Ο Γιώτης Τσαλουχίδης στο Campion.gr!

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης είναι, κατά τεκμήριο, ένας από τους σπουδαιότερους αμυντικούς στην Ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μεγάλη καριέρα σε Εθνική, Ολυμπιακό, Βέροια και ΠΑΟΚ και μέλος της "Γαλανόλευκης" στην ιστορική της συμμετοχή στο Μουντιάλ 1994 στις ΗΠΑ.
Πλέον είναι Γενικός Διευθυντής της "Βασίλισσας του Βορρά". Είχαμε την χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε μαζί του, σε αποκλειστική συνέντευξη, στο προπονητικό κέντρο της Βέροιας, να μιλήσουμε για την ομάδα της Ημαθίας, για τον Ολυμπιακό, την Εθνική, το Ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για την καριέρα του.

Κύριε Τσαλουχίδη την περασμένη σεζόν η Βέροια έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και μαζί με τον Λεβαδειακό ήταν μακράν οι καλύτερες ομάδες της κατηγορίας. Όμως δεν κατάφερε να ανέβει. Φέτος ξεκινήσατε μια καινούρια προσπάθεια.
Δεν στεκόμαστε στο πρόσφατο παρελθόν, στεκόμαστε στο παρόν και το μέλλον. Γίνεται μια καινούρια προσπάθεια με καινούριους ανθρώπους, μπορώ να πω είναι πολύ ρομαντικοί. Μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ανταπεξέρχεται στη δύσκολη αυτή κατάσταση, είναι άξιοι επαίνου. Και εμείς που είμαστε κοντά σε αυτή τη προσπάθεια θα βοηθήσουμε και πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

(Με τη φανέλα της Βέροιας)

Ήταν δίκαιος ο περυσινός κανονισμός της Σούπερ Λιγκ 2 και την εν τέλει άνοδο μόνο μίας ομάδας;
Δίκαιος ή άδικος το ξέραμε από την αρχή. Αυτός ήταν ο κανονισμός, δεν άλλαξε τίποτα μέχρι το τέλος παρόλο που θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Αλλά δεν στεκόμαστε εκεί, κοιτάμε μπροστά.

Φέτος ποιές ομάδες "βλέπετε" για άνοδο;
Μέσα στο γήπεδο θα φανούν οι ομάδες. Μπορεί να υπάρχουν πολλά φαβορί πριν από το ξεκίνημα κάθε σεζόν. Όλοι φαβορί είναι, αλλά τα φοβορί φαίνονται στο γήπεδο το οποίο είναι ο καθρέφτης.

Να πάμε και λίγο παλαιότερα, όταν αγωνιζόσασταν σαν ποδοσφαιριστής. Ήσασταν μέλος πολύ μεγάλων ομάδων του Ολυμπιακού, αλλά δεν κατακτήσατε το πρωτάθλημα. Πιστεύετε ότι αν "κατεβαίνατε" τώρα με εκείνες τις ομάδες, θα κατακτούσατε το πρωτάθλημα;
Αν οι πρόεδροί μας δεν ήταν φυλακή και ήταν έξω, γιατί και ο Σαλιαρέλης και ο Κοσκωτάς ήταν φυλακή, πιστεύω θα είχαμε αρκετά πρωταθλήματα. Δυστυχώς, όταν ο "πατέρας" μιας ομάδας είναι στη φυλακή δεν μπορεί η ομάδα να είναι 100% επαγγελματική. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πιστεύω αυτή η ομάδα αδικήθηκε πάρα πολύ, τα παιδιά όλα αδικηθήκανε γιατί πήραμε 3 Κύπελλα, θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλα τόσα πρωταθλήματα. Δυστυχώς πολλοί παράγοντες παίξανε ρόλο και αυτοί οι παράγοντες από τότε μέχρι τώρα δεν έχουν αλλάξει ποτέ, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα πράγματα είτε είσαι στην ομοσπονδία, είτε στις ομάδες, συνεχώς τα ίδια λάθη. Δυστυχώς δεν διορθώνονται και προχωράει η ζωή.

(Με το Κύπελλο Ελλάδος του 1992, όταν πέτυχε και ένα γκολ στον τελικό)

Πείτε μας για την στιγμή που επισκεφθήκατε τον Γιώργο Κοσκωτά στη φυλακή και του κάνατε δώρο της φανέλα της Εθνικής που είχατε φορέσει στο Μουντιάλ του 1994.
Νομίζω ότι στις δύσκολες στιγμές μεγαλύτερη αξία έχει να έχεις σχέσεις με κάποιους ανθρώπους παρά όταν είναι ευχάριστα τα πράγματα και είναι όλοι μαζί. Και όταν είσαι άνθρωπος και πιστεύεις πραγματικά σε αυτούς τους ανθρώπους που σου άλλαξαν τη ζωή δεν τους ξεχνάς ποτέ και έστω και μια στιγμή μπορείς να τους δώσεις μια χαρά. Όπου και αν βρίσκεσαι, δεν έχει σημασία αν είσαι στη φυλακή ή έξω να μπορείς να έχεις τη δυνατότητα να τους δίνεις και να το εκτιμάς. Και όταν εκτιμάς έναν άνθρωπο, όπου και αν βρίσκεται, πας και τον βλέπεις.

