Στάικος: «Με στήριξαν ο Χριστοβασίλης και οι ποδοσφαιριστές»

Ο Θανάσης Στάικος μίλησε για την τρέχουσα σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα και στάθηκε στο πόσο πολύ στήριξε ο Γιώργος Χριστοβασίλης το πλάνο που είχαν στον «Άγιαξ της Ηπείρου».

Αναλυτικά όσα είπε στην ΕΡΑ Σπορ ο προπονητής των Ηπειρωτών:

Για τους δικούς του ανθρώπους και τι λένε για τα όσα ακούγονται για εκείνον: «Είναι λίγο πρωτόγνωρο για τους δικούς μου ανθρώπους και την ευρύτερη περιοχή της καταγωγής μου στην Αργολίδα, αλλά είναι τόσο απαιτητικοί οι ρυθμοί στη Σούπερ Λιγκ που δεν έχουμε προλάβει να το συζητήσουμε ιδιαίτερα».

Για το πώς αισθάνεται στο γήπεδο έχοντας ζήσει δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς κατάγεται από το Λυγουριό: «Είναι η δική μας παράσταση και πρέπει να δείξουμε στο κοινό τι κάναμε στις ‘πρόβες’ που για μας είναι οι προπονήσεις. Απλά οι προπονητές μάλλον είμαστε σαν τους μαέστρους με γυρισμένη πλάτη στο κοινό. Κάποιες φορές δεχόμαστε και τα πυρά του κοινού, εμείς έχουμε τις ευθύνες».

Για τα συνθήματα στα γήπεδα που συνήθως δεν είναι επευφημίας, αλλά υβριστικού ή σεξουαλικού περιεχομένου: «Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, είμαι από μικρός στον χώρο και ξέρω ότι στα εύκολα υπάρχουν επιδοκιμασίες και μπράβο και στα δύσκολα απογοήτευση».

Για τη μετάβαση από την Ερμιονίδα, σε βοηθός του Μεταξά στον ΠΑΣ και τώρα πρώτος προπονητής και αν η πορεία του φαίνεται ως αιωνιότητα: «Όχι, όλα έγιναν πολύ γρήγορα, αλλά πολλές φορές ίσως είναι και καλύτερα, γιατί σκέφτεσαι μόνο τι θα πράξεις».

Για τον κ. Χριστοβασίλη που έδωσε την ευκαιρία σ’ έναν νεαρό προπονητή κι αν θα το έκανε κι εκείνος αν ήταν πρόεδρος: «Ο κ. Χριστοβασίλης έχει αποδείξει ότι τολμά και όποιος τολμά, στο τέλος νικά».

Για το ότι όλοι ήθελαν στην αρχή να τον διώξουν και πως το αντιμετώπισε: «Ήταν δύσκολη η αρχή, είναι και η μοίρα των προπονητών τέτοια που ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγεις. Ο ΠΑΣ Γιάννινα όμως είναι μία ομάδα που δίνει πίστωση χρόνου και ο κ. Χριστοβασίλης είναι τέτοιος πρόεδρος. Ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες, ήταν λογικό να δεχτώ τη μεγαλύτερη κριτική, γιατί δεν υπήρχε από πλευράς μου το ανάλογο background. Για έναν φίλαθλο, ξέροντας ότι δεν είχα την εμπειρία, ήταν λογικό να θεωρήσει ότι το πρόβλημα ήταν στον προπονητή. Για μένα η στήριξη των ποδοσφαιριστών ήταν το σημείο κλειδί. Εφόσον πίστευαν στο πλάνο, μου έδειχναν εμπιστοσύνη και το εξέφρασαν και δημόσια, συνεχίσαμε όλοι μαζί, είχαμε και τη διοικητική ηρεμία, υπήρχε και αγάπη από μέρος φιλάθλων. Οι Γιαννιώτες φίλαθλοι είναι απαιτητικό κοινό, γιατί έχουν δει καλή μπάλα, αλλά μας στήριξαν. Καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, αλλά έχουμε δουλειά και δρόμο μπροστά μας, οπότε ας είμαστε προσεκτικοί».

