Παρουσίασε Μαρκαριάν η ΕΠΟ

Αποφασισμένος να παλέψει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως εξάλλου κάνει πάντοτε μέχρι τώρα στη ζωή του, εμφανίστηκε ο Σέρχιο Μαρκαριάν κατά την επίσημη παρουσίασή του από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Ο 71χρονος Ουρουγουανός εκλέκτορας της Εθνικής Ανδρών επισήμανε ότι το έργο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ως προς την πρόκριση στα τελικά του Euro 2016 είναι δύσκολο όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Ευχαριστώ την ΕΠΟ και τον πρόεδρο για την ευκαιρία που μου έδωσαν. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη στιγμή και χρειάζεται προσπάθεια. Πιστεύουμε όμως πολύ στα παιδιά και ότι  μπορούν να έχουν ευκαιρία στην Εθνική. Θα κάνουμε πολύ καλή δουλειά. Δουλεύουμε πολύ και θα συνεχίσουμε, για να μην κάνουμε λάθη» ξεκίνησε τις δηλώσεις του, στα ελληνικά μάλιστα, ο Σέρχιο Μαρκαριάν.
«Υπάρχει μια καινούργια ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 2002 και το 2004. Όχι μόνο με τις νίκες, αλλά με την παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι ιστορική στιγμή, καθώς αν χάσουμε την θέση για την Γαλλία θα είναι ένα βήμα πίσω. Ξέρουμε πως είναι πολύ δύσκολο, αλλά πιστεύουμε στους παίκτες και τη συνεργασία που θα έχουμε» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο έμπειρος τεχνικός απάντησε στις ερωτήσεις των ΜΜΕ για:
Το αν έχει κάποιο ''μαγικό ραβδί'', δεδομένης της επιτυχίας του στην Εθνική Περού: «Στη βαλίτσα μου δεν υπάρχει μαγεία, υπάρχουν μόνο ρούχα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι αλλά μόνο δουλειά. Για εμένα είναι ένα μεγάλο βάρος αυτό με το ''μαγικό ραβδάκι''. Από την Εθνική Περού το έλεγαν. Δεν υπάρχει αυτό, υπάρχει μόνο δουλειά. Το θέμα είναι να έχουμε μία ενωμένη ομάδα, από τον πρόεδρο μέχρι τους παίκτες. Εκεί υπάρχει η μαγεία: να δημιουργήσεις ένα καλό κλίμα».
Το πώς μπορεί να διορθώσει τα λάθη που έγιναν: «Το καλό ποδόσφαιρο είναι καλή άμυνα και καλή επίθεση. Το στιλ τώρα είναι άλλο πράγμα. Άλλο στιλ η Μπαρσελόνα, άλλο η Μπάγερν. Δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα που να εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Πρέπει να κάνουμε αυτά που χρειαζόμαστε. Να μην κάνουμε δηλαδή λάθη στην άμυνα και να μπορούμε να δημιουργούμε φάσεις. Δεν μπορώ να πω οτι θα κερδίσουμε. Είμαι σίγουρος ότι με την βοήθεια από τους παίκτες θα παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι το παιχνίδι με την Ουγγαρία είναι τελικός».
Ποια θα είναι η ''βάση'' παικτών που θα στηριχτεί: «Δεν θα κάνω αλλαγές. Είναι δύσκολη στιγμή και θα πρέπει να παίξουν αυτοί που έπαιζαν πριν και που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει τύχη. Θα κάνω κάποιες αλλαγές, όχι μεγάλες. Δεν θα αλλάξω την ομάδα αλλά τη λειτουργία».
Τις αγωνιστικές επιλογές του και το ενδιαφέρον του για την Εθνική: «Για μένα όλοι έχουν την πόρτα της Εθνικής ανοιχτή. Η πρώτη πληροφορία για το ενδιαφέρον της Εθνικής ήρθε πριν από δύο μήνες, όταν ένας δημοσιογράφος από την Ουρουγουάη μου έδειξε ένα ρεπορτάζ του FOX. Από εκείνη τη στιγμή σκεφτόμουν την Ελλάδα. Ήταν μεγάλη χαρά για μένα αυτό το ενδιαφέρον. Μέχρι να έρθω έβλεπα παίκτες έξω από την Ελλάδα. Τώρα βλέπω μέσα από την Ελλάδα.  Σκέφτομαι μία άλλη στρατηγική, αλλά ακόμα είναι νωρίς».
