Ο Ντμίτρι Στογιάκιν στο Campion.gr!

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο Campion.gr, ο Ντμίτρι Στογιάκιν, μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Μεταξύ των οποίων είναι και οι Πέδρο Ροντρίγκες, Βλάντισλαβ Λάζαρεβς και Αλεξέι Χελοβάνι, που αγωνίζονται με την φανέλα του Καραϊσκάκη Άρτας.
 
Κύριε Στογιάκιν, σε ποιές χώρες δραστηριοποιείστε;
Αυτή τη στιγμή εκπροσωπώ το ενδιαφέρον των ποδοσφαιριστών μου σε Αρμενία, Γεωργία, Λετονία, Λευκορωσία, Μαλδίβες και φυσικά στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος των χωρών όπου οι παίκτες μου παίζουν αυτή τη στιγμή. Πάντα προσπαθώ να διατηρώ επαφή με ομάδες όπου δεν αγωνίζονται οι παίκτες που εκπροσωπώ, καθώς ανά πάσα στιγμή το τηλέφωνό μου μπορεί να χτυπήσει και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Για έναν μάνατζερ ποδοσφαιριστών, ποιά "αγορά" είναι η καλύτερη; Ανατολική Ευρώπη; Δυτική Ευρώπη; Ή κάποια συγκεκριμένη χώρα;
Για μένα ως μάνατζερ δεν έχει καμία σημασία. Για μένα οι άνθρωποι δεν χωρίζονται λόγω της εθνικότητάς τους η λόγω της τοποθεσίας της χώρας τους στον κόσμο. Εάν μια ομάδα δείξει ενδιαφέρον για κάποιον παίκτη μου πρέπει να σεβαστώ αυτούς τους ανθρώπους και την προσφορά τους. Οπωσδήποτε θα ακούσω την προσφορά τους. Έπειτα θα ρωτήσω όσα με ενδιαφέρουν σχετικά με την χώρα, την πόλη, την ομάδα, βάση, επιτελείο, καθήκοντα. Μόνο μετά από αυτά θα μιλήσω στον παίκτη μου. Θα του πω όσες προτάσεις έχω να του κάνω. Και μετά από αυτά, ο παίκτης μου και εγώ θα πάρουμε την τελική μας απόφαση για το που θα συνεχίσει την καριέρα του. Όπως βλέπετε, η χώρα δεν έχει σημασία. Το μοναδικό πράγμα που μετράει είναι το κατά πόσο ταιριάζουνε ο παίκτης μου και η ομάδα.

Τρείς από τους παίκτες που εκπροσωπείτε, ο Πέδρο Ροντρίγκες, ο Βάλντισλαβ Λάζαρεβς και ο Αλεξέι Χελοβάνι, παίζουν στον Καραϊσκάκη. Τι σας λένε για την ζωή τους στην Ελλάδα;
Τους αρέσει η Ελλάδα. Από όλους τους παίρνω μόνο θετικά σχόλια για την Ελλάδα, για την κουλτούρα και για το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην χώρα σας. Μέχρι στιγμής κανένας δεν μου έχει πει ότι θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Η μοναδική ενόχληση που συναντώ σαν μάνατζερ είναι η έλλειψη τηλεοπτικής ή διαδικτυακής μετάδοσης ή μαγνητοσκόπησης των ματς στην Σούπερ Λιγκ 2. Επίσης δεν υπάρχουν στατιστικά ή σχόλια. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να αναλύσω την επίδοση ενός ποδοσφαιριστή και να μιλήσω μαζί του γι' αυτό.

