Οι πέντε ομάδες μας στην Ευρώπη… κόντρα στην παράδοση

Για δέκατη φορά στην ιστορία του θα εμφανιστεί επί ελληνικού εδάφους ο Άγιαξ, εκ των οποίων τρεις στη Θεσσαλονίκη, όλες στην Τούμπα.
Στις εννέα προηγούμενες ηττήθηκε δις, αμφότερες από τον Ολυμπιακό αλλά η μία ήταν το ’83 στην παράταση, στο ΟΑΚΑ, άρα η μόνη του… υποταγή σε 90λεπτο ήταν προ 21 ετών: 1-0, ξανά στο ΟΑΚΑ με γκολ του Αλεξανδρή στο 38’. Στα άλλα; 5-3-0 με τρεις σερί νίκες: 2-1 τον ΠΑΟΚ το ’16, 2-1 τον Παναθηναϊκό λίγο αργότερα και 2-0 την ΑΕΚ πέρυσι. Γενικώς ο «Αίαντας» έχει σχεδόν πάντα τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει από την Ελλάδα. Ακόμη ακόμη και στους αλήστου μνήμης ημιτελικούς του ’96, αφού ο Βαζέχα… πάγωσε το Αμστερνταμ, στο ΟΑΚΑ κατόρθωσε να βρει γκολ στο 4’ με τον Λίτμανεν και να πάρει εντέλει εύκολα την πρόκριση στον τελικό με τη Γιουβέντους – και, κατόπιν, το τρόπαιο. Ποιος θυμάται ότι η τέταρτη εκείνων των ημιτελικών ήταν… η Ναντ;
Ο δε ΠΑΟΚ έχει 1-7-6 ενάντια σε ολλανδικές ομάδες γενικά και, επιμέρους, 1-3-3 στην Τούμπα. Η μόνη του νίκη ήταν το ’01 με το 3-2 επί της PSV Αϊντχόφεν με δύο γκολ του Γιασεμάκη και ένα του… Ουντέζε, με Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο. Ωστόσο είχε αποκλειστεί, στον 3ο γύρο του UEFA τότε, με 4-1 στο «Φίλιπς».
Καρέ επισκέψεων έχει κάνει επί τουρκικού εδάφους ο Ολυμπιακός, τρεις φορές ηττήθηκε και μια νίκησε. Η μόνη του επιτυχία ήταν το ’17 με το 3-0 στην Αγκυρα επί της Οσμάνλισπορ ωστόσο και οι τρεις παρουσίες του στην Κωνσταντινούπολη συνδυάστηκαν με ήττες: το ’03 και το ’08 με 1-0 από τη Γαλατασαράι και το ’17 με το «βαρύ» 4-1 από την Μπεσίκτας.
Συνολικά, δε, οι ελληνικές ομάδες έχουν 1-4-5 επί τουρκικού εδάφους (μαζί με αγώνες Παναθηναϊκού, Αστέρα, ΠΑΟΚ και… Αιγάλεω), η μόνη νίκη ήταν η προαναφερθείσα των «ερυθρόλευκων».
Ενόψει Λέγκια – Ατρόμητου, ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων στην Πολωνία είναι 3-3-8. Φτωχός. Οι νίκες ήρθαν μάλιστα από της ομάδες της συμπρωτεύουσας: ΠΑΟΚ (’78 με Ζαγκλέμπιε), Ηρακλή (το ’07 με τη Βίσλα) και Αρη (το ’11 με τη Γιαγκελόνια)!
Η δε ΑΕΚ έχει αγωνιστεί τρεις φορές επί ρουμάνικου εδάφους και υπέστη ισάριθμες ήττες…

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου