Σαν σήμερα 02/01/1971 Η τραγωδία του Ibrox

Ακριβώς πριν από 39 χρόνια, 66 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους στο ‘‘Ibrox’’ σε ένα παιχνίδι μεταξύ της Rangers με τη Celtic. Μετά από 89 λεπτά χωρίς κανένα γκολ, ο Jimmy Johnstone έδωσε το προβάδισμα στη Celtic. Αρκετοί φίλαθλοι της Rangers κινήθηκαν προς την έξοδο, πιστεύοντας πως η ομάδα τους θα γνώριζε την ήττα, αλλά ο Colin Stein ισοφάρισε στις καθυστερήσεις.

Η ‘‘έκρηξη’’ χαράς και ανακούφισης που επικράτησε μέσα στο γήπεδο σύντομα αντικαταστάθηκε από τρόμο, όταν έγινε αντιληπτό πως τα πράγματα δεν ήταν καλά σε μια εξέδρα, στην οποία έλαβε χώρα η τραγωδία. Εκατοντάδες φίλαθλοι προσπάθησαν να φύγουν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της γρουσούζικης-όπως αποδείχθηκε-σκάλας νούμερο 13, δημιουργώντας μια τεράστια συγκέντρωση ανθρώπων που δεν είχαν που να πάνε. Συνολικά 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν, με έναν επιζώντα να θυμάται τα όσα έγιναν εκείνη τη μέρα:

‘‘Προσπαθούσα να βγω κατεβαίνοντας τις σκάλες, όταν ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Οι άνθρωποι που ήταν από πίσω συνέχισαν να έρχονται προς το κάτω μέρος της σκάλας. Έπεσα κάτω μαζί με τους υπόλοιπους, και προσπαθούσα-όπως όλοι-να φύγω από εκεί. Επρόκειτο για μια μάχη επιβίωσης. Μετά από 10 ή 15 λεπτά, ένας αστυφύλακας με τράβηξε έξω, και ένα ασθενοφόρο με πήγε στο νοσοκομείο.’’

Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη καταστροφή που συνέβη στο ‘‘Ibrox’’, όντας- μετά την τραγωδία του Hillsborough -ότι χειρότερο έχει βιώσει το βρετανικό ποδόσφαιρο. Η πρώτη έλαβε χώρα στις 5 Απριλίου του 1902, σε μια αναμέτρηση Σκωτίας-Αγγλίας.

Τότε, το ‘‘West Tribune Stand’’ κατέρρευσε εξαιτίας της δυνατής βροχής που είχε επιβαρύνει τις εξέδρες από το προηγούμενο βράδυ, με αποτέλεσμα 25 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 517 να τραυματιστούν.
www.englishfootball.gr