Σούπερ Λιγκ: Ήττα-σοκ ο ΠΑΟ, νίκη παραμονής ο Πλατανιάς, όρθιος ο Πανθρακικός

Εντός έδρας ήττα-σοκ για τον Παναθηναϊκό από την Ξάνθη περιελάμβανε η 21η αγωνιστική ημέρα της Σούπερ Λιγκ. Από εκεί και πέρα ο Πλατανιάς πέτυχε νίκη παραμονής επί του Αστέρα Τρίπολης με 2-0, ενώ ο Πανθρακικός στάθηκε όρθιος στη Λιβαδειά και απέσπασε ισοπαλία με 1-1. Αναλυτικά:
Παναθηναϊκός-Ξάνθη 0-1
Η αψυχολόγητη ενέργεια του Κάρλος Ζέκα στο 51΄ (αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για χτύπημα εκτός φάσης στον Σολτάνι) έδωσε την ευκαιρία στη Ξάνθη να φύγει με το μεγάλο «διπλό» (0-1) από το «Απόστολος Νικολαΐδης».
Τα... ποδοσφαιρικά πάρτι συνήθως βγαίνουν... ξινά στις ομάδες που τα διοργανώνουν κι αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα στην περίπτωση του Παναθηναϊκού. Ο χαρακτήρας γιορτής που έδωσαν οι «Πράσινοι» στην αναμέτρηση με την ακριτική ομάδα, με την παρουσίαση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων πριν τη σέντρα, δεν είχε την ανάλογη κατάληξη, μιας και η ομάδα του Λουτσέσκου υποχρέωσε το «Τριφύλλι» στην πρώτη του ήττα μέσα στο 2016 (είχε 4 νίκες και μία ισοπαλία). Ήττα που κατά πάσα πιθανότητα και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της ΑΕΚ στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (αύριο) μπορεί να σημαίνει και την απώλεια της 2ης θέσης για τους «Πράσινους» στην κανονική περίοδο.
Δεν έφταναν οι απουσίες στον Παναθηναϊκό (Μπεργκ, Μπουμάλ, Αμπεντ, Κουτρουμπής, Σάντσεθ, Τελάντερ, Μέστο, Εβαντζελίστα), οι «Πράσινοι» δεν βρέθηκαν σε καθόλου καλή μέρα και ηττήθηκαν δίκαια από μία καλύτερη ομάδα, τουλάχιστον, στο σημερινό ματς. Η φάση, βέβαια, που έπαιξε καθοριστική σημασία στην εξέλιξη του αγώνα σημειώθηκε στο 51΄, όταν χωρίς κανένα λόγο ο Ζέκα χτύπησε με αγκωνιά τον Σολτάνι, ο Μάνταλος ήταν κοντά και σωστά απέβαλλε τον Πορτογάλο μέσο του «Τριφυλλιού». Η Ξάνθη κυριάρχησε στη συνέχεια και κατάφερε να πετύχει το γκολ με τον Σολτάνι, χάρις στο οποίο πέτυχε την 2η σερί της νίκη.
Στην πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα του Παναθηναϊκού ο Ροντρίγκο Μολέδο είχε καλές τοποθετήσεις στην άμυνα και σε 2-3 φάσεις βγήκε έγκαιρα για να απομακρύνει, ενώ από την άλλη το ντεμπούτο του Λούκας Βιγιαφάνες δεν ήταν το ιδανικότερο, μιας και ο Αργεντίνος επιθετικός μέσος δεν φάνηκε ιδιαίτερα στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής.
Ο Παναθηναϊκός του πρώτου μέρους ήταν κακός. Χωρίς καλή κυκλοφορία της μπάλας στο μεγαλύτερο διάστημα του 45λεπτου οι «Πράσινοι» δεν κατάφεραν να απειλήσουν ούτε μία φορά την εστία του Ζαρόπουλου, σε αντίθεση με τους ακρίτες που είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να προηγηθούν στο 30΄.
