Ιδού γιατί πήρε ο Μέσι την 5η «Χρυσή Μπάλα»!

Ο Λιονέλ Μέσι υπενθύμισε γιατί είναι ο Κορυφαίος Ποδοσφαιριστής στον Κόσμο και οδήγησε την Μπαρσελόνα σε ανατροπή και νίκη – πρόκριση επί της Εσπανιόλ (4-1) – Ποδοσφαιρικά μαθήματα του Αντρές Ινιέστα – Αλητεία του τερματοφύλακα Πάου Λόπεθ, με εννέα τελείωσαν οι φιλοξενούμενοι
Το απόγευμα, η FIFA διέρρευσε κατά λάθος ότι ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε την φετινή «Χρυσή Μπάλα». Λίγες ώρες αργότερα, ο Αργεντινός παικταράς φρόντισε απλά να την επιβεβαιώσει. Με δύο γκολ και δύο ασίστ, ο Λέο οδήγησε την Μπάρσα σε νίκη – πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου επί της Εσπανιόλ (4-1), η οποία έκανε το… λάθος να προηγηθεί.
Οι φιλοξενούμενοι, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο πρωτάθλημα, μπήκαν στο «Καμπ Νόου» με στόχο να παίξουν και μπάλα, αιφνιδιάζοντας μάλιστα τους «Μπλαουγκράνα», όταν σε μια κόντρα ο Μάρκο Ασένσιο σέρβιρε την μπάλα στον Φελίπε Καϊσέδο και αυτός, εν τη… απουσία της αντίπαλης άμυνας, άνοιξε το σκορ.
Η αντίδραση της Μπάρσα δεν άργησε παρά ελάχιστα λεπτά, αφού ο Μέσι έχασε μια ευκαιρία και, στο 13’, ισοφάρισε σε τετ – α – τετ με τον Πάου Λόπεθ, ύστερα από κάθετη πάσα του Αντρές Ινιέστα, ο οποίος παρέδωσε δωρεάν μαθήματα ποδοσφαίρου.
Οι γηπεδούχοι άγγιξαν το 2-1 με τον Νεϊμάρ, ο οποίος έπεσε θύμα καθαρού πέναλτι σε ανατροπή από τον Χάβι Λόπεθ (24’), αλλά ο διαιτητής Φερνάντεθ Μουνουέρα δεν έδειξε τίποτα. Ο Λέο, όμως, είχε κέφια. Και λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου (44’), εκμεταλλευόμενος και τον δυνατό αέρα που φυσούσε στην Βαρκελώνη, εκτέλεσε μαγικά ένα φάουλ και αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα της Εσπανιόλ, ο οποίος προσπάθησε μάταια να αποτρέψει το μοιραίο.
Η Εσπανιόλ, η οποία έχασε με τραυματισμό τους δύο καλύτερους επιθετικούς της (Μάρκο Ασένσιο και Φελίπε Καϊσέδο), γύρισε πιο πίσω τις γραμμές της, δίνοντας ξεκάθαρα την μπάλα στην Μπάρσα, η οποία δεν άργησε να πετύχει και τρίτο γκολ. Ο Ινιέστα συνεργάστηκε με τον Μέσι και η συρτή σέντρα του τελευταίου βρήκε αποδέκτη τον Ζεράρ Πικέ, ο οποίος με προβολή πέτυχε το τέταρτο γκολ της καριέρας του εις βάρος της Εσπανιόλ, η καλύτερη «πελάτισσά» του.
Η ανατροπή είχε ολοκληρωθεί απόλυτα, η Μπάρσα ήταν κυρίαρχη και θα έπρεπε στο 54’ να παίζει με παίκτη περισσότερο, όταν ο Πάου πάτησε επίτηδες τον Μέσι, σε μια αλήτικη ενέργεια που «σήκωνε» κόκκινη κάρτα, αλλά ο διαιτητής δεν είδε τίποτα.
Και αν ο τερματοφύλακας παρέμεινε (κακώς) στον αγωνιστικό χώρο, αποτρέποντας και άλλα γκολ από τους παθιασμένους «Μπλαουγκράνα» (εκτός από ένα…), η Εσπανιόλ έμεινε με εννέα, λόγω αποβολών των Ερνάν Πέρες και Πάπε Ντιόπ μέσα σε τρία λεπτά (72’ και 74’).
Η Μπάρσα επιδόθηκε σε ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών, μέχρι που στο 88’ ο Νεϊμάρ συνδυάστηκε με τον Μέσι, ύστερα από λάθος του Χάβι Λόπεθ, ο Λέο τον βρήκε με λόμπα και ο «Νέι» με πολύ ωραίο και απευθείας σουτ διαμόρφωσε το τελικό (και ουσιαστικά τελειωτικό) 4-1.
* Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το Blaugrana.gr, συνεργάτη του Campion.gr.