Κυπελλούχος Αγγλίας η Κρίσταλ Πάλας, «πάτησε» την Μάντσεστερ Σίτι!

Η πιο ένδοξη σελίδα στην 120χρονη Ιστορία της Κρίσταλ Πάλας γράφτηκε σήμερα στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, καθώς με το γκολ του Εμπενίζερ Εζέ στο 16ο λεπτό νίκησε την κακή Μάντσεστερ Σίτι με 1-0 και κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Αγγλίας, το πρώτο τρόπαιο στην τροπαιοθήκη της.
Τρεις άνθρωποι ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές στην ιστορική επιτυχία για τους Λονδρέζους. Πέρα από τη συνολική δίψα για την κατάκτηση του τροπαίου ο κόουτς Όλιβερ Γκλάσνερ «έσβησε» με την τακτική του τα επιθετικά ατού των «Πολιτών», ο σταρ της ομάδας, Εζέ, πέτυχε το χρυσό γκολ και ο τερματοφύλακας, Ντιν Χέντερσον, απέκρουσε το πέναλτι του Ομάρ Μαρμούς (36') και φόρτωσε με άγχος και νευρικότητα τους παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος σίγουρα δεν θα θέλει να θυμάται τη χειρότερη σεζόν σε ομάδα στην προπονητική του καριέρα.
Η Πάλας τα κατάφερε, λοιπόν, κέρδισε τον 144ο τελικό της διοργάνωσης και πήρε το «εισιτήριο» για τη league phase του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Μάντσεστερ έπαιξε για τρίτη σερί χρονιά σε τελικό του FA Cup, ύστερα από τις διαδοχικές «μονομαχίες» της με τη «συμπολίτισσα» Γιουνάιτεντ, στις οποίες επικράτησε το 2023, αλλά ηττήθηκε πέρυσι. Οι «Πολίτες» μένουν απλά με την 146η παρουσία τους στην καταληκτική αναμέτρηση του Κυπέλλου Αγγλίας, αλλά τα τρόπαια παραμένουν επτά.
Η Σίτι κατέκτησε το Κομιούνιτι Σιλντ τον περασμένο Αύγουστο, νικώντας στα πέναλτι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο αποκλείστηκε νωρίς στο Λιγκ Καπ (από την Τότεναμ), ενώ «αποχαιρέτησε» πρόωρα και το Τσάμπιονς Λιγκ, μένοντας εκτός συνέχειας από τα πλέι οφ της «νοκ άουτ» φάσης, όπου είχε την... ατυχία να αντιμετωπίσει την -κάτοχο του τροπαίου- Ρεάλ Μαδρίτης.
Αντίθετα, ξεκίνησε καλά στην Πρέμιερ Λιγκ όπου είχε στεφθεί πέρυσι Πρωταθλήτρια Αγγλίας, ωστόσο το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος γνώρισε έξι ήττες σε δέκα παιχνίδια, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετό έδαφος στην «κούρσα» για τον τίτλο.
Η Κρίσταλ Πάλας έχει στεφθεί πρωταθλήτρια σε μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας, ενώ έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό του Κυπέλλου, χωρίς να καταφέρει να «γευθεί» την κατάκτηση του τροπαίου. Οι «αετοί» βρέθηκαν στην καταληκτική αναμέτρηση του FA Cup το 1990 και το 2016, ωστόσο και τις δύο φορές τους... «πλήγωσε» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έτσι, οι Λονδρέζοι πάλεψαν σήμερα με όλες τις δυνάμεις τους για την κατάκτηση του τροπαίου και τα κατάφεραν κόντρα στα προγνωστικά. amna