Όταν ο παρατηρητής δεν βλέπει ολόκληρο μηχανάκι στα κάγκελα!

Ο Μιχάλης Λεάνης από το gazzetta.gr γράφει για την ακατανόητη απόφαση του παρατηρητή να μην καταγράψει το σκουτεράκι στις εξέδρες της Τούμπας και βγάζει το συμπέρασμα ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τα μυαλά στα κάγκελα είχαν την τιμητική τους την δεκαετία του ’80. Στα 80s όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε. Την εποχή του Ταμτάκου, του Στάθη Ψάλτη και της Καίτης Φίνου, του γόη Πάνου Μιχαλόπουλου, της Κούλας και του κωλόπαιδου Κυριάκου!

Στα χρόνια μας τα μυαλά στα κάγκελα δεν φτάνουν, θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα και η εξέλιξη φρόντισε να τα αντικαταστήσει με μηχανάκια! Σημεία των καιρών!
Από την ρομαντική διάθεση των περασμένων χρόνων περάσαμε στον άκρατο ρεαλισμό της σύγχρονης εποχής.

Πείτε μου αν υπάρχει άλλος τρόπος από τον αυτοσαρκασμό για τα χάλια μας, από το να διασκεδάζουμε με τον πόνο μας. Αλλά όσο κι αν εμείς από το πόστο μας έχουμε την διάθεση να αντιμετωπίζουμε με σκωπτική διάθεση τα κακώς κείμενα στο χώρο του αθλητισμού, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι ανάλογο από τους θεσμικούς εκπροσώπους του ποδοσφαίρου.

Και εξηγούμαι. Διάβασα με προσοχή το κατηγορητήριο της Σούπερ Λίγκας. Μου προξένησε λοιπόν εντύπωση το γεγονός ότι ο παρατηρητής δεν αναφέρει πουθενά για το σκουτεράκι. Αν είναι δυνατόν!!!
Καλά δεν πρόσεξε ότι υπήρχαν υπεράριθμοι, ότι δεν ξεχώριζαν τα διαζώματα, ότι οι διάδρομοι στις κερκίδες ήταν κατειλημμένοι γιατί όλα αυτά είναι πολύ ευρωπαϊκά για τα ελληνικά γήπεδα, αλλά ολόκληρο μηχανάκι κρεμασμένο στα κάγκελα και μάλιστα στην κεντρική εξέδρα πως είναι δυνατόν να μην το πρόσεξε; Τι σόι παρατηρητής είναι αυτός; Παρατηρητής καιρικών φαινομένων ίσως με αποτέλεσμα να κοιτάζει τον ουρανό με τ’ άστρα!

Τι δικαιολογία θα επικαλεστεί ο συγκεκριμένος αξιωματούχος του παιχνιδιού. Ότι το μηχανάκι δεν ήταν μεγάλο; Ότι από εκεί που βρισκόταν δεν μπορούσε να το διακρίνει; Ε τα παιδιά να κρεμάσουν την επόμενη φορά υποβρύχιο, απ’ αυτά που έγερναν και τα παροπλίσαμε, μήπως και το μπανίσει.

Αν ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στην Ευρώπη και ο παρατηρητής αντίκριζε αυτή την εικόνα κατά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο να είστε βέβαιοι ότι το ματς δεν θα ξεκινούσε για τον λόγο και μόνο ότι οι διάδρομοι δεν ήταν ελεύθεροι και για το ότι δεν τηρήθηκε η δηλωμένη και καταγεγραμμένη επίσημα χωρητικότητα του γηπέδου.

Γεια σας κύριοι θα έλεγε, τα ξαναλέμε! Εγώ θα εισηγηθώ το παιχνίδι να μην διεξαχθεί γιατί δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας. Καλά δεν συζητώ τι θα γινόταν αν έβλεπε το μηχανάκι. Όχι το παιχνίδι δεν θα ξεκινούσε, όχι ότι θα επέτρεπε τίποτα ελληνικούρες του τύπου να φωνάξουμε από τα μεγάφωνα να το κατεβάσουν να τελειώνουμε, αλλά το πιθανότερο είναι ο ΠΑΟΚ να ξαναέπαιζε ευρωπαϊκό ματς με κόσμο στην Τούμπα όταν ο Πέλκας θα έκλεινε την καριέρα του!

Θα εγκαλέσει αυτόν το παρατηρητή η Σούπερ Λίγκα; Θα τον τιμωρήσει, θα τον παύσει, τι θα κάνει; Το ελπιδοφόρο αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει να κάνει με παρατηρητή που δεν βλέπει ολόκληρο μηχανάκι κρεμασμένο στα κάγκελα! Δεν βλέπω γιατί να μην αισιοδοξούμε για το μέλλον…

Η ιστορία με το σκουτεράκι όπως διαπιστώνω πάει να περάσει στα ψιλά. Αλλά είναι το ίδιο σοβαρό παράπτωμα όπως η ρίψη του ρολού στο πρόσωπο του Γκαρσία! Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να λογοδοτήσει ποτέ γι’ αυτό το παράπτωμα αφού δεν έχει καταγραφεί από τον παρατηρητή. Σαν να μην έγινε ποτέ και ας το είδαμε όλοι. Για τους μυημένους στην καφρίλα θα αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικό χάπενινγκ, μια αξεπέραστη εικαστική παρέμβαση στον χώρο από αυτές που εμείς οι ξενέρωτοι αδυνατούμε να κατανοήσουμε.
 
Άρα την επόμενη φορά μην απορήσετε αν αντί για ρολό πετάξουν πιστόνι, μπουζί ή ζάντα. Και κάτι τελευταίο. Είναι ωραίο να απαιτείς στα λόγια την εξυγίανση, την ισονομία την καθαρότητα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις διαιτησίες αλλά με ένα γενικότερο πλαίσιο κανόνων και συμπεριφορών μέσα από το οποίο το άθλημα προοδεύει.

Αν λοιπόν ο επίσημος ΠΑΟΚ μετά απ’ όλα αυτά που διαδραματίστηκαν στην Τούμπα την Κυριακή ζητούσε συγνώμη από τον Γκαρσία, από την αντίπαλη ομάδα, από το σύνολο των φίλων του ποδοσφαίρου και συγχρόνως ζητούσε να ορίσει προσεχώς η Σούπερ Λίγκα την διεξαγωγή του παιχνιδιού κεκλεισμένων των θυρών, ενδεχομένως να έβρισκε πολλούς συμπαραστάτες στο αίτημα του.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και οι πιο κακοπροαίρετοι θα αντιλαμβάνονταν βαθιά ότι οι προθέσεις του ΠΑΟΚ για εξυγίανση και πρόοδο του αθλήματος δεν εξαντλούνται σε λεκτικές αναφορές εντυπωσιασμού από μεριά τους αλλά αποτελούν συνειδητή θέση και στάση. Μαζί με το ματς χάθηκε και η μεγάλη ευκαιρία!