Το Campion.gr στη Λισαβόνα!















Το Campion.gr κάθε χρόνο επισκέπτεται και σας παρουσιάζει τα γήπεδα όπου γράφεται η Ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έτσι και φέτος, το αγαπημένο σας site, ταξίδεψε στη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα και σας παρουσιάζει το Ντα Λουζ, το γήπεδο της Μπενφίκα και το Ζοσέ Αλβαλάδε, το γήπεδο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ντα Λουζ
Το Ντα Λουζ, η έδρα της Μπενφίκα, αποτελεί ένα από τα τοπ 25 γήπεδα της ΟΥΕΦΑ που ανήκουν στην "elite" κατηγορία των 5 αστέρων. Η χωρητικότητά του είναι 65647 θέσεων (με περισσότερες από 7000 business seats) και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2003 σε ένα ματς ανάμεσα στη Μπενφίκα και τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο (2-1 υπέρ των γηπεδούχων). Από τους φιλάθλους της ομάδας, έχει και το προσωνύμιο "A Catedral" (Καθεδρικός) λόγω του ίδιου προσωνυμίου που είχε και το παλιό γήπεδο της ομάδας που κατεδαφίστηκε για να κτιστεί το νέο στη θέση του. Οι φίλαθλοι της Μπενφίκα το είχαν επιλέξει αυτό εξ αιτίας του Καθεδρικού ναού που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το παλιό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα υλικά που έμειναν από τη κατεδάφιση του παλιού γηπέδου χρησιμοποιήθηκαν για το καινούριο.
Είναι ένα πανέμορφο και υπερσύγχρονο γήπεδο σχεδιασμένο από τον ίδιο αρχιτέκτονα (Damon Lavelle) που σχεδίασε και το “Emirates” της Άρσεναλ με τους οπαδούς των Λονδρέζων να αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του Ντα Λουζ. Αποτέλεσε το κυριότερο γήπεδο για το Euro 2004, γήπεδο στο οποίο η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και επίσης θα φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League του 2014.
Η πρώτη εικόνα που βλέπεις έξω από το γήπεδο σε βάζει αμέσως στο νόημα. Σου υπενθυμίζει που βρίσκεσαι. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι το άγαλμα που υπάρχει προς τιμήν του θρυλικού Εουσέμπιο ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο και λίγα μέτρα από το άγαλμα του Εουσέμπιο βρίσκεται ένας τοίχος που αναγράφει τα ονόματα όλων όσων συμμετείχαν στην ανέγερση του γηπέδου!
Με την είσοδό μας, το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε είναι η προτομή του αδικοχαμένου Μίκλος Φέχερ που αγωνιζόμενος με τη φανέλα των “Αετών της Λισαβόνας” έχασε τη ζωή του μέσα στο γήπεδο. Στις 25/01/2004 εκτός έδρας με τη Γκιμαράες. Αυτό που μας προκάλεσε συγκίνηση είναι η φανέλα που φορούσε ο άτυχος Ούγγρος ποδοσφαιριστής σε εκείνο το τραγικό ματς η οποία είναι σκισμένη από τους γιατρούς στη προσπάθειά τους να τον σώσουν. Επίσης στην ίδια προθήκη υπάρχει το σορτς και τα παπούτσια που φορούσε σε εκείνο το ματς αλλά και αρκετά μετάλλια.
Στην άλλη είσοδο του γηπέδου υπάρχει ένας επιβλητικός τεράστιος αετός (άγαλμα), που βρισκόταν στο παλιό γήπεδο, καθώς επίσης και τα πορτραίτα των τεσσάρων πρώτων προέδρων της Μπενφίκα.
Το Campion.gr είδε αρκετά από τα 27000 (!) τρόπαια που έχει κατακτήσει η Μπενφίκα σε όλα τα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα από τα δύο Χρυσά Παπούτσια του μύθου της ομάδας, του Εουσέμπιο και το Latin Cup. Μια διοργάνωση που αποτέλεσε τον πρόδρομο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και γινόταν ανάμεσα στις πρωταθλήτριες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Η φωτογράφισή τους όμως απαγορευόταν, καθώς ομάδα ειδικών τους έκανε συντήρηση. Οι πόρτες του μουσείου θα ανοίξουν ξανά τον Οκτώβριο για να εκτεθούν στους φιλάθλους 1000 τρόπαια από αυτά.
Κάθε κερκίδα του γηπέδου, που καλύπτεται από σκέπαστρο με αψίδα ύψους 43 μέτρων, φέρει το όνομα ενός εκ των τεσσάρων κυριότερων χορηγών της ομάδας (Coca Cola, Sagres, TMN και MΕΟ). Στην κερκίδα ΤΜΝ υπάρχουν και οι θέσεις VIP. Εκεί, στη πρώτη σειρά η θέση 9 ανήκει στον εμβληματικό Εουσέμπιο, η θέση 12 στον Luís Filipe Vieira Ferreira τον πρόεδρο της Μπενφίκα και η θέση 13, αριθμό τον οποίο και οι Πορτογάλοι θεωρούν γρουσούζικο, προορίζεται για τον πρόεδρο της φιλοξενούμενης ομάδας.
Μία πρωτοποριακή κίνηση είναι οι χρυσές θέσεις που υπάρχουν στις κερκίδες. Κάθε χρόνο, ένας εκ των κατόχων των εισιτηρίων διαρκείας αυτών των θέσεων, μετά από κλήρωση ταξιδεύει μαζί με την ομάδα στα ματς, μπορεί να πηγαίνει στις προπονήσεις της, τρώει μαζί με τους ποδοσφαιριστές και γενικά απολαμβάνει τα πάντα σαν μέλος της αποστολής.
Μπροστά από τις κερκίδες είδαμε και τη Gloria. Η Gloria είναι ο διάσημος αετός ο οποίος πριν από την έναρξη κάθε αγώνα κάνει τον γύρο του γηπέδου και καταλήγει στο σήμα της Μπενφίκα στο κέντρο. Επίσης μπήκαμε στην αίθουσα όπου δίνονται οι συνεντεύξεις Τύπου, στις σουίτες, στα στούντιο του Benfica TV, στη φυσούνα που καταλήγει στον αγωνιστικό χώρο, στον κλειστό χώρο όπου κάνουν ζέσταμα οι φιλοξενούμενοι αλλά και στα αποδυτήρια του φανταστικού αυτού γηπέδου. Βεβαίως το γραφείο του Προέδρου δεν είναι προσβάσιμο από κανέναν επισκέπτη παρά μόνο από τους πολύ στενούς συνεργάτες του.
Βεβαίως η ομάδα μας παρέδωσε και τα πιστοποιητικά της επίσκεψής μας με την υπογραφή του Προέδρου της ομάδας και την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε.
Μετά από όλη αυτή τη ξενάγηση δεν θα μπορούσαμε παρά να κάνουμε στάση και στο εστιατόριο της ομάδας και να απολαύσουμε Πορτογαλικά εδέσματα αλλά και πιάτα με ονόματα σχετικά με την Μπενφίκα.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ζοσέ Αλβαλάδε
Το Ζοσέ Αλβαλάδε αποτελεί την έδρα της συμπολίτισσας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2003 και έχει χωρητικότητα 50044 θέσεων. Αποτελεί και αυτό ένα από τα τοπ 25 γήπεδα της ΟΥΕΦΑ που ανήκουν στην "elite" κατηγορία των 5 αστέρων και έχει φιλοξενήσει ματς για το Euro 2004 (μάλιστα απέσπασε και τον τίτλο του καλύτερα οργανωμένου γηπέδου της διοργάνωσης) και τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 2005.
Στους χώρους του έχει κινηματογράφο, εμπορικό κέντρο, σούπερ μάρκετ, γυμναστήρια, κλινική και κέντρο υγείας, ενώ έχει φιλοξενήσει και πολλές συναυλίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κερκίδες του γηπέδου είναι πολύχρωμες, “παίζοντας με το μάτι” κάνοντάς το να νομίζει ότι έχει πάντα κόσμο.

