Σαν σήμερα το 1987: Ο Νίκος Αναστόπουλος πάει στην Αβελίνο

Μία ημέρα μετά το έπος του Ευρωμπάσκετ, στις 15 Ιουνίου 1987, έσκασε η «βόμβα» από το ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ. Ο Νίκος Αναστόπουλος έπαιρνε μεταγραφή στην ιταλική Αβελίνο με τη σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιακού!
Ήταν ιστορική η μεταγραφή, μια και ήταν η πρώτη για Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό και το Καμπιονάτο (Serie A, όπως τη λέμε οι περισσότεροι πλέον), το οποίο τότε ήταν ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ποδοσφαιριστές όλου του κόσμου. Ακόμα πιο σημαντικό ήταν το επίτευγμα για τον Αναστόπουλο, μια και τότε οι ιταλικές ομάδες δικαιούνταν να αποκτήσουν μόλις δύο ξένους ποδοσφαιριστές, ενώ η έννοια του «κοινοτικού» δεν υπήρχε καν στη σφαίρα της φαντασίας.
Σκεφτείτε μόνο ότι οι δύο ξένοι παίκτες της Ίντερ της σεζόν 1986-87 ήταν αστέρια διεθνούς ακτινοβολίας όπως ο Ντανιέλ Πασαρέλα και ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, ενώ η Νάπολι είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα μόνο με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, στον οποίο θα έκανε παρέα από εκείνο το καλοκαίρι το μεγάλο αστέρι της Βραζιλίας, ο Αντόνιο Καρέκα.
Σε αυτό το πρωτάθλημα με τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου και τις περιορισμένες ευκαιρίες, κατάφερε να βρει θέση ο «Μουστάκιας». Μάλιστα, ακόμα και η άσημη Αβελίνο (η οποία πάντως είχε τερματίσει όγδοη στο πρωτάθλημα του 1986-87) είχε στη δύναμή της ως πρώτο ξένο τον καταξιωμένο Αυστριακό μεσοεπιθετικό, Βάλτερ Σάχνερ.
Ήταν σαν σήμερα λοιπόν (15 Ιουνίου 1987), όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Αβελίνο αντί του ποσού των 500 εκατ. λιρετών, δηλαδή περίπου 50 εκατ. δραχμών με την τότε ισοτιμία. Την ίδια μέρα αναχώρησε για την Ιταλία ο Αναστόπουλος, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα θα συμφωνούσε με τον σύλλογο της Ιρπίνια να εισπράξει 20 εκ. δρχ. ως πριμ μεταγραφής και 1 εκ. δρχ. ως μηνιαίο μισθό!
Ωστόσο, η μεταγραφή θα ολοκληρωνόταν και τυπικά τον Ιούλιο, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της Αβελίνο και των δικαστικών περιπετειών του προέδρου της, Έλιο Γκρατσιάνο, εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε να χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει παίκτες.
Ο Αναστόπουλος ήταν τότε 29 ετών, δηλαδή όχι στην πρώτη νιότη του, αλλά προερχόταν από μία πολύ καλή σεζόν με τον Ολυμπιακό. Είχε εξαιρετική παρουσία στους πρώτους αγώνες Κυπέλλου της Αβελίνο, όπου πέτυχε τρία γκολ απέναντι στις Σαμπενεντετέζε και Πιατσέντσα. sday