.
Δεν θα μεταφέρουμε τις αναλύσεις στα γηπεδικά θέματα και τις συγκρίσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία γιατί τα όσα θα πούμε και θα γράψουμε είναι γνωστά και στενάχωρα. Το μόνο που θέλω να πούμε είναι πως αν θέλεις να πετύχεις κάτι πραγματικά, τότε μόνο το πετυχαίνεις. Για να “πλατειάσουμε” και λίγο. Οι γείτονες θέλησαν να κόψουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, το έκαναν, θέλησαν να έχουν την πιο ακριβή περιοχή στον κόσμο (ουρανοξύστες στο Βόσπορο), το έκαναν, θέλησαν να έχουν πεντακάθαρες γεμάτες πράσινο πόλεις, το έκαναν και τώρα βρίσκονται πολύ μπροστά από εμάς. Ας δεχτούμε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι η βιτρίνα. Θα μας πει κάποιος, ποια είναι η ελληνική βιτρίνα;
Διαβάστε επίσης: H Γαλατά, ο Ζαρντέλ, οι Τούρκοι και εμείς