Όταν η ΑΕΚ νίκησε και τον πόλεμο!

Μεγάλη Τετάρτη 07-04-1999. Μεγάλη ομάδα δεν είναι μόνο αυτή που κατακτά τίτλους με θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, αλλά αυτή που μπαίνει στο πάνθεον της Ιστορίας για τον ηρωισμό, τη φιλανθρωπία, την ειρήνη και την αγάπη. Η ΑΕΚ είναι μια από αυτές τις ομάδες.

Διαβάστε ΕΔΩ, τι είπε στο Campion.gr, ο σκόρερ του γκολ της ΑΕΚ, Πάρις Ζουμπούλης, για την μεγάλη αυτή εμπειρία!

Σαν σήμερα, πριν 22 χρόνια, ο δικέφαλος ταξίδεψε σε εμπόλεμη ζώνη, για ένα φιλικό παιχνίδι συμπαράστασης, μετατρέποντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη καρδία των γεγονότων. Στις 25 Μαρτίου 1999 το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.
Το Βελιγράδι ήταν η «πρωτεύουσα» των βομβαρδισμών. Εμπνευστής της ιδέας υπήρξε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που λίγους μήνες πριν είχε αναλάβει το «μάνατζμεντ» της ομάδας, με όλους τους ποδοσφαιριστές, μπροστάρης ο Ντέμης Νικολαϊδης, να αποδέχονται τη πρόταση με μεγάλη χαρά. Η Ένωση, μέσω Βουδαπέστης και από εκεί οδικώς, ταξίδεψε στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει την Παρτιζάν.
Μαζί με την κιτρινόμαυρη αποστολή ακολούθησαν, όπως ήταν φυσικό, οπαδοί της ΑΕΚ, σε μια εκδρομή που δεν έχει κάνει πότε φίλαθλος καμιάς ομάδας. Οι Σέρβοι υποδέχονταν την ΑΕΚ με Ελληνικές σημαίες, ψωμί και αλάτι σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό έθιμο και ζητωκραυγές. Το παιχνίδι, που λίγη σημασία είχε, δεν τελείωσε. Οι Γιουγκοσλάβοι οπαδοί στο 61ο λεπτό μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με Ελληνικές και Σέρβικες σημαίες αγκαλιάζοντας και φιλώντας τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ανάρτησαν πανό που έλεγε «στοπ στον πόλεμο». Λίγες ώρες μετά οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν.
Για την ιστορία ο αγώνας ήρθε ισόπαλος 1-1 με τέρματα των Κέζμαν στο 13' και του Πάρι Ζουμπούλη στο 26' και η σύνθεση του Όλεγκ Μπλαχίν ήταν, Ατματσίδης (29' Μιχαηλίδης – 40' Κουρκούνας του Απόλλωνα), Κοπιτσής (40' Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42' Καψής), Τσέκολι (45' Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32' Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.
ΠΗΓΗ: aek-live.gr
(Ο Νίκος Νικολάου με τον σκόρερ της ΑΕΚ, Πάρι Ζουμπούλη)