Αρχίζει το Αραβικό Κύπελλο, «προάγγελος» του Μουντιάλ 2022

Με την συμμετοχή 16 ομάδων, αρχίζει σήμερα (30/11) στο Κατάρ, το Αραβικό Κύπελλο ποδοσφαίρου, που αποτελεί και μία «γενική δοκιμή» για το Μουντιάλ 2022, που θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο χειμώνα, σε αυτήν την μικρή και πλούσια χώρα του Κόλπου.
Η διοργάνωση, θα διεξαχθεί σε έξι από τα οκτώ στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου 2022 και ο τελικός θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, την Εθνική Ημέρα της χώρας και ακριβώς έναν χρόνο πριν από τον τελικό του Μουντιάλ.
Εννέα ομάδες και συγκεκριμένα, το Κατάρ, η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκρίθηκαν χάρη στην κατάταξή τους στην Παγκόσμια κατάταξη της ΦΙΦΑ, ενώ οι άλλες επτά, προέκυψαν από τα play offs, που έγιναν στην Ντόχα.
Αυτή, είναι η πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια που πραγματοποιείται αυτή η διοργάνωση, καθώς τα προβλήματα στο διεθνές ημερολόγιο, είχαν εμποδίσει την διεξαγωγή αυτού του τουρνουά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, διεξάγεται ανά τετραετία.
Είναι επίσης, το πρώτο Αραβικό Κύπελλο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις ομάδες δεν θα έχουν τα «μεγάλα αστέρια» τους.
Στόχος της οργανωτικής επιτροπής, είναι να εργασθεί προκειμένου να επιδείξει την ικανότητά της να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα από τα πιο αναμενόμενα αθλητικά γεγονότα στον πλανήτη.
Σήμερα Τρίτη (30/11), η αναμέτρηση Κατάρ-Μπαχρέιν θα διεξαχθεί στο στάδιο Al-Bayt, το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ των έξι γηπέδων από άποψη χωρητικότητας (60.000 θέσεις), ενώ η πρεμιέρα περιλαμβάνει ακόμη τρεις αγώνες, καθώς θα παίξουν Τυνησία-Μαυριτανία, Ιράκ-Ομάν και Συρία-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εκτός από το εισιτήριό τους για τον αγώνα, οι φίλαθλοι θα πρέπει να διαθέτουν την «Κάρτα Hayya» για να έχουν πρόσβαση στο γήπεδο και μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι για την Covid-19 θα μπορούν να την αποκτήσουν. Μεταξύ άλλων προνομίων, οι κάτοχοι αυτής της κάρτας, θα έχουν και δωρεάν μεταφορές.
Η τελετή έναρξης της διοργάνωσης, που θα περιλαμβάνει σόου, μουσική και πυροτεχνήματα, θα γίνει στο στάδιο Al-Bayt, που έχει την μορφή μιας τεράστιας αραβικής σκηνής, ενώ έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο. Στην προηγούμενη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε το 2012 στην Σαουδική Αραβία, το τρόπαιο κατέκτησε το Μαρόκο.

Οι τέσσερις όμιλοι του Αραβικού Κυπέλλου, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Α' Ομιλος: Κατάρ, Ιράκ, Ομάν, Μπαχρέιν
Β' Ομιλος: Τυνησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Συρία, Μαυριτανία
Γ' Ομιλος: Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Παλαιστίνη
Δ' Ομιλος: Αλγερία, Σουδάν, Αίγυπτος, Λίβανος
ΠΗΓΗ: amna.gr