ΠΑΣ Γιάννινα: Χαίρεσαι να τον βλέπεις

Ο ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίζει να εντυπωσιάζει όπως και ο προπονητής του και δείχνει γιατί θα είναι μια ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης από το gazzetta.gr

Προερχόμενος από την Σούπερ Λιγκ 2, χωρίς επίσημο αγώνα για έξι μήνες και με ξεκίνημα στην μεγάλη κατηγορία σε Βικελίδης και με Ολυμπιακό, με την πλειοψηφία των νέων αποκτημάτων ανέτοιμους, πολλοί θεωρούσαν ότι η επιστροφή των Ηπειρωτών στα μεγάλα σαλόνια μόνο ευχάριστα δεν θα ξεκινούσε.
Και αν στο ματς με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι στάθηκαν στην αδυναμία των «Κίτρινων» να κερδίσουν και όχι στην παρουσία του ΠΑΣ Γιάννινα και τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα που έστειλε (συνοχή, πλάνο μέσα στο γήπεδο, αμυντική ισορροπία, με τα μπακ να ανεβαίνουν και να βοηθάνε στο επιθετικό παιχνίδι, τα εξτρέμ να συγκλίνουν – το γκολ του Νάουμετς, και με έναν προπονητή να έχει περάσει στο απόλυτο την φιλοσοφία του).
Το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν το απόλυτο τεστ για τον Αργύρη Γιαννίκη και τους παίκτες του. Ο κόουτς του ΠΑΣ όμως δεν μπήκε καν στην διαδικασία να αλλάξει τις ιδέες του. Αυτό που έκανε πέρυσι στην Σούπερ Λιγκ 2 θα συνεχίσει να το κάνει και φέτος. Συνδυαστικό ποδόσφαιρο, διαρκές πρέσινγκ, αλλά και μια ομάδα που μπορεί με την ίδια ικανότητα και στις δύο φάσεις παιχνιδιού τόσο με την μπάλα στα πόδια της όσο και χωρίς αυτή.
Και ο Ολυμπιακός το κατάλαβε καλά, αν και θα έπρεπε να είναι υποψιασμένος αφού και στο φιλικό που είχαν δώσει οι δύο ομάδες στο Ρέντη, ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Με τον Παμλίδη δίπλα στον Κριζμάν και τον Καρτάλη να μπορεί με την ίδια ευκολία να βοηθάει τόσο δεξιά όσο και αριστερά στα άκρα ο «Άγιαξ» όχι μόνο δεν φοβήθηκε το ματς, αλλά όποτε του δινόταν η ευκαιρία με ένα τρομερό τρανζίσιον από θέση άμυνας σε επίθεση δημιούργησε και άλλες φάσεις πατώντας στο γεγονός πως και η άμυνα του Ολυμπιακού δεν έβγαζε σιγουριά.
Από ένα σημείο και μετά όπως ήταν λογικό και η έλλειψη ρυθμού λόγω της μεγάλης αποχής, αλλά και της πίεσης του Ολυμπιακού έφεραν κινδύνους στην άμυνα, αλλά εκεί μίλησε ο Χουτεσιώτης. Ακόμα βέβαια και να ερχόταν το δεύτερο γκολ των πρωταθλητών Ελλάδος δεν θα άλλαζε σε τίποτα αυτό που έδειξε ο ΠΑΣ Γιάννινα.
Μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, μια ομάδα δουλεμένη από τον προπονητή της, ο οποίος έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο πολλούς από τους ποδοσφαιριστές του, κι έναν προπονητή ο οποίος μακριά από την γνωστή Ελληνική νοοτροπία συνεχίζει να δείχνει γιατί είναι το πιο hot όνομα προπονητή αυτή την στιγμή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Στην Ελλάδα η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο σαν ένα γαϊτανάκι καφρίλας και χυδαιότητας. Η χυδαιότητα όμως δεν αποτελεί απάντηση. Δεν γίνεσαι χυδαίος επειδή είναι και ο άλλος, αλλά επειδή το επιλέγεις. Η χυδαιότητα είναι θέση απλά τα πράγματα.
Πρώτοι και καλύτεροι εμείς οι δημοσιογράφοι-κάφροι που εκπαιδεύουμε αρρωστημένα μυαλά και όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτή την εικόνα του Κουασιμόδου του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί αυτή την αυτοκριτική;
Γιατί το δόγμα «ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας» κυριαρχεί και συ την ίδια ώρα προσπαθείς να εξηγήσεις τα αυτονόητα. Στον ΠΑΣ του κόλλησαν διάφορες ταμπέλες χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους. Και την ίδια ώρα οι μικροί στον «πόλεμο» των μεγάλων να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, το αυτονόητο δηλαδή. Βέβαια, ότι και να κάνεις καταλαβαίνεις πως μόνο ματαίωση υπάρχει σε αυτό, αφού τα μυαλά δεν αλλάζουν και η τοξικότητα θα παραμείνει για πάντα.