Η Αγγλία δημιουργεί ανεξάρτητη Αρχή για να μπλοκάρει οικονομικό ντόπινγκ και European Super League!

Ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή, που θα προασπίζει τα συμφέροντα των φιλάθλων και την ποδοσφαιρική κληρονομία του Νησιού, ετοιμάζεται να δημιουργήσει η Αγγλική κυβέρνηση.
Σκοπός της, μεταξύ άλλων, θα είναι η παρεμπόδιση ομάδων από τη συμμετοχή σε λίγκες, όπως η European Super League, ο αυστηρότερος έλεγχος πιθανών νέων ιδιοκτητών και η καταπολέμηση του οικονομικού ντόπινγκ.
Η συγκεκριμένη σκέψη γεννήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο μετά από κινητοποίηση οπαδών στην Αγγλία, οι οποίοι θορυβημένοι από το εγχείρημα της δημιουργίας της European Super League, απαίτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέργειες, που θα διασφαλίσουν τη διατήρηση του ρομαντισμού στο ποδόσφαιρο.

Ανεξάρτητη Αρχή με 5 βασικούς άξονες :
  1. Παρεμπόδιση αγγλικών ομάδων από τη συμμετοχή σε «κλειστά» πρωταθλήματα, που μπορούν να βλάψουν το πρεστίζ και τη δυναμική των εγχώριων διοργανώσεων.
  2. Αποτροπή ομάδων από μελλοντική οικονομική χρεοκοπία και οικονομικό ντόπινγκ.
  3. Εισαγωγή αυστηρότερων ελέγχων σε ιδιοκτήτες και προέδρους ομάδων για την προστασία φιλάθλων και ομάδων.
  4. Παροχή στους φιλάθλους της ικανότητας να σταματούν ενδεχόμενες κινήσεις των ιδιοκτητών για αλλαγή ονομάτων, χρωμάτων ή οτιδήποτε άλλο αλλοιώνει τις παραδόσεις των συλλόγων.
  5. Δικαιότερη κατανομή των χρημάτων προς τις μικρότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τη μορφή της πυραμίδας.
«Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγγλικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας»
Για τους Βρετανούς το ποδόσφαιρο είναι πολλά παραπάνω από ένα άθλημα. Είναι κουλτούρα, πολιτισμός και τρόπος ζωής. Κάπως έτσι την Πέμπτη 23/02 η Αγγλική κυβέρνηση επισημοποίησε το γεγονός ότι προετοιμάζει τη δημιουργία του εν λόγω ελεγκτικού μηχανισμού επισημαίνοντας τα εξής:
«Το δικό μας παιχνίδι, το παιχνίδι της Αγγλίας, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, με δεκάδες λίγκες και συλλόγους να παίρνουν παράδειγμα από τη δική μας επιτυχία. Για αυτό σήμερα η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα με στόχο της, να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβαίνει και για τις επόμενες γενιές».

Ρίσι Σουνάκ:« Τα νέα μέτρα θα προστατεύσουν την κληρονομιά και τις παραδόσεις του αγαπημένου μας αθλήματος»
Επί του θέματος δεν δίστασε να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος και τόνισε ότι τα ζητήματα, που απειλούν τη σταθερότητα του ποδοσφαίρου, θα αντιμετωπιστούν.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε: «Από την ημέρα της δημιουργίας του εδώ και 165 χρόνια το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει ενώσει τους ανθρώπους και έχει αποτελέσει μία πηγή περηφάνειας και έμπνευσης για εκατομμύρια οπαδών στη χώρα. Παρά την επιτυχία του αθλήματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχουν προκύψει ζητήματα που απειλούν τη σταθερότητα των συλλόγων, μικρών και μεγάλων. Οι κινήσεις μας έχουν σκοπό να προστατεύσουν την πλούσια κληρονομιά και παράδοση του αγαπημένου μας αθλήματος και να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές».

Πρέμιερ Λιγκ: «Παραμένουμε επιφυλακτικοί, να μην αποτρέψουν οι νέοι κανονισμοί μελλοντικές επενδύσεις»
Την είδηση δεν φάνηκε, ωστόσο, να καλωσόρισε η Πρέμιερ Λιγκ, η οποία υποστήριξε πως διατηρεί αμφιβολίες για την επίδραση των συγκεκριμένων μέτρων κάνοντας λόγο για αντίθετα αποτελέσματα:
«Είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι κανονισμοί να μην τραυματίσουν το παιχνίδι και την ικανότητα του να προσελκύει επενδύσεις και να μεγαλώνει το ενδιαφέρον γύρω του. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε συνέπειες που μπορούν να αλλοιώσουν τη θέση του πρωταθλήματος μας ως το κορυφαίο του πλανήτη».

EFL: «Μοναδική ευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα με τα οποία παλεύουμε εδώ και 30 χρόνια»
Σε αντίθετο ύφος υποδέχτηκε την είδηση η EFL, καθώς χαρακτήρισε την δημιουργία ρυθμιστικής Αρχής καθοριστική για να επιλυθούν τα προβλήματα του αγγλικού ποδοσφαίρου:
«Η EFL έχει ξεκαθαρίσει πως το Aγγλικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη μια θεμελιώδη οικονομική επανεκκίνηση, ούτως ώστε να παραμείνει βιώσιμο. Η απόφαση της κυβέρνησης καθιστά μια μοναδική ευκαιρία να επιλυθούν τα προβλήματα που το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει εδώ και 30 χρόνια αλλά αδυνατεί να τα επιλύσει μόνο του».
ΠΗΓΗ: Σπορ FM