Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Εθνική και το ελληνικό ποδόσφαιρο ελέω Κοντονή!

Μεγάλο ρίσκο και περιπέτεια δίχως τέλος… Το μεταφρασμένο κείμενο των επίμαχων σημείων του νομοσχεδίου Κοντονή, που ψηφίστηκε την Πέμπτη (07/05) από την Ολομέλεια της Βουλής.
Εν συνεχεία ειδικές επιτροπές εκτάκτου ανάγκης των δύο συνομοσπονδιών θα συνεδριάσουν και, αφού μελετήσουν το νόμο, θα κρίνουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας αν υπάρχει καταπάτηση του αυτοδιοίκητου ώστε να προχωρήσουν στην τιμωρία ή όχι του ελληνικού ποδοσφαίρου και της Εθνικής μας ομάδας!
Και όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε στην πραγματικότητα κατά το δοκούν τις αλλαγές που του ζήτησαν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.
Ο Κοντονής συμμορφώθηκε στο άρθρο 15 ως προς τις προτάσεις της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας -αν και τελικά υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές από το ακριβές κείμενο των διεθνών οργανισμών- στην επαναδιατύπωση του αυτοδιοίκητου σε αντικατάσταση του άρθρου 29 του νόμου του 2006, αλλά αντιθέτως έκανε του… κεφαλιού του στο άρθρο 5 σε σχέση με τους αθλητικούς δικαστές. Η συγκεκριμένη διάταξη του νέου νόμου εμπεριέχει και το μεγαλύτερο κίνδυνο για να οδηγήσει τελικά την Ελλάδα σε ποδοσφαιρικό Grexit με κύρια ευθύνη του υφυπουργού Αθλητισμού (όπως και των βουλευτών που τον ακολούθησαν και την υπερψήφισαν).
Και αυτό γιατί ο Κοντονής από μόνος του, αθετώντας τα συμφωνημένα με τις συνομοσπονδίες, προχώρησε στην προσθήκη να ορίζει ο νόμος τη χρονική διάρκεια (τριετία) της θητείας των τακτικών δικαστών των πειθαρχικών επιτροπών της ΕΠΟ και ταυτόχρονα να την περιορίζει (αφού δεν μπορεί να ανανεώνεται).
Βέβαια, ο Κοντονής σε άλλο σημείο του άρθρου 5, πέραν του ότι έβαλε τα ίδια και για τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς ως προς το χρόνο θητείας και μη ανανέωσης, αγνόησε και το αίτημα ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για διαγραφή της λέξης «εν ενεργεία».
Σημεία που εκ πρώτης δείχνουν να στοιχειοθετούν παραβίαση του αυτοδιοίκητου σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας.
Μοιραία, λοιπόν, η Ευρώπη και γενικότερα η διεθνής παρουσία τόσο των ελληνικών συλλόγων όσο και των εθνικών ομάδων τελούν εν αμφιβόλω...
Το ελληνικό ποδόσφαιρο ως εκ τούτου βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και περιμένει να μάθει την τύχη του προσδοκώντας ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ να κάνουν τα… στραβά μάτια!
Βέβαια, αν απομονώσουμε ένα σημείο της τελευταίας προειδοποίησης των διεθνών φορέων μέσω της επιστολής του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο, θα γίνει αντιληπτό ότι μάλλον θα είναι έκπληξη να τη… γλιτώσουμε.
Τι λέει αυτό το απόσπασμα, που αν μη τι άλλο προκαλεί τρόμο για Grexit: «Οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις κοινές προτάσεις των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αρχή, σύμφωνα με την οποία, όλα τα μέλη – ομοσπονδίες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ πρέπει να ρυθμίζουν τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς την επιρροή οποιοδήποτε τρίτου μέρους».
Όλα αυτά, όμως, ο Σταύρος Κοντονής τα αγνόησε και έτσι προχώρησε στο νομοθέτημά του, σπεύδοντας όμως να πει ότι πλέον «το βάρος της ευθύνης είναι σε άλλους», καθώς γνωρίζει και ο ίδιος ότι παίζει κορόνα-γράμματα την απομόνωση της Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.
Άρα τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν τα πάντα, αφού το σύννεφο του Grexit παραμένει πάνω από τα κεφάλια μας...
ΠΗΓΗ: a-sports.gr