Για το πως έπεισε τους παίκτες ότι δεν πέφτει η ομάδα και τι άλλαξε τον Δεκέμβριο: «Πριν τον Β’ γύρο όλοι μας είχαν υποψήφιους για υποβιβασμό. Πίστευα πολύ σ’ αυτό που κάνουμε στα Γιάννενα και στην ουσία δεν άλλαξε κάτι, πέρα από κάποιες διορθώσεις. Παραμείναμε οικογένεια, υπήρχε αγάπη για το ίδιο το άθλημα, αλλά και εμπιστοσύνη στους παίκτες. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ, όπως και η πίστη στο πλάνο. Αυτό μας έδωσε την ηρεμία να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Να πω εν συντομία ότι σημασία έχει να αγγίξεις τον ψυχισμό των ποδοσφαιριστών».

Για το πώς γίνεται ο ΠΑΣ Γιάννινα με τη νεανική ομάδα και το άγχος της παραμονής να κερδίζει ή να μη χάνει από ομάδες και προπονητές εκατομμυρίων: «Είναι ομαδική δουλειά, τα χρήματα παίζουν ρόλο, αλλά σ’ ένα παιχνίδι δεν παίζουν μόνο αυτά ρόλο. Και οι νέοι του ΠΑΣ Γιάννινα μπορούν να εξελιχθούν, όπως εξελίχθηκαν αυτοί που τώρα είναι στον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό κτλ. Όλοι από κάπου ξεκινάνε. Δίνουμε χώρο στα παιδιά και ποντάρουμε στο ομαδικό πνεύμα».

Για την παραγωγή παικτών, αλλά και προπονητών και το αν είναι το νερό… της λίμνης θαυματουργό ή κάνει κάτι καλό ο κ. Χριστοβασίλης: «Με τον κ. Χριστοβασίλη υπάρχει διοικητική ηρεμία, μπορείς να κάνεις πράξη τις ιδέες σου. Σαν παράγοντας βλέπει πράγματα πριν τα δουν οι υπόλοιποι. Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν αρκετοί καλοί Έλληνες προπονητές, υπάρχει επιμόρφωση και γνωρίζω πολλούς καλούς προπονητές. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή. Ο κ. Χριστοβασίλης το τολμά, η ομάδα έχει γαλουχηθεί σ’ αυτό, ο κόσμος επίσης πιστεύει περισσότερο, οπότε είναι πιο εύκολο σε σχέση με άλλες ομάδες».

Για το αν έφτασε ποτέ στο όριο ο Χριστοβασίλης να τον διώξει: «Ίσα – ίσα μετά από ήττες κι ενώ ήταν δύσκολα τα πράγματα, ο ίδιος τηλεφωνικά, αλλά και δια ζώσης μου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του. Μου είχε κάνει εντύπωση ειδικά μετά από μία ήττα που μου είπε ότι με πιστεύει κι εμένα και την ομάδα. Σου δείχνει κατευθείαν εμπιστοσύνη».

Για το που το πάει φέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα: «Το πρώτο είναι να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες, υπάρχουν αρκετά ματς, έχουμε πολλές απουσίες και πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Στόχος και κουλτούρα της ομάδας είναι και η ανάδειξη νέων παικτών και φυσικά θέλουμε να τελειώσουμε σε μία καλή βαθμολογική θέση, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο».

Για το τι θέλει ο ίδιος προσωπικά και αν αφιερώνει την επιτυχία στην αείμνηστη σύζυγό του: «Προς το παρόν εκείνη μου χαρίζει πράγματα από εκεί που βρίσκεται. Λίγο μετά τον χαμό της ήρθα στα Γιάννενα. Τελειώνοντας φέτος το πρωτάθλημα θα ήθελα η ομάδα να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Για το ποιός θα πάρει το πρωτάθλημα: «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε προβλέψεις. Από τη μία ο Παναθηναϊκός έχει την πιο σταθερή απόδοση. Από την άλλη, η προσωπικότητα των παικτών του Ολυμπιακού και το γεγονός ότι ξέρει να κερδίζει πρωταθλήματα ίσως παίξει τον ρόλο του».