Τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου και ακόμα δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στα διοικητικά του ΠΑΣ Γιάννινα και όλα δείχνουν ότι δεν θα εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος για να αγοράσει την ομάδα.
Μπορεί το τελευταίο δίμηνο να ακούστηκαν πολλά ονόματα, τοπικών και άλλων επιχειρηματιών, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έγιναν ουσιαστικές επαφές και όλα φαίνονται να οδηγούνται στην παραμονή της διοίκησης Χριστοβασίλη.
Ο Θανάσης Μυριούνης και ο «Πρωινός Λόγος» ετοίμασαν ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, το σύνολο των ρυθμισμένων χρεών, τα δάνεια, αλλά και το «άνοιγμα» της ομάδας με επιμέρους και συνολικά ποσά βάσει των ισολογισμών και των εκθέσεων των ορκωτών ελεγκτών λογιστών.

Οι διαβεβαιώσεις στη συνέντευξη Τύπου

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η διοίκηση Χριστοβασίλη και συγκεκριμένα τα αδέρφια Παναγιώτης και Γιάννης αποφάσισαν να στηρίξουν στις 6 Νοεμβρίου 2023 τον προπονητή Θανάση Στάικο και εξέδωσαν μια ανακοίνωση, στην οποία προανήγγειλαν άμεσες κινήσεις προκειμένου «ο ΠΑΣ Γιάννινα να επιστρέψει εκεί που του αρμόζει». Σε εκείνη την ανακοίνωση οι διοικούντες είχαν προαναγγείλει «σύντομα» συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εξηγήσουν τις δικές τους ενέργειες. 
Τελικά, ο Θανάσης Στάικος αποχώρησε από τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα στις 16 Δεκεμβρίου μετά την οδυνηρή ήττα με 4-2 από την Κηφισιά και τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας πήγαν στον Μιχάλη Γρηγορίου. Η… περιβόητη συνέντευξη Τύπου άργησε περίπου 4,5 μήνες, ωστόσο τελικά πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου.
Από τα πολλά ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν σε αυτή, εκείνο που ξεχώρισε είναι ότι ο Παναγιώτης Χριστοβασίλης απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά στα χρέη και στα ανοίγματα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κάνοντας λόγο για «λογιστικού περιεχομένου» ερωτήσεις, ενώ δεν σχολίασε καν αν τα χρέη το 2024 είναι περισσότερα ή λιγότερα από το προηγούμενο έτος 2023. Απλά αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «από το 2012 έως σήμερα είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη ζημιά και με σταθερά βήματα φτάσαμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση».
Το πιο σημαντικό κομμάτι εκείνης της συνέντευξης αφορά το παρόν και το μέλλον της ομάδας. Σε ερώτηση λοιπόν για το αν η οικογένεια Χριστοβασίλη έχει τη δυνατότητα να κρατήσει την ομάδα στην Super League 2 η απάντηση ήταν συγκεκριμένη: «Το έχουμε ξανακάνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Κάθε χρόνο αλλάζουν οι συνθήκες και από ότι γνωρίζω θα αλλάξουν και του χρόνου οι συνθήκες στην Super League 2.
Όσο μπορούμε εμείς, θα βρούμε τους τρόπους και τους πόρους για να παραμείνει η ομάδα ανταγωνιστική όσο πιο πολύ γίνεται και να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό και να επιστρέψει άμεσα. Σε αυτό το κακό σενάριο, θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε».

Η δήλωση επιθυμίας αποχώρησης

Μόλις 11 ημέρες όμως μετά τη συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Χριστοβασίλη, στην οποία διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής, αλλά και ότι η οικογένεια θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας ακόμα και στην Super League 2, ήρθε η απόλυτη ανατροπή με μια κοινή δήλωση αποχώρησης από τα αδέρφια Χριστοβασίλη.
Μετά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό και τις έντονες αποδοκιμασίες που ακολούθησαν έξω από το «Ζωσιμάδες» κατά της οικογένειας Χριστοβασίλη, την Τρίτη 2 Απριλίου τα αδέρφια Παναγιώτης και Γιάννης αποφάσισαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση με την οποία εξέφρασαν την επιθυμία αποχώρησής τους  από την ομάδα.
Στη δήλωσή τους έκαναν λόγο για έναν κύκλο που κλείνει σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όπως η ζωή, έτσι και το ποδόσφαιρο κάνει κύκλους και όταν κλείνει ένας κύκλος πρέπει να αναλογιστούμε τα όσα ζήσαμε, όσα καταφέραμε, όσα μας πλήγωσαν, όσα δεν εκπληρώσαμε, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε. Ας μην κρυβόμαστε, η απώλεια του πατέρα μας, η απώλεια του Γιώργου Χριστοβασίλη, του πιο πετυχημένου προέδρου στην ιστορία της ομάδας, έκανε τα πάντα ακόμα πιο δύσκολα».
Στο τέλος της ανακοίνωσης, τα αδέρφια Χριστοβασίλη κάνουν λόγο για παραχώρηση της ομάδας και όχι πώληση, δηλαδή χωρίς κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα. «Θεωρούμε όμως πως ήρθε η ώρα ο σύλλογος να γυρίσει σελίδα. Παραχωρούμε λοιπόν τον ΠΑΣ σε όποιον μας τον ζητήσει έτσι ώστε να τον οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο, διευκολύνοντας την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος», είναι χαρακτηριστικά τα τελευταία λόγια της ανακοίνωσης.

