«Ροπαλιά» του Ηρακλή στον Παναθηναϊκό (1-0)

Το γκολ του Απόστολου Βέλλιου στο 23΄ χάρισε τη μεγάλη νίκη στον Ηρακλή επί του Παναθηναϊκού με 1-0 στο «Καυτανζόγλειο», στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Super League.
Πέρα για πέρα δίκαιη η επικράτηση του «Γηραιού» (δεύτερη εντός έδρας), που ήταν καλύτερος στο πρώτο 45λεπτο και στο δεύτερο αν και πιέστηκε από τον Παναθηναϊκό δούλεψε πολύ καλά αμυντικά και έφτασε στο «τρίποντο» σχετικά εύκολα. Τραγικός ο Παναθηναϊκός στο ντεμπούτο του Αντρέα Στραματσόνι στον πάγκο. Το 4-4-2 του Ιταλού απέτυχε παταγωδώς, όπως και η έμπνευσή του να ρίξει στο ματς τον Εσιέν και το χειρότερο να τον αφήσει μέσα σε όλο το 90λεπτο.
Η ήττα αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον Παναθηναϊκό στη μάχη του τίτλου, ιδιαίτερα εάν αύριο το βράδυ ο Ολυμπιακός νικήσει τον Αστέρα Τρίπολης. Σε τέτοια περίπτωση οι «Πράσινοι» θα μείνουν 11 βαθμούς πίσω από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η τύχη του μεταξύ τους αγώνα, και από πάρα πολύ νωρίς θα πουν αντίο στην υπόθεση τίτλος.
Η ομάδα που «πατούσε» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μέρους ήταν αυτή που μπήκε με προβάδισμα στ΄ αποδυτήρια. Η οδηγία του Νίκου Παπαδόπουλου στους παίκτες του Ηρακλή να πιέζουν πολύ ψηλά τους αντιπάλους τους έφερε αποτέλεσμα μετά από 23 λεπτά στο ματς, ενώ τουλάχιστον άλλες τρεις αντεπιθέσεις που έβγαλαν οι γηπεδούχοι στο διάστημα αυτό προήλθαν από κλέψιμο της μπάλας στη μεσαία γραμμή.
Το 4-4-2 του Στραματσόνι, με τους Εσιέν, Ατζαγκούν, Ζέκα και Αμπέντ στην ευθεία δε... δούλεψε καθόλου στο πρώτο 45λεπτο. Σε συνδυασμό με την αγωνιστική απραξία των «Πρασίνων» (τρεις εβδομάδες δεν έδωσαν ματς, μετά και την αναβολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) και τα πολλά λάθη που έκαναν στην ανάπτυξη, ο Παναθηναϊκός, πέρα από μία καλή φάση που είχε με τον Καρέλη, δεν φάνηκε καθόλου στο γήπεδο και προβλημάτισε με την εμφάνισή του.
Από την πίεση των γηπεδούχων και το κλέψιμο της μπάλας στο 23΄, ο Βέλλιος έγινε κάτοχος της μπάλας στην περιοχή, απέφυγε τον Σάντσεθ και με δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα στην κλειστή γωνία του Στιλ, που έπεσε καθυστερημένα (1-0). Οι παίκτες του Ηρακλή βρέθηκαν άλλες δύο φορές σε πλεονεκτική θέση στα καρέ του Στιλ, αλλά τα σουτ των Μπουλούτ και Ρομάνο έφυγαν πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Με τους Μπεργκ και Καρέλη... αποκομμένους στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, τον Εσιέν... εμφανώς επηρεασμένο από τη μεγάλη αποχή του από τα γήπεδα και με αρκετά προβλήματα στην άμυνά του και δη στα άκρα, ο Παναθηναϊκός είχε να αντιπαρατάξει μία κλασική ευκαιρία πριν το ημίωρο, με το τετ-α-τετ του Καρέλη με τον Χουάντερσον. Το πλασέ του διεθνούς επιθετικού, όμως, δε βρήκε στόχο (άουτ).
Ο Παναθηναϊκός αν και είχε πολλούς παίκτες που υστέρησαν στο πρώτο 45λεπτο μπήκε στο δεύτερο χωρίς αλλαγές. Στο ξεκίνημα της επανάληψης οι «Πράσινοι» πίεσαν ψηλά και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του Χουάντερσον, αλλά... ξεφούσκωσαν γρήγορα.
Το σουτ του Καρέλη στο 49΄ που έφυγε μόλις άουτ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το «Τριφύλλι» στο διάστημα που είχε τον έλεγχο του ματς. Η ομάδα του Στραματσόνι, όμως, μετά το 55΄ άρχισε και πάλι να κάνει λάθη, έχασε το ρυθμό της και πολύ γρήγορα οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν πλήρως το ματς. Κάπως έτσι κύλησε το παιχνίδι στην υπόλοιπη διάρκειά του κι έτσι ο Παναθηναϊκός γνώρισε την 3η εκτός έδρας ήττα του, ενώ ο Ηρακλής πανηγύρισε το δεύτερο «τρίποντο» στο «Καυτανζόγλειο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