Τα μυστικά του «Derby della Madonnina»!

Έντεκα μήνες υπομονής ήταν πολλοί για το ποδοσφαιρικό Μιλάνο και η ώρα για το φημισμένο "Derby della Madonnina" έφτασε. Η μεγαλούπολη του Ιταλικού Βορρά, χωρίζεται σήμερα (OTE Sport 1, 21:45) στα δύο για 161η φορά από τη θέσπιση της Σέριε Α και 211η συνολικά και όπως είναι αναμενόμενο Μίλαν και Ίντερ μαγνητίζουν το ενδιαφέρον όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Ακόμα κι αν οι δύο... Μιλανέζοι έχουν αποδυναμωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν  προέρχονται από άσχημα αποτελέσματα (μόνο 2 βαθμοί για τη Μίλαν σε 4 αγωνιστικές και μόνο 2 νίκες για την Ίντερ στα 7 τελευταία ματς), η τεράστια κληρονομιά που κουβαλάει πάνω του το συγκεκριμένο ντέρμπι κάνει άπαντες στην πόλη να το αντιμετωπίζουν ως... τελικό! Λίγες ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού λοιπόν, σας παρουσιάζουμε κάποια από τα... συστατικά του ντέρμπι "μίσους" του Μιλάνο, που το κάνουν ξεχωριστό.
-Σημαία της Μίλαν δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Πάολο Μαλντίνι, την ώρα που για την Ίντερ "μύθος" θεωρείται ο Χαβιέ Ζανέτι. Τα νούμερα δε που συνοδεύουν τους δύο παλαίμαχους άσους προκαλούν δέος. Ο Μαλντίνι έπαιξε 25 σεζόν στη Σέριε Α, φόρεσε 902 φορές τη φανέλα της Μίλαν, αγωνίστηκε σε 56 ντέρμπι της πόλης και κατέκτησε 26 τρόπαια. Ο Ζανέτι από την άλλη, έπαιξε 19 σεζόν, φόρεσε 858 φορές τη "Νερατζούρα", δήλωσε "παρών" σε 47 μιλανέζικα ντέρμπι και πανηγύρισε 16 τίτλους. Συνολικά και οι δύο μαζί έχουν αγωνιστεί σε 103 ντέρμπι της πόλης!
-Η ιστορική έδρα και των δύο ομάδων το "Σαν Σίρο", εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1926, όταν 35.000 θεατές είδαν την Ίντερ να νικάει με σκορ 6-3 τη Μίλαν. Έκτοτε, είναι το ποδοσφαιρικό σπίτι της Μίλαν, ενώ το 1947 απέκτησε και δεύτερο... ένοικο, την Ίντερ. Στις 3 Μαρτίου του 1980 απέκτησε και την ονομασία "Τζουζέπε Μεάτσα", προς τιμήν του δις παγκόσμιου πρωταθλητή με την εθνική Ιταλίας (1934, 1938), ο οποίος φόρεσε για 14 χρόνια τη φανέλα της Ίντερ (243 γκολ σε 365 ματς πρωταθλήματος) και δύο αυτήν της Μίλαν (9 γκολ σε 37 ματς).
-Η Μίλαν ιδρύθηκε ως σύλλογος ποδοσφαίρου και κρίκετ, στις 16 Δεκεμβρίου του 1899 από τους Άγγλους (με καταγωγή από το Νότιγχαμ) Άλφρεντ Έντουαρντς και Χέρμπερτ Κίλπιν. Για να τιμήσει την πατρίδα των ιδρυτών της η ομάδα διατήρησε την αγγλική γραφή του ονόματός της (λέγεται Μίλαν και όχι Μιλάνο που είναι το όνομα στο οποίο υποχρεώθηκε να αλλάξει κάτω από το φασιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου). Το 1908 εσωτερικές διαμάχες σε διοικητικό επίπεδο οδήγησαν σε διάσπαση και στην ίδρυση του άλλου μεγάλου συλλόγου της πόλης, την Ίντερ. Το πλήρες όνομα της, Internazionale, δηλαδή διεθνές, πηγάζει από την επιθυμία των ιδρυτικών μελών της να αποδέχονται όχι μόνο Ιταλούς, αλλά και ξένους παίκτες στις τάξεις του συλλόγου. Αυτός ήταν και ο λόγος της διάσπασης.