Παρότι δεν ήσασταν "καθαρός" επιθετικός, είσαστε ένας από τους πρώτους σκόρερ στην Ιστορία της Εθνικής ομάδας και 2 φορές αναδειχθήκατε πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού. Πείτε μας για την ικανότητα στο σκοράρισμα.
Νομίζω είπες την κατάλληλη λέξη, ικανότητα. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Αντίληψη, πάθος, δύναμη. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε αυτά τα στοιχεία. Σίγουρα το να σκοράρεις είναι το πιό ωραίο πράγμα στο ποδόσφαιρο. Το να αμύνεσαι είναι πάρα πολύ καλό και αυτό χρειάζεται στο ποδόσφαιρο, αλλά το να δίνεις χαρά σκοράροντας μπροστά σε τόσες χιλιάδες κόσμο, νομίζω είναι διπλή η χαρά η δική σου γιατί είσαι και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Ειδικά όταν είναι και νικηφόρο το γκολ είναι ακόμη πιό σημαντικό. Αυτές οι στιγμές δίνουν νόημα στη ζωή και μπορείς να τις διαισθάνεσαι όσα χρόνια και αν περάσουν, ότι κι αν συμβεί, ήσουν ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν έδωσες μόνο μέσα αγωνιστικά. Έδωσες την ψυχή σου και ανταμείβεσαι κιόλας.

Κάνατε πολύ μεγάλη καριέρα στην Βέροια, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και όπως έγινε γνωστό μετά, ενδιαφέρθηκαν για εσάς πολλές ομάδες. Σε ποιές φτάσατε κοντά στο να γίνει η μεταγραφή;
Σε όλες, όλες.

(Με τον Ντιέγκο Μαραντόνα)

Ήσασταν βασικό μέλος της Εθνικής που έκανε τη μεγάλη επιτυχία να προκριθεί στο Μουντιάλ. Μιλήστε μας για εκείνη τη περίοδο που είχατε και την εμπειρία να μαρκάρετε τον Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε η Εθνική μας στο Παγκόσμιο, ήταν μεγάλη επιτυχία. Μία χώρα μικρή να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Μουντιάλ και πάντα η πρώτη φορά μένει, έστω και αν μερικοί την αμαύρωσαν και την σχολίασαν ποικιλόμορφα. Αλλά έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λένε. Όσοι ξέρουν την πραγματικότητα ξέρουν ότι δεν ήταν εύκολο να προκριθείς. Στον όμιλο με ομάδες-μεγαθήρια και που έπαιξαν ρόλο πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Όλοι έπαιξαν αρνητικό ρόλο, ομοσπονδία, πολιτεία, δημοσιογράφοι και όταν δεν υπάρχει ηρεμία σε μια ομάδα δεν μπορεί να πετύχει και πολλά. Και η επιτυχία φάνηκε όταν ήμασταν ενωμένοι στα προκριματικά εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν δεν χάσαμε ποτέ από την ενωμένη Ρωσία, ούτε στην έδρα τους, ούτε εδώ. Και μάλιστα εδώ τους είχαμε νικήσει με 1-0 με 85000 κόσμο μέσα στο γήπεδο. Βέβαια, για να τα αναλύσουμε αυτά χρειαζόμαστε καμιά 10αριά μέρες και δεν είναι επί της ουσίας αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη επιτυχία που είχε η χώρα μας να πάει στο Μουντιάλ και ιδιαίτερα στην Αμερική.

Ένα σχόλιο για τον Αλκέτα Παναγούλια, τον κορυφαίο ίσως Έλληνα προπονητή όλων των Εποχών;
Κορυφαίος, το είπες! Δεν υπάρχει δεύτερος.

(Η 11άδα της Εθνικής μας πριν από το ματς με την Αργεντινή στο Μουντιάλ 1994)

Ποιός είναι ο καλύτερος γενικά προπονητής που έχετε συνεργαστεί;
Πάρα πολλοί, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν.

Πιό δύσκολος αντίπαλος;
Όλοι δύσκολοι ήταν. Δεν υπάρχει εύκολος όταν μαρκάρεις τα καλύτερα δεκάρια του Κόσμου και της Ελλάδος. Όλοι ήταν ιδιαίτεροι, αλλά δεν παίζει ρόλο ποιός είναι ο άλλος, παίζει ρόλο ποιός είσαι εσύ και τι μπορείς να κάνεις. Δεν φοβάσαι κανέναν. Όταν δεν φοβάσαι μπορείς να καταφέρεις πολλά στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω σε αυτό το στοιχείο. Βασίστηκα σε αυτό, στη δύναμη, στο πάθος και αν πέτυχα στο ποδόσφαιρο θα το κρίνουν οι άλλοι, δεν θέλω να το πω εγώ. Δεν είναι ωραίο να μιλάς για τον εαυτό σου.

(Μπροστά στους Μαραντόνα, Μπατιστούτα και Ρεδόντο)

Έχετε επαφές με παλιούς σας συμπαίκτες;
Με 2-3.

Το ποδόσφαιρο, εκτός από το οικονομικό, τι άλλο σας έχει προσφέρει;
Το ταξίδι αυτό έχει πολλά πράγματα. Έχει δόξα, χρήματα, γνωριμίες, πάρα πολλά. Όλη η ζωή είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Η μπάλα είναι στρόγγυλη και η Γη είναι στρόγγυλη, περιέχει τα πάντα μέσα.

(Με τον Λάγιος Ντέταρι)

Κλείνοντας, ποιά ομάδα πιστεύετε ότι είναι φαβορί στο φετινό πρωτάθλημα;
Όλες είναι φαβορί μέχρι να ξεκινήσει. Δεν βλέπεις τι γίνεται; Όλοι κάνουν μεταγραφές και πανηγυρίζουν λες και πήραν το Τσάμπιονς Λιγκ και όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας φαίνεται μέσα στο γήπεδο και βλέπεις τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Αλλά δεν τα βλέπουνε, άλλα πράγματα τους ενδιαφέρουν.