Η αλήθεια για τους ισολογισμούς

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν και αναρωτιούνται μέχρι σήμερα πώς είναι δυνατόν να παραχωρείται η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, δηλαδή να μεταβιβάζονται μόνο τα χρέη της, να μην ζητείται κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα κι όμως να μην εμφανίζεται κανένας υποψήφιος αγοραστής, σε μια ΠΑΕ που έτσι κι αλλιώς εμπορικά και οικονομικά θεωρείται «μαγαζί-γωνία».
Πάμε να δούμε όμως τα οικονομικά δεδομένα και γιατί υπάρχει πολλή μεγάλη επιφυλακτικότητα από όλους τους εμπλεκόμενους. Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό στοιχείο των ισολογισμών.
Σε κάθε ισολογισμό ΠΑΕ υπάρχει μέσα μια Έκθεση Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. Στους ισολογισμούς λοιπόν από το 2013 έως και σήμερα, δηλαδή παραπάνω από μια δεκαετία, όλες οι εκθέσεις των ελεγκτών υπογράφονται με επιφύλαξη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε πολλές ανώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα, ωστόσο εκείνο που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η σοβαρότητα των παρατηρήσεων των ορκωτών ελεγκτών.
Στην τελευταία λοιπόν έκθεση που υπογράφεται από τον Γεώργιο Νίκου της  KSi Greece και έχει ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2024 γίνεται και πάλι αναφορά στο κονδύλι του Ενεργητικού και ένα σημαντικότατο ποσό πολύ κοντά στα 3.000.00 ευρώ και για την ακρίβεια 2.950.000 ευρώ. 
«Στο κονδύλι του Ενεργητικού «Συμμετοχές σε θυγατρικές, συγγενείς και κοινοπραξίες» περιλαμβάνεται ποσό € 2.950.000 που αφορά συμμετοχή σε Ετερόρρυθμη Εταιρεία. Μέχρι την ημερομηνία της παρούσης έκθεσης ελέγχου μας δεν έχουμε λάβει τις οικονομικές καταστάσεις της Ετερόρρυθμης Εταιρείας έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την χρηματοοικονομική επίδοση και θέση της και συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε εάν υφίστανται ενδείξεις απομείωσης μόνιμου χαρακτήρα του εν λόγω χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου. Για το λόγο αυτό, διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθότητα του κονδυλίου του Ενεργητικού «Συμμετοχές σε θυγατρικές, συγγενείς και κοινοπραξίες» και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα της κλειόμενης και των προηγούμενων χρήσεων καθώς και στην Καθαρή Θέση. Λόγω ότι δεν έχουν ληφθεί οι οικονομικές καταστάσεις από την ίδρυση της, θα πρέπει να εξεταστεί το γεγονός της οριστικής διαγραφής της συμμετοχής».
Σύμφωνα λοιπόν με την Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 έχει συμμετοχή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, αγνώστων λοιπών στοιχείων, περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν βγει σε μετρητά από τα ταμεία της ΠΑΕ. Για την εν λόγω εταιρεία δεν έχουν ληφθεί οι οικονομικές καταστάσεις και ως εκ τούτου μπορεί συνολικά να επηρεάζεται η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και κυρίως η Καθαρή Θέση. 
Εκείνο λοιπόν που γεννά εύλογα ερωτήματα είναι το πώς η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα εμφανίζει οικονομικές αδυναμίες όπως π.χ. την πληρωμή ποδοσφαιριστών που φτάνουν μέχρι τη διαδικασία της προσφυγής για να πληρωθούν και την ίδια στιγμή η γιαννιώτικη ΠΑΕ δεν έχει ζητήσει την επιστροφή των 3 εκατομμυρίων που έδωσε μετρητά σε μια άγνωστη ετερόρρυθμη εταιρεία.
Όπως ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία, εμείς αποταθήκαμε επίσημα και στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και καταθέσαμε το ερώτημα ποια είναι αυτή η εταιρεία που έχουν δοθεί τόσα πολλά λεφτά, για ποιον λόγο έχει δοθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό και κυρίως αν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής των χρημάτων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα μας.
Δημιουργούνται λοιπόν εύλογα ερωτηματικά για το Ενεργητικό της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Ένας υποψήφιος αγοραστής θα μπορούσε να υπολογίζει στην επιστροφή αυτού του ποσού ή θα υπάρξει οριστική διαγραφή;
Κι αν υπάρξει οριστική διαγραφή που πήγαν τόσα πολλά λεφτά από τα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα; Ή ακόμα κι αν παραμείνουν οι αδερφοί Χριστοβασίλη στη διοίκηση, γιατί δεν επιστρέφεται το ποσό προκειμένου να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών και να καθαρίσει η ομάδα; Και κάτι τελευταίο, αν η συγκεκριμένη ετερόρρυθμη εταιρεία κηρύξει πτώχευση, ποιος εξασφαλίζει την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ότι θα πάρει πίσω ένα τόσο μεγάλο ποσό της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ;