-Το ντέρμπι του Μιλάνο έχει πάρει τον χαρακτηρισμό "Derby della Madonnina" προς τιμήν ενός εκ των κυριότερων αξιοθέατων της πόλης, το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του καθεδρικού Ναού Ντουόμο.
-H μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της Μίλαν επί της Ίντερ είναι το 8-0 στις 27 Μαρτίου του 1960, ενώ η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ήταν το 6-0 στις 11 Μαΐου του 2001. Η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της Ίντερ είναι το 5-1 στις 17 Φεβρουαρίου του 1910, ενώ η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Ίντερ είναι το 5-0 στις 2 Φεβρουαρίου του 1910.
-Συνολικά οι δύο "αιώνιες" έχουν συγκρουστεί 210 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, με τον απολογισμό να είναι 75 νίκες για την Ίντερ, 73 για τη Μίλαν και 62 ισοπαλίες. Τα τέρματα είναι 287 για τους "Νερατζούρι" και 283 για τους "Ροσονέρι". Από το 2000 και μετά παρατηρείται μία αξιοσημείωτη ισορροπία στα ματς πρωταθλήματος, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν από 13 νίκες ενώ υπάρχουν και 3 ισοπαλίες. Όσο για το "αγαπημένο" αποτέλεσμα των δύο ομάδων αυτό είναι το 1-1 που έχει εμφανιστεί σε 25 αναμετρήσεις τους στο Καμπιονάτο.
-Ο Αντρέι Σεφτσένκο είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην Ιστορία των ντέρμπι Μίλαν-Ίντερ καθώς μετράει 14 γκολ απέναντι στους "Νερατζούρι" (11 στο πρωτάθλημα και 3 στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσα σε 8 σεζόν). Όσον αφορά στα ντέρμπι πρωταθλήματος τον τίτλο του αρχισκόρερ κατέχει ο θρυλικός Τζουζέπε Μεατσα, ο οποίος έχει 13 γκολ. 12 γκολ ως παίκτης της Ίντερ και 1 ως ποδοσφαιριστής της Μίλαν.
-Το σημερινό παιχνίδι είναι το 38ο συνολικά που θα διεξαχθεί μήνα Νοέμβριο (από το 1929-1930 που η Σέριε Α απέκτησε την τωρινή της μορφή με δύο γύρους), με τον μέχρι τώρα απολογισμό να είναι 12 νίκες για κάθε ομάδα και 13 ισοπαλίες. Στα οκτώ τελευταία ντέρμπι πάντως που έχουν γίνει αυτό το μήνα η Μίλαν είναι αήττητη με 3 νίκες και 5 ισοπαλίες.
-Το πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος στην Ιστορία των δύο ομάδων έλαβε χώρα στις 10 Ιανουαρίου του 1909, με τη Μίλαν να επικρατεί με σκορ 3-2 της Ίντερ.
-Τη μοναδική φορά στο παρελθόν που Μίλαν και Ίντερ αναμετρήθηκαν και πάλι στις 23 Νοεμβρίου νικήτρια αναδείχτηκε η Μίλαν. Ήταν το 2002 με τους "Ροσονέρι" του Κάρλο Αντσελότι να επικρατούν με σκορ 1-0 και σκόρερ τον Σερτζίνιο.
-Στο τωρινό ρόστερ της Μίλαν υπάρχουν τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα της Ίντερ. Οι Σάλεϊ Μουντάρι (στην Ίντερ από το 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012), ο Τζιανπάολο Πατσίνι (στην Ίντερ από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2012) και ο Αντρέα Πόλι (στην Ίντερ τη σεζόν 2011-2012). Στον αντίποδα, δεν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής της Ίντερ που να έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με τη φανέλα της Μίλαν.
-Την πρώτη φορά που ο προπονητής της Μίλαν, Φιλίπο Ιντζάγκι πανηγύρισε τριπλέτα στη μεγάλη κατηγορία του Καμπιονάτο (πέτυχε 10 συνολικά χατ-τρικ) είχε απέναντί του τον προπονητή της Ίντερ, Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ήταν στις 9 Μαρτίου 1997 όταν η Αταλάντα επιβλήθηκε με σκορ 4-0 της Σαμπντόρια.
