Σαν σήμερα το 1986: Η Στεάουα Βουκουρεστίου Πρωταθλήτρια Ευρώπης 

Σαν σήμερα το 1986, η Στεάουα Βουκουρεστίου στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη νίκη της επί της Μπαρσελόνα 2-0 στα πέναλτι (0-0) στη Σεβίλλη.
Ο τερματοφύλακας Ντουκαντάμ δίνει τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο στη Ρουμανία αποκρούοντας και τα τέσσερα πέναλτι των Καταλανών!
Οι Καταλανοί είχαν αποκλείσει κατά σειρά τις Σπάρτα Πράγας, Πόρτο, Γιουβέντους και Γκέτεμποργκ σε εκείνη την ονειρεμένη ανατροπή μέσα στο Καμπ Νου με το χατ τρικ του Πίτσι Αλόνσο και την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι.
Οι Ρουμάνοι από τη μεριά τους είχαν περάσει τις Βέιλε, Χόνβεντ, Λάχτι και Άντερλεχτ, φτάνοντας για πρώτη φορά στον τελικό του θεσμού, σε αντίθεση με τους «Μπλαουγκράνα» που είχαν ήδη διεκδικήσει ένα τρόπαιο, 25 χρόνια πριν απέναντι στην Μπενφίκα, όπου είχαν ηττηθεί 2-3. Πράγμα που σήμαινε ότι όποιος κέρδιζε θα κατακτούσε το πρώτο Πρωταθλητριών της Ιστορίας του.


Το ματς είχε οριστεί να διεξαχθεί στη Σεβίλλη στο «Ραμόν Σάντσες Πιθχουάν», το γήπεδο της τοπικής Σεβίλλης. Αυτό φυσικά έδινε ένα ακόμα πλεονέκτημα στην Μπαρσελόνα, που έτσι κι αλλιώς παρουσιαζόταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Τα 120 λεπτά συμπληρώθηκαν χωρίς γκολ και οι προπονητές των δύο ομάδων άρχισαν να γράφουν στα χαρτάκια τους τις πεντάδες που θα εκτελούσαν τα πέναλτι, όμως ο Βέναμπλς δεν είχε στη διάθεσή του δύο από τους σπεσιαλίστες της ομάδας, τους Σούστερ και Άρτσιμπαλντ, που είχαν ήδη αντικατασταθεί. Οι δύο ομάδες είχαν συμπληρώσει τέσσερα συνολικά πέναλτι, αλλά ακόμα δεν είχε σημειωθεί γκολ!
Η αγωνία είχε χτυπήσει κόκκινο στις εξέδρες, όταν ο Λάκατους εξαπέλυσε μια τρομερή βολίδα, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια προσγειώθηκε μέσα από τη γραμμή ανοίγοντας το σκορ στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας». 1-0 για τη Στεάουα και η ανησυχία ήταν πλέον εμφανής σε ολόκληρο το «Ραμόν Σάντσες Πιθχουάν».


Το χειρότερο όμως ήταν ότι οι παίκτες της Μπαρσελόνα είχαν αγχωθεί, κάτι που φάνηκε στο χλιαρό πέναλτι του Πίτσι Αλόνσο, το οποίο μπλόκαρε σταθερά ο τερματοφύλακας των Ρουμάνων, για τρίτη συνεχόμενη φορά στην ίδια γωνία, τη δεξιά της εστίας του. Τέταρτο πέναλτι για τη Στεάουα με τον Μπάλιντ να ξεγελά τον Ουρούτι και να διαμορφώνει το 2-0. Η Μπαρσελόνα ήταν υποχρεωμένη να σκοράρει για να συνεχίσει να ελπίζει. Ο Μάρκος Αλόνσο πλάσαρε άψυχα στην αντίθετη γωνία, αλλά ο Ντουκαντάμ έπεσε σωστά και συμπλήρωσε το πιο ιστορικό καρέ αποκρούσεων στην Ιστορία του ποδοσφαίρου!
Ο άθλος για τη Στεάουα είχε ολοκληρωθεί, που εκείνο το βράδυ έγινε η πρώτη Ρουμάνικη, βαλκανική και ανατολικοευρωπαϊκή ομάδα που κατακτούσε το τρόπαιο. Ο Ντουκαντάμ πνίγηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του, ενώ ήταν φανερό ότι βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει αυτό που είχε πετύχει.
«Ναι, είμαι ο ήρωας της βραδιάς, μου το λένε όλοι, οπότε πρέπει να το πιστέψω» έλεγε μετά την απονομή στους εκπροσώπους του Τύπου.

Στεάουα (Έμεριχ Γένεϊ): Ντουκαντάμ, Ιόβαν, Μπαρμπουλέσκου, Μπουμπέσκου, Μπάλαν (72' Ιορντανέσκου), Μπελοντέντιτσι, Λάκατους, Μαγεάρου, Πιτσούρκα (111' Ράντου), Μπάλιντ, Μπόλονι.
Μπαρσελόνα (Τέρι Βέναμπλς): Ουρούτι, Χεράρδο, Μιγκέλι, Χούλιο Αλμπέρτο, Βίκτορ Μουνιόθ, Αλεσάνκο, Καράσκο, Σούστερ (85' Μορατάγια), Πεδράθα, Άρτσιμπαλντ (100' Πίτσι Αλόνσο), Μάρκος Αλόνσο. fosonline