Αυγενάκης: «Πουθενά στον κόσμο φαινόμενο σαν αυτό με τους δανεικούς του Βόλου!»

Για τους δανεικούς του ΠΑΟΚ στον Βόλο, την ενεργοποίηση της Εισαγγελίας για τους Συνδέσμους οπαδών, την «κακή διοίκηση» της ΕΠΟ και τους… αφανείς ιδιοκτήτες ΠΑΕ, μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης, Politica 89,8.

Ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών, λέγοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη, αλλά πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή». Σημείωσε δε, πως «ένα από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούν με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θα είναι το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών». Εξάλλου, «φωτογράφισε» ΠΑΕ που παλαιότερα μιλούσαν κατά των δανεισμών και τώρα έχουν αλλάξει στάση.

Για τον ένα μήνα προθεσμία που έχει δώσει για να νομιμοποιηθούν οι Σύνδεσμοι οπαδών, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως αν αυτό δεν συμβεί, «θα ενεργοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ. και η Εισαγγελία. Οι Λέσχες δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας και εδώ θα γίνει καθαρή δουλειά ενεργοποιώντας το νόμο που ήταν παροπλισμένος».

Μίλησε επίσης για «ηθελημένη στασιμότητα» από πλευράς ΕΠΟ σε διάφορα ζητήματα, ενώ χαρακτήρισε «κακή» την διοίκησή της με αφορμή το δάνειο που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει ζητήσει από την ΟΥΕΦΑ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας, σημειώνοντας πως «αν υπάρχουν αφανείς ιδιοκτήτες, η ΕΕΑ που δεν πρόλαβε το καλοκαίρι να εξετάσει εγκαίρως, πρέπει να το κάνει και να εξετάσει τις καταγγελίες».

Αναλυτικά, σχολιάζοντας τα πρώτα εξειδικευμένα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η «Επιτροπή Καθοδήγησης» (Steering Committee) για την ασφάλεια στα γήπεδα και την ακεραιότητα των αγώνων, επισήμανε πως "Η αξιοπιστία των αγώνων και η ακεραιότητα των Διοργανώσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει το ίδιο το ποδόσφαιρο και να είναι ήδη λυμένα μέσω των κανονισμών του. Πουθενά στον κόσμο π.χ. δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη. Αλλά πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή. Συστήσαμε μία επιτροπή σε συνεργασία με ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ και πρέπει να πω ότι έχουμε άριστη συνεργασία και εκείνοι έχουν ανασάνει γιατί βλέπουν ότι κινούνται τα πάντα με ταχύτητα, όπου ένα από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούν θα είναι το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών. H ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ μας έχουν "παραχωρήσει" κορυφαίους Αξιωματούχους τους για ζητήματα όπως αυτά. Η ΕΠΟ χρόνια τώρα δεν έκανε το παραμικρό και παρακολουθεί ως θεατής ένα... πινγκ πονγκ δηλώσεων. Πρόεδροι που έλεγαν ότι το θέμα των δανεικών παικτών είναι εξαιρετικό, σήμερα το αναιρούν. Και αντιστρόφως! Δεν είναι όμως απόψεις που αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο και την βαθμολογική θέση. Ή έχεις μία άποψη και την υποστηρίζεις ή βάζεις κανόνες και τους υποστηρίζεις ακόμα και αν ζημιώνεται η ομάδα σου. Όχι ανάλογα με την περίσταση να αλλάζεις απόψεις σαν τα... πουκάμισα. Ειδικά σε αυτό το θέμα έχει μεγάλη ευθύνη η Διοίκηση της ΕΠΟ που δεν έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και σε άλλα ζητήματα. Η αλλοίωση των πρωταθλημάτων, με όποιον τρόπο και αν γίνεται ή όποια προσπάθεια και αν καταβάλλεται, δεν είναι αποδεκτή από κανένα. Αν διαπιστωθεί ότι το «αυτοδιοίκητο» εμποδίζει την επίλυσή τους, τότε θα πρέπει να θα έρθει η Πολιτεία με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να δράσει. Είμαι όμως βέβαιος ότι με την στήριξη και συμβολή των ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, αλλά και την ωρίμανση που επιβάλλεται να υπάρξει από την διοίκηση της ΕΠΟ, το θέμα να αντιμετωπιστεί».