Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια το έπος της Εθνικής μας!

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 4 Ιουλίου του 2004, που χάρη στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, όλη η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους και πανηγύρισε τη μεγάλη διάκριση! Τα είχαν καταφέρει! Το δημιούργημα του Ότο Ρεχάγκελ, του ανθρώπου που μας έβγαλε από την ανυποληψία, κατέκτησε το Euro 2004!
«Σήκωσε το το τιμημένο… δεν μπορώ να περιμένω!» είναι οι στίχοι που ηχούσαν στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, αλλά και στις συνομιλίες μεταξύ των ανθρώπων εκείνες τις μέρες και για πολύ καιρό!
Το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα αλλά και ειδικά με τη χαρά και την περηφάνια που έδωσε στους Έλληνες η κατάκτηση του Euro 2004, θα μείνει στα σπουδαιότερα γεγονότα της νεότερης Ιστορίας.
Διεξήχθη στα γήπεδα της Πορτογαλίας από τις 12 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου 2004. Ήταν η 12η διοργάνωση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της UEFA, στην οποία πήραν μέρος 16 εθνικές ομάδες. Απ' αυτές η Πορτογαλία προκρίθηκε αυτόματα ως διοργανώτρια χώρα ενώ οι υπόλοιπες 15 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες.
Η Ελλάδα κατέκτησε το τρόπαιο ενάντια σε όλα τα προγνωστικά. Μετείχε μόλις για δεύτερη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (μετά το 1980) και ήταν ένα από τα αουτσάιντερ του τουρνουά.
Έκανε την πρώτη έκπληξη στην πρεμιέρα, νικώντας με σκορ 2-1 τη διοργανώτρια Πορτογαλία. Στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ και με όπλο την πολύ καλή άμυνα προκρίθηκε στα προημιτελικά, απέκλεισε διαδοχικά τη Γαλλία και τη Τσεχία και έφτασε στον τελικό της 4ης Ιουλίου. Εκεί συνάντησε πάλι την Πορτογαλία και την κέρδισε για δεύτερη φορά με 1-0 και σκόρερ τον "Άγγελο της Ελλάδας", τον Άγγελο Χαριστέα!