Στον τελικό του Euro η Ιταλία

Η Ιταλία προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020, νικώντας στον πρώτο ημιτελικό την Ισπανία με 4-2 στα πέναλτι, αφού η κανονική διάρκεια και η παράταση ολοκληρώθηκαν με 1-1.
Η «Σκουάντρα Ατζούρα» του Ρομπέρτο Μαντσίνι και του Τζιανλούκα Βιάλι θα παίξει για τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης την Κυριακή (11/7, 22:00) στο Γουέμπλεϊ, με αντίπαλο το νικητή του δεύτερου ημιτελικού, ανάμεσα στην Αγγλία και τη Δανία.
Η Ιταλία θα παίξει για το δεύτερο Κύπελλο της Ιστορίας της στη διοργάνωση και πρώτο μετά το μακρινό 1968, όταν είχε κατακτήσει το Κύπελλο ως διοργανώτρια του τουρνουά.
Το 2000 οι «Ατζούρι» είχαν ηττηθεί στο καταληκτικό παιχνίδι με 2-1 από τη Γαλλία, ενώ το 2012 είχαν συντριβεί από την Ισπανία, με 4-0 στον τελικό.
Ήρωας του αγώνα για την Ιταλία ήταν ο τερματοφύλακάς της Τζίτζι Ντοναρούμα, που απέκρουσε το κρίσιμο πέναλτι του Μοράτα και στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού είχε κατεβάσει «ρολά», εκτός από τη φάση της ισοφάρισης, δείχνοντας σε όλο τον πλανήτη γιατί παρά τα 22 χρόνια του η Παρί Σεν-Ζερμέν θα τον πληρώνει από φέτος με 12 εκατομμύρια το χρόνο.
Αγωνιστικά, η επιλογή του Ογιαρθάμπαλ αντί του Μοράτα δεν δικαίωσε τον Λουίς Ενρίκε, καθώς στις δύο περιπτώσεις που ο επιθετικός της Σοσιεδάδ βρέθηκε σε θέση βολής, την πρώτη έχασε το κοντρόλ ενώ έβγαινε απέναντι στον Ντοναρούμα και τη δεύτερη αστόχησε απελπιστικά. Η Ιταλία, που είδε τους Ίβηρες να έχουν μια ελαφρά τεχνική ανωτερότητα, πήγαν, τακτικά, σε παιχνίδι υπομονής, με καλή οργάνωση και επικίνδυνες αντεπιθέσεις, αφήνοντας την κατοχή στην αντίπαλό τους.
Ακόμη κι έτσι, όμως, θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όταν το σουτ του Έμερσον έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Σιμόν.  Τελικά, η υπομονή των Ιταλών επιβραβεύθηκε με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, όταν η μπάλα κατέληξε μετά από κόντρα αριστερά στον Κιέζα, που με μια προσποίηση στην περιοχή και σουτ στην απέναντι (δεξιά) αγωνία του Σιμόν άνοιξε το σκορ.
Η είσοδος του Μοράτα «ταρακούνησε» την ιταλική άμυνα και τελικά ήταν ο ίδιος που έφερε τον αγώνα στα ίσα, όταν στο 80' άλλαξε θαυμάσια την μπάλα με τον Όλμο και πλάσαρε έξοχα αλλάζοντας πόδι για το 1-1.  Το σκορ δεν άλλαξε στην παράταση και τη λύση θα έδιναν τα πέναλτι.
Ο Λοκατέλι ξεκίνησε πρώτος και ο Σιμόν απέκρουσε, αλλά ο Όλμο ύστερα πέταξε την μπάλα πάνω από το δοκάρι, χάνοντας την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα και ψυχολογία στη «Φούρια Ρόχα». Ακολούθησαν τρεις εύστοχες εκτελέσεις από τους Ιταλούς (Μπελότι, Μπονούτσι, Μπερναρντέσκι) και δύο από την Ισπανία, με τους Μορένο και Τιάγκο.
Με το σκορ στο 3-2 ο Ντοναρούμα απέκρουσε το χτύπημα του Μοράτα και στη συνέχεια, με απίθανη άνεση και στιλ ο Ζορζίνιο έστειλε την ομάδα του Μαντσίνι στον τελικό. naftemporiki.gr