Σεζόν 1995-96: Η χρονιά που το Ελληνικό πρωτάθλημα ήταν επίσημα ένα από τα καλύτερα του Κόσμου!

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο ανέκαθεν συγκέντρωνε πολλά βέλη για την αξιοπιστία του, παρότι έβγαλε μεγάλες ομάδες και παίκτες.
Υπήρξε όμως μία εποχή που το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχαιρε αναγνώρισης. Στις 22 Φεβρουαρίου 1996, το Ελληνικό πρωτάθλημα έλαβε ένα πολύ σημαντικό βραβείο που δεν το αξιοποίησε στην πορεία.
Συγκεκριμένα θεωρήθηκε το 15ο καλύτερο του Κόσμου, με δείκτη δυσκολίας 552, σύμφωνα με αξιολόγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ιστορίας και των Στατιστικών του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου (IFFHS), η οποία κατέταξε όλα τα πρωταθλήματα του πλανήτη βάσει της αντικειμενικής δυναμικότητας του κάθε συλλόγου. Στην πρώτη θέση, με συντελεστή δυσκολίας 1352.5, βρέθηκε εκείνη την εποχή το Καμπιονάτο.

Ήταν το πρωτάθλημα της περιόδου 1995-96 το 37ο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας και το 17ο από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός για 18η φορά στην Ιστορία του, με δύο βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ.

Το πρωτάθλημα του Μπορέλι

Όσοι θυμούνται, ξέρουν, ότι εκείνο το πρωτάθλημα η ΑΕΚ το έχασε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Μπορέλι. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη χρονιά με την κατάκτηση του Κυπέλλου, στο τέλος της οποίας δέχτηκε ένα σφοδρό πλήγμα με την αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό, με το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής να αναφέρει, ότι ο Σερβοβόσνιος είχε συμφωνήσει με τους Πειραιώτες από τον Φλεβάρη. Η φύση του «Πρίγκηπα» άφησε ένα μεγάλο τραύμα στον ενωσίτικο οργανισμό, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει επουλωθεί, αν και αυτό δεν είναι το θέμα του σημερινού κειμένου, γι' αυτό και δεν θα το αναλύσουμε.

Στα αξιοσημείωτα εκείνης της διοργάνωσης ήταν ο υποβιβασμός του Πανιωνίου για δεύτερη φορά στην Ιστορία του, μόλις τετραετία από τον πρώτο και της Λάρισας μετά 18 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α' Εθνική που συνοδεύτηκαν από μεγάλες επιτυχίες και ενώ εκείνη την αγωνιστική περίοδο είχε νικήσει στο γήπεδό της Άρη, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, τον δε τελευταίο και εκτός έδρας (οι 5 στις συνολικά 9 νίκες της σημειώθηκαν επί των τεσσάρων από τους πέντε δημοφιλέστερους Ελληνικούς συλλόγους, εκτός του Πρωταθλητή Παναθηναϊκού).
ΠΗΓΗ: xtypes.gr