Ο Φώντας Γήτας στο Campion.gr!

Η άψογη τεχνική κατάρτιση αποτελούσε και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Ο Φώντας Γήτας είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει το ποδόσφαιρο της Ηπείρου. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η καριέρα που έχει κάνει με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι συμμετείχε στην ομάδα του Παναθηναϊκού που την περίοδο 2003-2004 κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος και την Εθνική Ελπίδων που το 2002 έφτασε στους "8" της Ευρώπης.
Το Campion.gr συνάντησε τον πολύπειρο μεσοεπιθετικό και μίλησε μαζί του για τη πλούσια καριέρα του.
Φώντα αποτελείς ένα από τα πιο δυνατά ονόματα που απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Πες μας δυο λόγια για την ομάδα σου και τους στόχους της.
Η ομάδα φέτος ξεκίνησε με αρκετά μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες. Η διοίκηση έκανε καλές κινήσεις, μία εκ των οποίων ήμουν κι εγώ. Όμως δεν ήμασταν έτοιμοι για όσα ήθελε η διοίκηση να κάνουμε με αποτέλεσμα να χάσουμε τον έλεγχο. Αυτό φάνηκε και αργότερα, με αποτέλεσμα η πορεία να είναι δυσανάλογη των προσδοκιών.
Έχεις κάνει μια πλούσια καριέρα και έχεις φορέσει τη φανέλα πολλών σημαντικών ομάδων. Ποιά από αυτές ξεχωρίζεις;
Με όλες τις ομάδες έζησα καλές και άσχημες στιγμές. Όμως ξεχωρίζω την ομάδα της πόλης μου, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον οποίο βάζω πάνω από όλες. Εδώ ανδρώθηκα και λόγω του ΠΑΣ έφτασα εκεί που έφτασα. Βεβαίως και ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα στην οποία όλοι οι ποδοσφαιριστές ονειρεύονται να αγωνιστούν. Ο καθένας έχει σαν όνειρο να πάει σε μια ομάδα αυτού του μεγέθους. Εγώ ανταμείφθηκα με τις εμφανίσεις μου και πήγα εκεί.
Ποιά είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας σου;
Σίγουρα το Νταμπλ με τον Παναθηναϊκό. Παρότι ήμουν εκείνη τη σεζόν 6 μήνες στην ομάδα, όπως και άλλα παιδιά (Φύσσας) πήραμε κανονικά τα μετάλλιά μας στη φιέστα που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου. Μάλιστα είχε προγραμματιστεί να γίνει και αγώνας μεταξύ μας, αλλά λόγω του κόσμου, που ήταν 10000 μέσα στο γήπεδο και 18000 στις κερκίδες, ήταν φύσει αδύνατον να γίνει. Η χρονιά εκείνη είναι μια αξέχαστη χρονιά. Από εκεί και πέρα οι σημαντικές στιγμές ήταν πολλές, όπως οι άνοδοι στην Α εθνική με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τη Κέρκυρα και τον Πανθρακικό.
Με τις εξαιρετικές εμφανίσεις σου στον ΠΑΣ προσέλκυσες το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού που σε απέκτησε. Μίλησέ μας για την εμπειρία αυτή.
Ύστερα από 5,5 χρόνια σκληρής δουλειάς και προσπάθειας, ήρθε αυτή η μεταγραφή που ήταν μια αναγνώριση και ένα μεγάλο βήμα για μένα. Την πρώτη σεζόν μάλιστα φτάσαμε πολύ κοντά στο πρωτάθλημα και το χάσαμε στο ντέρμπι της Ριζούπολης. Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες, αν όχι η κορυφαία.
Ποιά είναι η γνώμη σου για τον φετινό Παναθηναϊκό;
Ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει τη τακτική του. Έχει επενδύσει σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και μπράβο του. Έχει έναν αξιόλογο προπονητή που δικαιώνεται από τη δουλειά που κάνει. Η ομάδα στο μέλλον θα είναι πολύ καλύτερη και σίγουρα θα κατακτήσει πολλούς τίτλους. Με λίγη περισσότερη προσοχή και λίγες προσθήκες θα μπορέσει πιο εύκολα να πρωταγωνιστήσει.
Ποιά είναι η γνώμη σου για τον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα;
Ο ΠΑΣ Γιάννινα κάνει μια καταπληκτική χρονιά. Έχει ξεπεράσει τη κοιλιά που έκανε. Ανταποκρίνεται εύκολα στη Σούπερ Λιγκ και στις μεγάλες ομάδες. Μιας και είμαι υποστηρικτής του, εύχομαι φέτος να βγει Ευρώπη και να παίξει.
Έχεις γούρια;
Γούρια υπάρχουν πολλά, όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν. Όμως το κυριότερο είναι να είσαι δυνατός και συγκεντρωμένος.
Σε ποιά ομάδα θα ήθελες να κλείσεις τη καριέρα σου;
Θα ήθελα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Από τη στιγμή που ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, έτσι σκεφτόμουν να κλείσω τη καριέρα μου. Αν και το βλέπω δύσκολο, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
Τι σκέφτεσαι να κάνεις μόλις αποσυρθείς; Σε ενδιαφέρει η προπονητική;
Μου αρέσει η προπονητική. Φέτος κλείνω 18 χρόνια στο γήπεδο. Επίσης με ενδιαφέρουν οι ακαδημίες. Από τη στιγμή που έχω τόσες εμπειρίες, πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω. Μακάρι να μπορέσω να γίνω προπονητής, θα το ήθελα πολύ.
Είναι λύση για το πρόβλημα της βίας η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών;
Νομίζω πως όχι. Δεν κερδίζεις κάτι έτσι. Αντίθετα, οι ομάδες χάνουν τη δύναμη και την ώθηση που τους δίνει ο κόσμος, το χειροκρότημα. Άλλωστε είναι και το οικονομικό από τα εισιτήρια. Οι φίλαθλοι πρέπει να καταλάβουν ότι και η αδικία είναι στο πρόγραμμα, όπως και τα άσχημα σφυρίγματα. Το ποδόσφαιρο είναι χαρά και δεν πας στο γήπεδο για να σκοτωθείς. Δεν αρμόζει.
Υπάρχει βούληση για πάταξη της βίας;
Τα μέτρα που πάρθηκαν φέτος έχουν ξαναεφαρμοστεί χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Έχω πάει σε αγώνες στο εξωτερικό. Μόλις παρουσιάστηκε ένα κρούσμα βίας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η αστυνομία έπιασε τον υπεύθυνο και τον έβγαλε έξω. Κανονικά σε αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να απαγορεύεται η είσοδος στο γήπεδο. Όπως γίνεται στο εξωτερικό. Η χρήση ταυτότητας και το ηλεκτρονικό εισιτήριο μπορούν να εφαρμοστούν, τουλάχιστον στη Σούπερ Λιγκ.
Η μεγαλύτερη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή είναι το να φορά το εθνόσημο. Εσύ με τις συμμετοχές σου στην Εθνική Ελπίδων το έζησες αυτό. Πες μου γι' αυτή την εμπειρία.
Όντως αποτελεί μεγάλη τιμή να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο και να έχεις διακρίσεις με την Εθνική ομάδα της πατρίδας σου. Μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων το 2002 που είχε γίνει στην Ελβετία, είχαμε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά και είχα σκοράρει κιόλας.