Και δύο λόγια για τους Πορτογάλους
Αποτελούν ένα ήσυχο και ήρεμο λαό, πάντα ευγενικό και προσιτό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Πορτογαλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ευρώπη. Βέβαια σε αυτό έχει συμβάλει και η αστυνόμευση που υπάρχει παντού. Είναι μια χώρα πανέμορφη και γραφική και έχει διατηρήσει τη ταυτότητά της και την πολιτιστική της κληρονομιά. Είναι μία χώρα της οποίας οι κυβερνήσεις έχουν αξιοποιήσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον καλύτερο τρόπο, δεχόμενοι στωικά τη κρίση. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά “τι να κάνουμε, παντού συμβαίνει αυτό”…

Οι συναντήσεις μας με Έλληνες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της Μπενφίκα

1) Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης
Ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα της Μπανφίκα. Μεταγράφηκε εκεί την σεζόν 1999-2000 και αποτέλεσε επιλογή του Γιούπ Χάινκες. Τον συναντήσαμε στην επιχείρηση που διατηρεί στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μας υπέγραψε την φανέλα της Μπενφίκα που βρίσκεται στην συλλογή μας και στην οποία υπογράφουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τους "Αετούς της Λισαβόνας". Μάλιστα όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, η Μπενφίκα στην επίσημη σελίδα της στο facebook, δημοσίευσε την φωτογραφία μας με τον Μαχαιρίδη.

2) Κώστας Κατσουράνης
Ο Κώστας Κατσουράνης φόρεσε την φανέλα της Μπενφίκα για 3 χρόνια (2006-2009). Ο Πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αποτέλεσε επιλογή του Φερνάντο Σάντος και συμπαίκτης για μία σεζόν με τον Γιώργο Καραγκούνη. Τον συναντήσαμε στα γραφεία της Παναχαϊκής. Μας υπέγραψε την φανέλα της Μπενφίκα που βρίσκεται στην συλλογή μας και στην οποία υπογράφουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τους "Αετούς της Λισαβόνας".

3) Γιώργος Καραγκούνης
Ο Γιώργος Καραγκούνης φόρεσε την φανέλα της Μπενφίκα για 2 χρόνια (2005-2007). Ο επίσης Πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αποτέλεσε επιλογή του Ρόναλντ Κούμαν. Τον συναντήσαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.