Σαν σήμερα το 1997: Με γκολ του Φραντζέσκου, η Εθνική 0-1 τη Βοσνία (βίντεο)

Τη Βοσνία αντιμετώπισε, σαν σήμερα 2 Απριλίου του 1997, στο Σαράγεβο η Εθνική μας, για τα Προκριματικά του Μουντιάλ 1998.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, υπό τις οδηγίες του Κώστα Πολυχρονίου, τέθηκε αντίπαλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της οποίας το μεγάλο αστέρι ήταν ο Μέχο Κόντρο (φωτό κάτω) με σπουδαία καριέρα σε Μπαρσελόνα και Σοσιεδάδ.
Η Εθνική μας, με ένα ασύλληπτο γκολ-φάουλ του Κώστα Φραντζέσκου, πήρε μια πολύ σημαντική νίκη, στη μάχη που έδινε για πρόκριση στο Μουντιάλ του 1998.
Μέσα σε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα την οποία είχαν δημιουργήσει περίπου 35.000 Βόσνιοι, σε μια παραδοσιακά εχθρική έδρα για την Ελλάδα, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και από νωρίς έδειξαν τις διαθέσεις τους. Το μισάωρο όμως συμπληρώθηκε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προσέχει, με επιτυχία, τα νώτα του.
Στην ανάπαυλα ο Πολυχρονίου, που έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία, έκανε την πρώτη από τις κινήσεις οι οποίες στη "σκακιέρα" των πάγκων οδήγησαν σε ματ. Αντί του Κωστή έβαλε τον Γεωργάτο που νοικοκύρεψε την αριστερή πλευρά. Ανέβηκε η απόδοση και των υπολοίπων, με αποτέλεσμα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πάρει τα ηνία του αγώνα. Στο 61' γυριστό σουτ του Νικολαΐδη, από σέντρα του Δώνη, έδιωξε δύσκολα ο Ντέτιτς και εννέα λεπτά αργότερα σουτ από τον Γεωργάτο κατέληξε ελάχιστα άουτ.
Την ίδια τύχη λίγο αργότερα είχε κεφαλιά του Νικολαΐδη, πάλι από σέντρα του Δώνη. Στο 67' ο ομοσπονδιακός τεχνικός με άλλη μία κίνησε έγειρε την "πλάστιγγα" υπέρ μας, βάζοντας τον Φραντζέσκο στην θέση του Τσιάρτα. Οκτώ λεπτά αργότερα ο "Μίστερ Φάουλ" τον δικαίωσε. Με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πλάγια δεξιά, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα! Στον χρόνο που απέμενε οι Βόσνιοι τα έδωσαν όλα και τρεις φορές μπορούσαν να ισοφαρίσουν. Στο 88' σουτ του Χαλίλοβιτς έδιωξε ο Καραταϊδης ενώ από ευνοϊκότατη θέση ο Κόντρο με πόδι και κεφάλι αστόχησε (92' και 94').

Οι συνθέσεις:
Βοσνία: Ντέτιτς, Σάμπιτς (86' Μπίρκιτς), Πεσίρεβιτς (79' Μπάλιτς), Ράμτσιτς, Κάτανα, Γιασάρεβιτς, Γκλάβας (79' Μούσιτς), Χαλίλοβιτς, Κόντρο, Σαλιχάμιτζιτς, Μπόλιτς.
Ελλάδα: Ατματσίδης, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Ουζουνίδης, Καλιντζάκης, Πουρσανίδης, Ζαγοράκης, Νικολαΐδης, Κωστής (45' Γεωργάτος), Τσιάρτας (67' Φραντζέσκος), Δώνης (87' Γ. Χ. Γεωργιάδης).
Ο Μέχο Κόντρο είναι ένας από τους βετεράνους της Μπαρσελόνα που μας είχε παραχωρήσει συνέντευξη (δείτε εδώ) όταν επισκέφθηκαν τα Ιωάννινα για το φιλικό με τους αντίστοιχους του ΠΑΣ Γιάννινα, για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.