Το Campion.gr στη Βαρκελώνη!








Το Campion.gr τον Ιούλιο του 2008 επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη. Εκεί είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Camp Nou. Είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης και έδρα της φημισμένης Barcelona. Η χωρητικότητά του είναι 99354 θεατές και αποτελεί τον ορισμό του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Μοιάζει με αρένα στην οποία ο αντίπαλος μοιάζει ανήμπορος να αντιδράσει, σαν να βρίσκεται στον λάκο των λεόντων. Βλέπετε είναι το σπίτι της Barcelona η οποία όπως λέει και το μότο στις κερκίδες είναι “Mes Que Un Club”, δηλαδή “Περισσότερο Από Μια Ομάδα”. Και αυτό γιατί η Barça αποτελεί τον εκπρόσωπο της Καταλωνίας, την ανεξαρτητοποίηση της οποίας επιθυμούν διακαώς οι κάτοικοί της. Για πολλούς από αυτούς η ομάδα αυτή αποτελεί και την εθνική τους. Η Barcelona έχει δώσει αμέτρητες χαρές στους φίλους της καθώς οι εγχώριοι, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι τίτλοι της είναι αναρίθμητοι. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το λεωφορείο της ομάδας από τη δεκαετία του 1950 και στο μουσείο να δούμε από κοντά όλα τα τρόπαια της υπεραιωνόβιας ιστορίας της και τη μοναδική τιμή να φωτογραφηθούμε με το Κύπελλο Πρωταθλητριών που κατέκτησαν οι Blaugrana το 1992. Επίσης είχαμε τη χαρά να δούμε τις φανέλες που φόρεσαν τεράστιοι ποδοσφαιριστές όπως o Μαραντόνα, ο Κρόιφ, ο Πουγιόλ, ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο, ο Κοκού, ο Θουμπιθαρέτα, ο Στόιτσκοφ, ο Ροναλντίνιο, ο Ρομάριο και πολλοί πολλοί άλλοι αστέρες από την εποχή που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Barcelona. Στο τέλος του τουρ στο γήπεδο, η επίσκεψη στη διώροφη μπουτίκ ήταν επιβεβλημένη.
Το γήπεδο κτίστηκε το 1957, μάλιστα στο μουσείο υπάρχει ο θεμέλιος λίθος του και τα σχέδια του μηχανικού, και είναι αξιολογημένο από την UEFA με 5 αστέρια. Η αρχική του χωρητικότητα ήταν 60000, αλλά η ανακαίνιση που έγινε για το Μουντιάλ του 1982 αύξησε τις θέσεις στα σημερινά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ προσέλευσης που έχει είναι 121000 θεατές που έγινε τον Νοέμβριο του 1982 όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ έγινε επίτιμο μέλος του συλλόγου. Επίσης έχει φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1989 και τον αλησμόνητο τελικό του Champions League του 1999, αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 και αποτελεί την έδρα της εθνικής Καταλωνίας.
Επίσης επισκεφθήκαμε και το Palau Blaugrana που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το Camp Nou. Είναι η έδρα της μπασκετικής Barcelona. Ένα πολύ όμορφο γήπεδο 8250 θέσεων. Επίσης φιλοξενεί τις ομάδες χάντμπολ, χόκεϊ και φούτσαλ του συλλόγου. Κτίστηκε το 1971 και το 1992 φιλοξένησε και αυτό αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Το άλλο γήπεδο που επισκέφθηκε το Campion.gr τον Ιούλιο του 2008 είναι το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης που η επίσημη ονομασία του είναι Estadi Olímpic Lluís Companys. Επίσης είναι γνωστό και ως Estadi Olímpic de Montjuïc λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Είδαμε από κοντά το γήπεδο το οποίο έχει χαραχθεί στις μνήμες όλων των Ελλήνων και όχι μόνο, επειδή εκεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, η Βούλα Πατουλίδου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε εκείνο τον αλησμόνητο τελικό. Φιλοξένησε και τις τελετές έναρξης και λήξης εκείνων των Αγώνων.
Είναι η έδρα της RCD Espanyol από το 1997 και έχει 56000 θέσεις (67007 στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Αρχικά κτίστηκε το 1927 και ανακαινίστηκε το 1989 για να αποτελέσει το κυρίως γήπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Επίσης έχει φιλοξενήσει αρκετούς τελικούς του Κυπέλλου Ισπανίας, αγώνες της εθνικής ομάδας της Ισπανίας και της Ανδόρας, αγώνες ράγκμπι και πολλά μίτινγκ στίβου.