Ο Νιέτο βγήκε τετ-α-τετ με τον Στιλ, μετά το κενό στη δεξιά πτέρυγα των «Πρασίνων», αλλά ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού απόκρουσε το πλασέ του επιθετικού της ακριτικής ομάδας. Η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν πολύ καλά στημένη στον αγωνιστικό χώρο, έκλεισε όλους τους διαδρόμους και μπήκε στ΄ αποδυτήρια με το μηδέν στην άμυνα.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις χειρότερες προϋποθέσεις για τους γηπεδούχους. Σε μία ανύποπτη φάση στο κέντρο του γηπέδου ο Ζέκα χτύπησε εκτός φάσης από πίσω τον Σολτάνι και σωστά ο διαιτητής Μάνταλος απέβαλλε τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Ο Πορτογάλος αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια μετά από 2 λεπτά, αλλά η ενέργειά του ήταν αψυχολόγητη κι άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες σχεδόν για ένα ολόκληρο 45λεπτο.
Η Ξάνθη εκμεταλλευόμενη την αριθμητική της υπεροχή και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν σε καλή μέρα ανέβασε την απόδοσή της και στο 67΄ προηγήθηκε με το πλασέ του Σολτάνι μετά την ασίστ του Νιέτο από αριστερά. Η ομάδα του Λουτσέσκου είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς στη συνέχεια, δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να απειλήσει ιδιαίτερα και θα μπορούσε, μάλιστα, να «καθαρίσει» το ματς στο 82΄ αλλά η κεφαλιά του Σολτάνι σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Στιλ.
Ένα σουτ του Λουντ που απόκρουσε δύσκολα σε κόρνερ ο Ζαρόπουλος, κι άλλο ένα του Πέτριτς που έφυγε άουτ ήταν οι φάσεις που είχε να επιδείξει ο Παναθηναϊκό μετά το γκολ που δέχτηκε.
Πλατανιάς-Αστέρας Τρίπολης 2-0
Την παραμονή του στη Super League εξασφάλισε ουσιαστικά ο Πλατανιάς, μετά τη μεγάλη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης με 2-0, στο ματς με το οποίο άνοιξε η «αυλαία» της 21ης αγωνιστικής της Super League.
Ήταν η πρώτη νίκη των Κρητικών επί των Αρκάδων στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων (εντός κι εκτός έδρας) σε επίπεδο της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας, χάρις στην οποία το συγκρότημα του Γιώργου Παράσχου απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τις επικίνδυνες θέσεις και ουσιαστικά δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με την παραμονή του.
Οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του μακριά από την Τρίπολη και πήραν αυτό που άξιζαν. Ούτε μία κλασική ευκαιρία σε όλο το ματς δεν έχασε ο Αστέρας και, πλέον, ο Πανιώνιος έχει την ευκαιρία, εάν νικήσει τον Παναιτωλικό να πάρει προβάδισμα έναντι των Αρκάδων στη μάχη για την κατάκτηση της 5ης θέσης που οδηγεί στα play offs.
Από το πρώτο 45λεπτο στα Περιβόλια αυτό που αξίζει να θυμάται κανείς ήταν δύο πράγματα. Ο πολύ δυνατός αέρας που φυσούσε και το υπέροχο γκολ του Φανούρη Γουνδουλάκη στο 20΄, με το οποίο οι Χανιώτες μπήκαν με προβάδισμα στα αποδυτήρια.
Ο αρχηγός των γηπεδούχων έπιασε το φοβερό σουτ μετά την εκτέλεση κόρνερ κι έστειλε τη μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Μπαντή πετυχαίνοντας ένα από τα πιο όμορφα γκολ στο πρωτάθλημα της Super League από την έναρξη της περιόδου.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τη μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα του Γιώργου Παράσχου να «καθαρίσει» το ματς, αλλά ο Μπαντής αποσόβησε το 2-0 στο τετ-α-τετ που είχε με τον Ράμος. Οι γηπεδούχοι είχαν άλλες δύο ακόμη κλασικές ευκαιρίες για να μην έχουν το άγχος μέχρι το τέλος, στο 72΄ με τον Ράμος (απέτυχε να βάλει την προβολή) και στο 74΄ με το σουτ του Γκνιάτιτς να περνάει δίπλα από το δοκάρι, ωστόσο, δεν κατάφεραν να «κλειδώσουν» το παιχνίδι.
