Η Λίβερπουλ έδιωξε τον Μουρίνιο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η συντριβή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Λίβερπουλ πριν από λίγα 24ωρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ζοσέ Μουρίνιο στους "Κόκκινους Διαβόλους", με τον Γιούργκεν Κλοπ να αποτελεί διαχρονικά τον "δήμιο" του.
Ο ιδιόρρυθμος Πορτογάλος απολύθηκε και όπως λένε εύστοχα πολλοί φίλαθλοι σήμερα, έγινε το πρώτο βήμα για να ξαναγίνει ομάδα η Γιουνάιτεντ.
Το "σύνδρομο της τριετίας" έκανε πάλι την εμφάνισή του, καθώς καμία ομάδα δεν... αντέχει να έχει στον πάγκο της τον Μουρίνιο για πάνω από 3 σεζόν. Με τον "Μου" να έχει χάσει οριστικά την αξιοπρέπειά του, να έχει μετατραπεί σε έναν τσαρλατάνο των γηπέδων και να έχει κάνει μια "καριέρα" χτισμένη σε τρικ, μικροπρέπειες, προσβολές, δημιουργία εντυπώσεων, θράσος και καταστροφικό ποδόσφαιρο. Ένας άνθρωπος χωρίς ποδοσφαιρική κουλτούρα και χωρίς να έχει προσφέρει τίποτα στον "Βασιλιά των Σπορ". Ένας άνθρωπος που οι ήττες του αποτελούν νίκες του ποδοσφαίρου, ένας άνθρωπος πολύ μικρός για τα μεγέθη των μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων, ένας άνθρωπος που είναι αναλογικός σε μια εποχή ψηφιακή, ένας άνθρωπος που τον ξεπέρασε το ποδόσφαιρο. Όμως για να είναι κάποιος μεγάλος προπονητής, πρέπει να είναι και μεγάλος ως άνθρωπος.
Μέσα σε 2,5 χρόνια που ήταν στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να δώσει καμία σταθερότητα, αλλά κατάφερε να προκαλέσει την οργή πολλών θρύλων της ομάδας όπως ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο Ρόι Κιν, ο Γκάρι Νέβιλ και πολλοί ακόμη. Δεν άντεχαν να βλέπουν την ομάδα τους να έχει μετατραπεί σε "λεωφορείο", όπως όλες οι ομάδες στις οποίες βρέθηκε ο πρώην μεταφραστής του Ρόμπσον στην Μπαρσελόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σέλτικ στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003, όταν τον συνάντησε ως τεχνικό της Πόρτο, δεν καταδέχθηκε να πάρει κανένα αναμνηστικό.
Για να είμαι ξεκάθαρος, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια ομάδα την οποία σέβομαι και που παλιότερα έχει γράψει χρυσές σελίδες στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. Μάλιστα κάποτε είχα την χαρά να επισκεφθώ και το γήπεδό της, όταν ήμουν καθ' οδόν για το Λίβερπουλ και το Άνφιλντ.
Το Αγγλικό ποδόσφαιρο από σήμερα πλέον είναι... φτωχότερο...
Νίκος Νικολάου