Το αν θεωρεί ρίσκο την ανάληψη της ελληνικής ομάδας: «Ναι, υπάρχει μεγάλο ρίσκο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν μού έδωσαν καμία ομάδα που να ήταν σίγουρο ότι θα κερδίσει. Πάντα μου έδιναν... ''φωτιά''. Πρέπει να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει κάτι. Ποτέ δεν μου έδωσαν εύκολη ομάδα, χωρίς πίεση. Και στην Ελλάδα πάντα τα ίδια. Δεν είμαι προπονητής με τύχη».
Το ενδεχόμενο επιστροφής του Κατσουράνη: «Η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για όλους. Η δουλειά του προπονητή είναι να δημιουργήσει νέους παίκτες, να βελτιώσει αυτούς που έχει ήδη, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η ομαδική λειτουργία. Τα παιδιά έχουν πείρα, είναι έξυπνοι και θα τα καταλαβαίνουν όλα, όμως δεν μπορούμε να τους προπονήσουμε δυνατά. Θα προέρχονται από παιχνίδια, θα έχουμε ταξίδι και στο τέλος της εβδομάδας θα ακολουθεί το παιχνίδι με την Ουγγαρία. Όπως βλέπω όμως την ποιότητα των παικτών που παίζουν έξω, αλλά και μερικών εδώ, μπορούμε».
Τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν είναι δουλειά μου, αλλά με πονάει το να μην μπορούμε να δούμε ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας και να μην κάνουμε λάθη. Το καλύτερο ήταν να παίζαμε για να δούμε παίκτες, αλλά έχουμε δύο παιχνίδια ακόμη. Μας κάνει ζημιά. Χάσαμε την ευκαιρία να δούμε άλλη μία φορά παίκτες».
Την εικόνα που θέλει να έχουν οι ποδοσφαιριστές του: «Το πρώτο είναι να έχουμε καλή απόδοση και καλή παρουσία. Ο προπονητής πρέπει να σκέφτεται πως μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος σκέψης των παικτών, γιατί η εξυπνάδα είναι πολύ σημαντική. Οι έξυπνοι παίκτες παίρνουν καλύτερες αποφάσεις στη διάρκεια του παιχνιδιού. Πρέπει να ψάχνουμε για έξυπνους παίκτες. Αυτοί είναι οι καλύτεροι παίκτες σε κάθε ομάδα κι όχι αυτοί που τρέχουν, που σουτάρουν κτλ. Τους έχουμε αυτούς τους παίκτες για να μας δώσουν την εξυπνάδα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος παρουσίασε τον Σέρχιο Μαρκαριάν στον Τύπο, υπογράμμισε ότι «θα ήμουν χαρούμενος αν δεν χρειαζόταν να πάρουμε νέο προπονητή, αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη η Εθνική θα ήταν σε καλύτερη βαθμολογική θέση (...) Αισθάνομαι όμως χαρούμενος γιατί ο κύριος Μαρκαριάν είναι μαζί μας, γιατί αποδέχθηκε μία πολύ μεγάλη πρόκληση κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα οτι θα συνεργαστούμε με προπονητή μαχητή».
Και ο κ. Γκιρτζίκης συνέχισε: «Αναθέσαμε την ευθύνη της Εθνικής σε έναν προπονητή με πνεύμα νικητή που καλύπτει τις προδιαγραφές που είχε θέσει ο Γιώργος Καραγκούνης. Από τις πρώτες επαφές κατάλαβα ότι είναι οργανωτικός, συνεργατικός, εργατικός και νικητής. Από την πρώτη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα δουλεύει με τους συνεργάτες του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Βουδαπέστη (...) Ό,τι είναι να συμβεί στα προκριματικά θα το ζήσουμε όλοι μαζί. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την τύχη μας με μόχθο και πειθαρχία».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)