Το ντοκιμαντέρ για τη σχέση Ρεάλ – Φράνκο που διχάζει την Ισπανία!

Τη σχέση της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Φράνκο και τα μέσα που χρησιμοποίησε η ομάδα στα χρόνια της δικτατορίας για να γιγαντωθεί αποκάλυψε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην καταλανική τηλεόραση και αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στη χώρα!
«Η αληθινή Ρεάλ, ο μαύρος μύθος της λευκής λάμψης» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο «TV3» και συζητείται σε όλη την Ισπανία. Σ' αυτό παρουσιάζονται μαρτυρίες ανθρώπων και ντοκουμέντα για τη σχέση της Ρεάλ με τον Φράνκο.
Όπως σημειώνουν και τα ρεπορτάζ του ισπανικού Τύπου, «στο ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν οι πιο σκανδαλώδεις εύνοιες που είχε η Ρεάλ την εποχή της δικτατορίας, οι απειλές που δέχονταν παίκτες της Μπαρσελόνα, ο τρόπος εξαγοράς των διαιτητών μέσω δώρων σ' αυτούς και στις συζύγους τους».
Στο ντοκιμαντέρ υπάρχει επίσης αναφορά στον πιο εμβληματικό πρόεδρο της Ρεάλ, γνωστό για τα αντικαταλανικά του αισθήματα, Σαντιάγο Μπερναμπέου, και στη διάσημη φράση του: «Μου αρέσει η Καταλωνία, αν και έχει Καταλανούς».
Σημειώνεται ότι η ομάδα γιγαντώθηκε με την κατασκευή του γηπέδου και τη μεταγραφή του Αλφρέδο Ντι Στέφανο και θυμίζει τη γνωστή ιστορία για το πώς ο Ντι Στέφανο κατέληξε στην Ρεάλ και όχι στην Μπαρσελόνα με πολιτική παρέμβαση, ενώ παρουσιάζονται και έγγραφα που δείχνουν ότι το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» χτίστηκε με χρήματα του κράτους. Γίνεται εκτενής αναφορά στον «τρόπο με τον οποίο κατακτήθηκαν τα πέντε σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών τη δεκαετία του ’50 και στις διευκολύνσεις που είχε η Ρεάλ».
Όσον αφορά στη μεταχείριση προς τη διαιτησία, στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν δηλώσεις πρώην παράγοντα της Ρεάλ, του Γρεγόριο Παουνέρο, ο οποίος τονίζει: «Η Ρεάλ είχε πάντα κάποιες λεπτομέρειες στη μεταχείρισή της προς τους διαιτητές, αλλά και προς τις γυναίκες τους μερικές φορές».
Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες από διαιτητές εκείνης της εποχής (Αθπιτάρτε, Καμάτσο, Ρίγο) που παραδέχονται την ευνοϊκή μεταχείριση της μαδριλένικης ομάδας.
Αίσθηση προκαλεί η φράση του πρώην παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Ιγνάθιο Θόκο, ο οποίος δηλώνει: «Δεν είναι περίεργο που η Μπαρσελόνα δεν είχε κερδίσει πρωτάθλημα για 20 χρόνια;».
Οι αντιδράσεις από πλευράς Μαδρίτης είναι ήδη πολλές, αν και οι περισσότερες ανεπίσημες. Ο Θόκο παρενέβη και τόνισε ότι παραπλανήθηκε από το «TV3», αφού δεν του είχε τονιστεί ότι οι δηλώσεις του θα προβάλλονταν σε ντοκιμαντέρ μ’ αυτό το θέμα, ενώ υποστήριξε ότι από όσα είπε επιλέχθηκε μόνο αυτή η φράση του, η οποία θεωρεί ότι παρερμηνεύεται αποκομμένη από τις υπόλοιπες δηλώσεις του.
Από πλευράς Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση, σύμφωνα όμως με τον μαδριλένικο Τύπο οι «Μερένγκες» μελετούν λεπτομερώς το βίντεο, ώστε να διαπιστώσουν αν μπορούν να κινηθούν νομικά κατά του τηλεοπτικού σταθμού.
Ο δημοσιογράφος που παρουσίασε το ντοκιμαντέρ, Κάρλες Τόρας, αποτελεί το πιο περιζήτητο πρόσωπο στην Ισπανία. Δήλωσε ότι χρειάστηκε ένα χρόνο δουλειάς για να βρει όλα αυτά τα ντοκουμέντα και αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του από τη στιγμή που προβλήθηκε στο «TV3» το διαφημιστικό σποτάκι για το ντοκιμαντέρ, πριν καν αυτό βγει στον αέρα!
Δηλώνει φίλαθλος της Μπαρσελόνα, αλλά όχι αντί – μαδριδίστα, αφού «έχω πολλούς φίλους που υποστηρίζουν την Ρεάλ και πάμε μαζί στο Μπερναμπέου», όπως είπε, καθώς ζει στη Μαδρίτη.
Το ντοκιμαντέρ συζητείται παντού στην Ισπανία και έχει προκαλέσει έναν διχασμό, καθώς τα καταλανικά ΜΜΕ το προβάλλουν εκτενώς και σε περίοπτη θέση, ενώ τα μαδριλένικα το… θάβουν και ψάχνουν κυρίως αντιδράσεις από πλευράς Ρεάλ.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε μία περίοδο που οι Καταλανοί ζητούν επίμονα να γίνει δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο λαός αν θέλει την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας ή όχι, αλλά το αίτημα αυτό προσκρούει στην κυβέρνηση που δεν δέχεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το χάσμα φαίνεται πως μεγαλώνει…
ΠΗΓΗ: Blaugrana.gr