Τελικά στο 80΄ ο Ανγκούλο στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα νίκησε τον Μπαντή (2-0) και ουσιαστικά όλα είχαν τελειώσει, με τους γηπεδούχους να φτάνουν στην πρώτη του νίκη μετά από 7 παιχνίδια και τον Αστέρα να περιμένει «στραβοπάτημα» του Πανιωνίου την ερχόμενη Δευτέρα με τον Παναιτωλικό.
Λεβαδειακός-Πανθρακικός 1-1
Παλικαρίσιο βαθμό στη Λιβαδειά πήρε ο Πανθρακικός (1-1) από τον Λεβαδειακό, στο δεύτερο χρονικά ματς της 21ης αγωνιστικής της Super League.
Παρά το γεγονός ότι δέχτηκε γκολ στο 54΄ και έχασε τον Τσιάρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα από την αυστηρή απόφαση του Σιδηρόπουλου να καταλογίσει πέναλτι στο πέσιμο του Μπεν στην περιοχή, ο Πανθρακικός κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση τρία λεπτά πριν το 90΄ και να φύγει από τη Λιβαδειά με τον «χρυσό» βαθμό που του δίνει τι δικαίωμα να ελπίζει στην παραμονή του στα μεγάλα σαλόνια.
Η ομάδα του Άκη Μάντζιου έμεινε για 5ο ματς χωρίς νίκη και, πλέον, εξαφανίστηκαν όλες οι ελπίδες που είχε για την 5η θέση. Απόλυτα δικαιολογημένα τα παράπονα των φιλοξενούμενων από τον διαιτητή Σιδηρόπουλο στην φάση που λίγο έλλειψε να κρίνει το ματς, καθώς εκτός του ότι το πέναλτι που υπέδειξε ήταν «τραβηγμένο από τα μαλλιά» στην ίδια φάση άφησε την ομάδα της Κομοτηνής με 10 παίκτες.
Ελέω Αθανασιάδη διατηρήθηκε το 0-0 στα πρώτα 45 λεπτά της αναμέτρησης, με τον τερματοφύλακα του Πανθρακικού να πραγματοποιεί δύο πολύ μεγάλες επεμβάσεις και να στερεί από τους γηπεδούχους τη δυνατότητα να προηγηθούν.
Στο 31΄ μετά την κεφαλιά του Μπεν ο Αθανασιάδης έδιωξε εντυπωσιακά τη μπάλα και τέσσερα λεπτά έκανε το ίδιο στο σουτ του Μερεμπασβίλι από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Το πρώτο 45λεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στους γηπεδούχους που από την αρχή έψαξαν το γκολ, σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους που κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο με προφανή στόχο να μην χάσουν.
Η πρώτη τελική προσπάθεια στο παιχνίδι για την ομάδα της Κομοτηνής έγινε στο 51΄ με το σουτ του Χασομέρη να περνάει λίγο άουτ, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Λεβαδειακός κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Μπεν από τον Τσιάρα, με τον τελευταίο να βλέπει την 2η κίτρινη κάρτα και να αποβάλλεται. Η απόφαση του Σιδηρόπουλου ήταν πάρα πολύ αυστηρή, παρ΄ όλα αυτά έδωσε την ευκαιρία στους «Πράσινους» να προηγηθούν με τον Βαγγέλη Μάντζιο στο 54΄.
Παρά το αριθμητικό τους μειονέκτημα οι φιλοξενούμενοι «άγγιξαν» την ισοφάριση στο 82΄, όταν ο Ιγκορ βγήκε απέναντι από τον Τσιντώτα χωρίς να καταφέρει να τον περάσει για να σκοράρει σε άδεια εστία. Αυτό που δεν κατάφερε, όμως, ο Βραζιλιάνος στράικερ, το πέτυχε στο 87΄ ο Ηλιάδης, ο οποίος με σουτ «έγραψε» το 1-1 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