Διετής αποκλεισμός της Μάντσεστερ Σίτι και βαρύ πρόστιμο από την ΟΥΕΦΑ

Για παραβάσεις του financial fair play η Μάντσεστερ Σίτι τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ με διετή αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο 30 εκ. ευρώ!
Ο αποκλεισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020, κάτι που σημαίνει πως οι Πρωταθλητές Αγγλίας θα μείνουν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ για τις σεζόν 2020-2021 και 2021-2022.
Άμεση ήταν η αντίδραση της πλευράς της ομάδας η οποία ανακοίνωσε επίσημα την αναμενόμενη κίνηση της, ότι θα εξασκήσει δηλαδή το δικαίωμα έφεσης στο CAS.
Παράλληλα, τα άσχημα μαντάτα για τους «Πολίτες», ωστόσο, δεν σταματούν εδώ καθώς η Πρέμιερ Λιγκ προσανατολίζεται στο να αφαιρέσει βαθμούς από την ομάδα του Γκουαρδιόλα για την τρέχουσα σεζόν.
Η περίπτωση αποβολής από το πρωτάθλημα του Νησιού- ένα σενάριο που επίσης «έπαιξε»- δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ:

«Μετά την ακρόαση της 22ας Ιανουαρίου το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body (CFCB), προεδρεύοντος του Πορτογάλου, Κούνια Ροντρίγκες, ενημέρωσε σήμερα την Μάντσεστερ Σίτι για την τελική απόφαση της υπόθεσης, μετά την αναφορά του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του CFCB.
Το δικαστικό σώμα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία, διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι διέπραξε σοβαρές παραβάσεις των κανονισμών που διέπουν το Financial Fair Play, υπερβαίνοντας τα όρια χρηματοδότησης στους λογαριασμούς της και τον ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων (σ.σ. break-even) που παρουσιάστηκαν στην UEFA από το 2012-2016.
Επίσης, το δικαστικό σώμα διαπίστωσε ότι ο Αγγλικός σύλλογος αρνήθηκε να συνεργαστεί με την ερευνητική ομάδα του CFCB. Η απόφαση που πάρθηκε, αφορά αποκλεισμό της Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των επόμενων δύο περιόδων (2020/2021 και 2021/2022) και να καταβολή προστίμου 30 εκ. ευρώ.
Η απόφαση είναι εφέσιμη και μπορεί να προσβληθεί στο CAS. Αν η Σίτι ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμά της, η απόφαση του δικαστικού σώματος δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι την κοινοποποίηση της τελεσίδικης απόφασης του ανώτατου αθλητικού διαιτητικού δικαστηρίου της Λωζάνης».

Από την πλευρά της η Μάντσεστερ Σίτι με ανακοίνωση της αντέδρασε σε αυτή την απόφαση και τόνισε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για να πάει στο CAS. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Μάντσεστερ Σίτι είναι απογοητευμένη, αλλά όχι έκπληκτη από τη σημερινή ανακοίνωση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΟΥΕΦΑ. Ο Σύλλογος πάντα περίμενε ότι η τελευταία ανάγκη θα ήταν η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου σώματους και μιας διαδικασίας που θα εξετάσει αμερόληπτα το περιεκτικά και αδιάσειστα στοιχεία της θέσης του.
Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Επικεφαλής Ερευνών της ΟΥΕΦΑ είχε δημόσια προβλέψει το αποτέλεσμα και τις κυρώσεις που ήθελε να επιβληθούν στην Μάντσεστερ Σίτι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Η επακόλουθη προβληματική και διαρκής διαρροή της διαδικασίας της ΟΥΕΦΑ που επέβλεψε ο ίδιος σήμαινε ότι υπήρχαν λίγες αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έφερνε.
Ο Σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στο Πειθαρχικό Όργανο της ΟΥΕΦΑ, διαμαρτυρία που έχει επικυρωθεί από το CAS. Με απλά λόγια, αυτή είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε από την ΟΥΕΦΑ, εκτελέστηκε από την ΟΥΕΦΑ και κρίθηκε από την ΟΥΕΦΑ. Τώρα που τελείωσε αυτή η διαδικασία, ο Σύλλογος θα επιδιώξει μια αμερόληπτη απόφαση το συντομότερο δυνατόν και ως εκ τούτου θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες με το CAS».
ΠΗΓΗ: CNN Greece