-Στη σύντομη προπονητική του καριέρα ο Λεονάρντο έχει κοουτσάρει δύο ομάδες και το εντυπωσιακό είναι πως πρόκειται για τη Μίλαν και την Ίντερ. Στην κάθε μία μάλιστα από τις δύο βίωσε μία σοκαριστική εμπειρία. Με τη Μίλαν γνώρισε συντριβή με σκορ 4-0 από την Ίντερ στο πρώτο του ματς πρωταθλήματος στο "Σαν Σίρο" με την ιδιότητα του τεχνικού, ενώ 1,5 χρόνο αργότερα που βρέθηκε στον πάγκο των "Νερατζούρι", ηττήθηκε με σκορ 3-0 από τους "Ροσονέρι" σε ένα ντέρμπι που είχε τη... σφραγίδα του Αλεχάντρο Πάτο. Το εκπληκτικό με τον Βραζιλιάνο είναι πως έχει σημαδέψει αυτό το ντέρμπι και ως ποδοσφαιριστής, καθώς τη σεζόν 1998-99 σκόραρε δις για λογαριασμό της Μίλαν στο ισόπαλο 2-2 με τη συμπολίτισσα.
-Ο Ντιέγκο Σιμεόνε ήταν ο τελευταίος μέσος που πέτυχε δύο γκολ σε ένα "Derby della Madonnina", με τον Αργεντίνο να σκοράρει για λογαριασμό της Ίντερ στον θρίαμβο των "Νερατζούρι" με σκορ 3-0 (ήταν τυπικά φιλοξενούμενοι) στις 22 Μαρτίου του 1998.
-Ο πρώτος χρονικά παίκτης που αγωνίστηκε αρχικά στη Μίλαν και ακολούθως στην Ίντερ ήταν ο Λουίτζι Τσενεβίνι και ο τελευταίος ο Αντόνιο Κασάνο. Στον αντίποδα, ο πρώτος χρονικά παίκτης που έφυγε από την Ίντερ και πήγε αργότερα στη συμπολίτισσα Μίλαν ήταν ο Τζουζέπε Μεάτσα, ενώ ο τελευταίος ήταν ο Ματίας Σιλβέστρε.
-Μόλις επτά είναι οι προπονητές που έχουν δουλέψει και στους δυο συλλόγους, μεταξύ των οποίων οι Τζιοβάνι Τραπατόνι, Αλμπέρτο Τζακερόνι και Λεονάρντο. Άλλοι τόσοι είναι εκείνοι που έχουν παίξει στη μία ομάδα και έχουν καθίσει στον πάγκο της άλλης, με τον τελευταίο να είναι ο Κλάρενς Ζέεντορφ (παίκτης της Ίντερ αρχικά, παίκτης και προπονητής στη Μίλαν στη συνέχεια).
-Όπως είναι φυσιολογικό οι τόνοι ανεβαίνουν πάρα πολύ εύκολα στο Μιλάνο, όταν η συζήτηση φτάνει στα του ντέρμπι. Για παράδειγμα, τη σεζόν 2006-07 η Ίντερ πανηγύρισε το Σκουντέτο, αλλά η Μίλαν λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησε στην Αθήνα το Τσάμπιονς Λιγκ. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των πανηγυρισμών των παικτών της Μίλαν πάνω σε ανοιχτό λεωφορείο μπροστά στους τιφόζι, ο Μάσιμο Αμπροζίνι ύψωσε πλακάτ που έγραφε "Βάλτε το Σκουντέτο στον κ...ο σας".
-Οι τόνοι πάντως, ανέβηκαν και αυτή τη φορά. Έτσι λοιπόν, μέσα στην περασμένη εβδομάδα, οι "Ροσονέρι" θέλησαν να "πικάρουν" τους συμπολίτες τους αναφέροντας μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο Twitter, πως αγαπημένο τους ντέρμπι της πόλης είναι ο δεύτερος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 2003, που με το γκολ του Σεφτσένκο πέρασαν στον τελικό. Οι "Νερατζούρι" απάντησαν άμεσα και στάθηκαν στο εκκωφαντικό 4-0 του 2009.
Επιμέλεια: Γιώργος Νίκου