Τρομερή ιστορία αθλητικού ήθους! 94χρονος αντιστασιακός έδινε στον Κάργα τον πολεμικό σταυρό του για να του δώσει την φανέλα του!

Ήταν 18 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα ως τυπικά γηπεδούχος στο Αγρίνιο, υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, παίρνοντας τη νίκη με 2-1 ως πρώτο βήμα πρόκρισής του στα ημιτελικά, όπως κι έγινε.
Το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό άνοιξε από πλευράς Παναθηναϊκού ο Μακέντα και οι Γιαννιώτες ισοφάρισαν με τον Παμλίδη στο 21', για να κερδίσουν τελικώς στο 65' με ωραία κεφαλιά του Κάργα.
Η αφιέρωση του δεύτερου γκολ από τον αρχηγό στην πόλη των Ιωαννίνων (το είπε μπροστά στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού) ήταν η αιτία να συγκινηθεί ο Στέφανος Γραμμενιάτης, μια τεράστια μορφή της Αντίστασης στα 94 του χρόνια που αποτελεί τιμή να ζει στη Ρόδο μαζί με τη γυναίκα του, Παναγιώτα και την οικογένεια του γιού του, Χρήστου.
Γεννημένος στα Ιωάννινα στις 28 Οκτωβρίου του 1927, από τα 17 του χρόνια υπό τις οδηγίες του Ναπολέοντα Ζέρβα που τύχαινε να είναι συγγενής του, πολέμησε στο αντάρτικο, περνώντας φτώχεια και κακουχίες, για να δει κάποτε την πατρίδα ελεύθερη.
Για τις ηρωικές πράξεις του που έχουν καταγραφεί και μνημονεύονται ως σήμερα, ο Στέφανος Γραμμενιάτης τιμήθηκε και παρασημοφορήθηκε αρκετές φορές.
Φίλαθλος του ΠΑΣ Γιάννινα, όπως η σύζυγός του και ο γιος του, πήρε μια απόφαση: να ζητήσει ανταλλαγή της φανέλας του Γιάννη Κάργα με έναν από τους πολεμικούς σταυρούς του (επόμενη photo) ως ένδειξη αναγνώρισης της αξίας της αφιέρωσης αυτής από τον αρχηγό της ομάδας των Ηπειρωτών.
Έτσι, ο γιος του επικοινώνησε με αθλητικό συντάκτη στα Ιωάννινα, αυτός τον έφερε σε επαφή με τον Γιάννη Κάργα που θεώρησε μεγάλη του τιμή την πρόταση από τον Στέφανο Γραμμενιάτη, αλλά, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να δεχτεί τον πολεμικό σταυρό.
 

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, αποφάσισε ωστόσο να στείλει την πορτοκαλί εμφάνιση του ΠΑΣ Γιάννινα στη Ρόδο (επόμενη photo) και στον ήρωα της Αντίστασης, υπογεγραμμένη απ' όλους τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας, δίνοντας την ευχή μάλιστα να επιστρέψει ο Διαγόρας στη Σούπερ Λίγκ. 
 
 
Αυτήν παρέλαβε ο Χρήστος Γραμμενιάτης την περασμένη Τρίτη με courier και την έδειξε στον πατέρα του, ο οποίος συγκινήθηκε περισσότερο για το ήθος της ομάδας των Ιωαννίνων, που εκτός από παίκτες, δημιουργεί και χαρακτήρες.
Η ιστορία αυτή αθλητικού και ειδικότερα ποδοσφαιρικού ήθους έγινε γνωστή και μέσω του «Αθλητικού ραντεβού» με τα μηνύματα του Χρήστου Γραμμενιάτη σε όλη εξέλιξή της, έτσι ώστε ο αθλητικός και όχι μόνο κόσμος της Ηπείρου να μάθει περισσότερα για την επαφή αυτή δύο παντελώς διαφορετικών ανθρώπων στο χαρακτήρα και την εποχή τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Γραμμενιάτης απέδειξε και το αθλητικό του παράστημα χάρις στην αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΣ, αγώνα του οποίου δεν χάνει με τίποτα τηλεοπτικά, έχοντας μάλιστα και εισιτήριο διαρκείας, ασχέτως αν δεν του δίνεται η ευκαιρία λόγω της απόστασης και της πανδημίας φυσικά να βρεθεί στις εξέδρες του γηπέδου της πόλης.
Με την αναφορά της αυτή, η «H Ροδιακή» τιμά τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας κι ευχαριστεί τον Χρήστο Γραμμενιάτη, με τον οποίο ήρθε σε επαφή για να την αναδείξουμε και να γίνει γνωστή και στη Ρόδο. rodiaki.gr