Πρόσφατα και οι τρείς τους ξεκίνησαν στην βασική ενδεκάδα σε αναμέτρηση του Καραϊσκάκη. Το σημαίνει αυτό για εσάς;
Φυσικά με τιμά που και οι τρείς τους ξεκίνησαν στην βασική ενδεκάδα του Καραϊσκάκη. Για κάθε μάνατζερ αυτό είναι ένδειξη αυτοπεποίθησης για την εταιρία του. Επίσης ενισχύει και ενδυναμώνει την συνεργασία μου με την ομάδα και την διεύθυνσή της. Έχουμε μια ανοικτή σχέση εμπιστοσύνης. Η διεύθυνση του Καραϊσκάκη γνωρίζει ότι εάν χρειαστεί έναν παίκτη για μια συγκεκριμένη θέση, μπορούν πάντα να επικοινωνήσουν μαζί μου. Δεν θα τους δώσω μία λίστα με 7-10 ονόματα, από πιθανούς νεοφερμένους. Θα τους δώσω 1-2 ονόματα τα οποία, από την δική μου οπτική θα ενισχύσει κάποια θέση στο γήπεδο. Αυτό συνέβη και με τον Πέδρο, τον Βλάντισλαβ και τον Αλεξέι.

Αρκετές φορές βλέπουμε έναν μάνατζερ να αναλαμβάνει την θέση του τεχνικού διευθυντή σε κάποια ομάδα. Πιστεύετε ότι έχουν κοινά αυτές οι δύο θέσεις;
Ναι, στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο μάνατζερ ποδοσφαιριστών αναλαμβάνει κάποια θέση σε ομάδα. Ναι, φυσικά, υπάρχουν πολλά κοινά στην θέση του τεχνικού διευθυντή και στον μάνατζερ ποδοσφαιριστή. Το κυριότερο είναι ότι όλοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Δεν έχω δουλέψει σε ομάδα. Από την εμπειρία μου ως μάνατζερ, καταλαβαίνω ολόκληρη την δομή στο χτίσιμο μιας επαγγελματικής ομάδας. Επικοινωνώ με διαφορετικούς ανθρώπους από ολόκληρη την δομή των ομάδων, σκάουτερ, αρχισκάουτερ, προπονητικό τιμ, τεχνικό διευθυντή, αθλητικό διευθυντή, γενικό αρχηγό, πρόεδρο και φυσικά τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Συνήθως, για να γίνει μια μεταγραφή, είναι απαραίτητο να διαπραγματευτείς με 2-3 άτομα από κάθε τομέα της ομάδας.

Στις συνεντεύξεις πολλές φορές ρωτάμε τους ποδοσφαιριστές για τις φιλοδοξίες τους. Θα ήθελα να ρωτήσω εσάς για τις φιλοδοξίες σας ως μανατζερ.
Μιλώντας για φιλοδοξίες, ο δικός μου κύριος στόχος είναι οι παίκτες μου να έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις και να έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο top5 των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Φυσικά θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν μπορούσαν να πάρουν μέρος και σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Αλλά για να είμαι ειλικρινής, το κυριότερο επίτευγμά μου θα ήταν εάν οι παίκτες μου, στο τέλος της καριέρας τους μου έλεγαν: "Αφεντικό σε ευχαριστώ! Ήταν σούπερ!" Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικότερο και από τα χρήματα.

Ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος του μάνατζερ, όσον αφορά στην σχέση του με τον ποδοσφαιριστή;
Κάθε μάνατζερ δημιουργεί την σχέση του με τον ποδοσφαιριστή διαφορετικά. Έχω ακούσει και δει πολλές διαφορετικές περιπτώσεις σχέσεων μάνατζερ-ποδοσφαιριστή. Για μένα ο κύριος ρόλος ενός μάνατζερ είναι η εμπιστοσύνη! Εάν ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλο, είναι καλύτερα να μην ξεκινά η συνεργασία. Δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό. Και φυσικά ο μάνατζερ πρέπει να είναι φίλος του ποδοσφαιριστή. Ένας φίλος που σε κάθε στιγμή, μέρα ή νύχτα θα απαντήσει στο τηλέφωνο, θα ακούσει και θα συμβουλεύσει τον παίκτη για το πως να κάνει το καλύτερο. Και μερικές φορές πρέπει να πάρεις μόνος σου την απόφαση για όλα, ούτως ώστε ο ποδοσφαιριστής να είναι συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο και να μην αποσπάται η προσοχή του.