O Κριστιάνο δικαίωσε την Ελλάδα του 2004 και όσους τον μισούν

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για το «φάουλ» του Πορτογάλου να μιλήσει για πούλμαν της Ισλανδίας, με αποτέλεσμα να πάρει την κατάλληλη απάντηση από τους αντιπάλους του.
Έχουν περάσει 12 χρόνια μετά την κατάκτηση του EURO 2004 από την Ελλάδα, αλλά η πατέντα του Ότο Ρεχάγκελ και των παικτών του, παρότι πολλοί θεωρούσαν πώς θα είναι μίας χρήσης, ακολουθείται ακόμα από πολλές ομάδες, ορισμένες εκ των οποίων πήραν και την πρόκριση τους στην τελική φάση της φετινής διοργάνωσης στη Γαλλία. Μετά τα όσα παρακολουθήσαμε στην πρώτη αγωνιστική, σε πολλούς φιλάθλους στη χώρα μας, έρχεται στο μυαλό πώς ακόμα και η ομάδα που διέθετε μέχρι και το Μουντιάλ ο Σάντος, θα μπορούσε τουλάχιστον να φτάσει για πλάκα μέχρι τα νοκ-άουτ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πάντως, με τα όσα είπε για το "πούλμαν"της Ισλανδίας, ήρθε να δικαιώσει όσους λατρεύουν να τον μισούν και βέβαια να δικαιώσει όσους τον θεωρούν ανήμπορο να γίνει ηγέτης τέτοιου διαμετρήματος που θα οδηγήσει την Πορτογαλία μακριά σε μία μεγάλη διοργάνωση.
Μετά από ένα ματς στο οποίο, ένας προπονητής που δεν θα καταλάβαινε από ονόματα, θα έπρεπε να τον έχει αντικαταστήσει από το ημίχρονο αφού δεν έδινε την μπάλα ούτε... από το δεξί στο αριστερό, μετά από ένα τραγικό δικό του ματς, ο Πορτογάλος της Ρεάλ βγήκε να τα χώσει στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί βγήκαν να παίξουν αυτό που μπορούσαν με τη συνταγή που έκαναν το χουνέρι στους Ολλανδούς, νικώντας τους μέσα έξω και έστειλαν τους Τούρκους στα μπαράζ, έχοντας τους ρίξει τρίμπαλο στα προκριματικά. Κανένας απ’ αυτές τις ομάδες δεν παραπονέθηκε για κάτι ανάλογο με τον Ρονάλντο.
Ο Ρονάλντο που ήθελε να κάνει το βράδυ της Τρίτης τα πάντα μοναχός του, υπό την ανοχή του Σάντος, είναι προφανές πώς έχει τον τρόπο να γίνεται πάντοτε αρνητικός πρωταγωνιστής και εξωαγωνιστικά. Άλλωστε και στα πολύ μεγάλα ματς της καριέρας του, ειδικά στους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και βασικά στους δύο τελευταίους η παρουσία του ήταν καθαρά...τυπική και άλλοι έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά. Πρόπερσι έβαλε το τελευταίο γκολ όταν η Ατλέτικο είχε παραδώσει πνεύμα στην παράταση, όντας ανύπαρκτος σε όλο το ματς. Ανύπαρκτος ήταν και στα 120’ του φετινού ματς με την Ατλέτικο και απλά έβαλε το τελευταίο πέναλτι. Με τον αέρα πως δεν θα είναι ο μοιραίος, αφού ο Χουανφράν είχε ήδη χάσει το πέναλτι και στη χειρότερη γι’ αυτόν περίπτωση, η Ατλέτικο έπρεπε να βάλει εκείνη το δικό της τελευταίο πέναλτι για να συνεχιστεί η διαδικασία.
Ο Ρονάλντο δεν ξέρει να χάνει. Και με μία Εθνική Πορτογαλίας να περιμένει εδώ και χρόνια κάτι απ’ αυτόν από τότε που έφυγαν οι μεγάλοι άσοι του παρελθόντος, φαίνεται πώς ακόμα, νοητικά τουλάχιστον δεν έχει ωριμάσει ώστε να δέχεται τις αποτυχίες, αλλά και το βάρος των ευθυνών του. Ο Ρονάλντο, πιθανότατα, πριν τα βάλει με τους ποδοσφαιριστές των αντιπάλων που χρησιμοποιούν πούλμαν, θα έπρεπε να είχε καλύτερη γνώση για τον τωρινό του προπονητή στην Εθνική του ομάδα. Επίσης θα έπρεπε, πριν κατηγορήσει τους αντιπάλους του για όλα αυτά, να πει τα ίδια και στον συμπατριώτη του Ζοσέ Μουρίνιο για να πάρει την απάντηση που θα του άρμοζε.
Ο τρόπος του οργανωμένου ποδοσφαίρου και της τακτικής παγίδευσης των αντιπάλων που καθιέρωσε η Ελλάδα το 2004, αποτελεί ακόμα τον οδηγό της επιτυχίας για τις ομάδες που χαρακτηρίζονται underdogs ή αουτσάιντερ. Κι είναι μία μεγάλη κατάκτηση της ομάδας εκείνης που το ποδόσφαιρο με το οποίο πέτυχε την μέγιστη έκπληξη, ακόμα χρησιμοποιείται από όσες ομάδες θέλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο όνειρο να πάνε όσο πιο μακριά μπορούν. Όσο για τον Κριστιάνο, είναι προφανές πώς οι δύο εκείνες ήττες από την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν θα ξεπεράσει ποτέ. Λεφτά έχει, οπότε μία επίσκεψη σε έναν ψυχαναλυτή, δεν θα του είναι ιδιαίτερο βάρος. Ο «Κάρα», ο Γιούρκας, ο Μπασινάς και ο Χαριστέας, είναι εκείνοι που τον έχουν... τραυματίσει ψυχολογικά από τότε. 
Το θέμα είναι πώς ποτέ δεν κατάλαβε ακόμα και μετά από 12 χρόνια. Προφανώς δεν θα μάθει να χάνει, ούτε στο υπόλοιπο της καριέρας του και απλά δίνει στους haters του έναν ακόμα λόγο να τον μισούν, με αυτό που είπε για πούλμαν. Αν καταλάβει το λάθος του με πιο καθαρό μυαλό μετά το κάζο της πρεμιέρας, ίσως να ετοιμαστεί καταλληλότερα, αν θέλει ν’ αρπάξει την ευκαιρία και να οδηγήσει μακριά την Πορτογαλία στο EURO. Ο Μέσι που αποτελεί το αντίπαλο δέος αυτή την εποχή στο ποδόσφαιρο σε ατομικό επίπεδο, έχει δεχτεί σκληρότερη κριτική για τις αποτυχίες της Αργεντινής. Τη δέχεται και δεν είναι "κλάψας". Κι αυτό τιμά τον Αργεντινό σε αντίθεση με τον Πορτογάλο. 
ΥΓ: Ο Πορτογάλος σταρ αν θέλει να ξεχωρίζει, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί το Κριστιάνο. Ο κανονικός Ρονάλντο ήταν μόνο ένας. Ήταν αυτός ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που ξεπηδούσαν στην καριέρα του, για να φτάσει στην κορυφή και να οδηγήσει εκεί και την Εθνική του ομάδα.