Το τραπεζικό δάνειο με τα τηλεοπτικά

Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τους ισολογισμούς της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να διαπιστώσει ότι στο πεδίο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων συμπεριλαμβάνεται και μια δανειακή σύμβαση. Πρόκειται για δάνειο από την Τράπεζα Ηπείρου με σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού, το υπόλοιπο του οποίου κατά την 30η Ιουνίου 2023 ανέρχεται σε 742.235,40 ευρώ. Μάλιστα, σε έναν ισολογισμό αναφέρεται ότι «υφίσταται σύμβαση ενεχύρου – εκχώρησης απαιτήσεων μεταξύ της Εταιρείας και υπέρ της δανείστριας Τράπεζας επί απαιτήσεων τηλεοπτικών δικαιωμάτων». Ουσιαστικά λοιπόν οι δόσεις του δανείου της τράπεζας πληρώνονται από τις δόσεις των τηλεοπτικών συμβολαίων. 
Κι εδώ εγείρεται πλέον το εξής ερώτημα: με την ομάδα στην Super League 2 και άγνωστο αν θα υπάρξουν τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και σαφώς μικρότερα ποσά πώς θα αποπληρωθεί το ποσό των περίπου 750.00 ευρώ; Τη στιγμή δηλαδή που στη χρήση του 2023 ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε δηλωμένο συμβόλαιο ύψους 1.444.000 ευρώ και πλέον θα είναι υποπολλαπλάσιο έως μηδαμινό σε σχέση με την Super League 1 και τη συμφωνία που είχε με τη Nova.

Οι ρυθμίσεις των δόσεων στην εφορία

Όλα αυτά τα χρόνια η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έχει υπαχθεί σε πολλές και όχι μία ρυθμίσεις δόσεων στην εφορία, δηλαδή στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, στην οποία υπάγεται.  Αναλυτικά τα ποσά και οι δόσεις αναφέρονται στο κομμάτι των λοιπών μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων. Εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει για τη ρύθμιση του 2013, την οποία πλέον η γιαννιώτικη ΠΑΕ έχει εξοφλήσει, αλλά και τις ενεργές ρυθμίσεις του 2015, 2019 και 2021. Μαζί με τις ρυθμισμένες οφειλές στο ΕΦΚΑ στη χρήση του 2023 το ποσό ανέρχεται στα 1.367.119,62 ευρώ.
Μια προσεκτική ματιά στον ισολογισμό του 2023 όμως στην Έκθεση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή Λογιστή θα διαπιστώσει ότι η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά τα τελευταία 5 χρόνια.
«Οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν έχουν εξετασθεί από τις φορολογικές αρχές για την περίοδο 01/07/2018 έως 30/06/2023 (πέντε χρήσεις). Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η Εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχό μας, δεν έχουμε αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Κοινώς, οι ορκωτοί ελεγκτές διαπιστώνουν ότι η γιαννιώτικη ΠΑΕ δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά  στις τελευταίες 5 χρήσεις και ως εκ τούτου δεν είναι οριστικά τα φορολογικά αποτελέσματα, καθώς μπορεί να προκύψουν επιπρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις. 

Οι συνολικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ

Αν επιχειρήσει κανείς να συγκεντρώσει τα ποσά που χρωστάει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα τουλάχιστον μέχρι 30.06.2023 θα διαπιστώσει ότι στο προηγούμενο φορολογικό έτος η Καθαρή Θέση της ομάδας ήταν αρνητική κατά 700.109,50 ευρώ.
Στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των 3.590.760 ευρώ έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 170.00ο ευρώ. Όμως ακόμα και το συνολικό 3.760.760 ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ζημιές των 4.460.869 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια.
Στο έλλειμμα των 700 χιλιάδων ευρώ αν συνυπολογίσει κανείς και τα 2.950.000 ευρώ στην ετερόρρυθμη εταιρεία αντιλαμβάνεται εύκολα ότι το ουσιαστικό «άνοιγμα» της ΠΑΕ είναι στα 3.650.000 ευρώ, χωρίς τα ρυθμισμένα χρέη.
Τα ρυθμισμένα χρέη τώρα προς εφορία και ΕΦΚΑ είναι 1.367.119 ευρώ, προς την τράπεζα Ηπείρου στα 742.235,40 ευρώ, προς εμπορικές υποχρεώσεις 475.164 ευρώ.
Τέλος, οι λοιπές υποχρεώσεις προς παίκτες και λοιπούς πιστωτές είναι 823.112 ευρώ. Μαζί με αυτά στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται 1.856.886,70 ευρώ, τα οποία αναφέρονται ως λοιποί φόροι και τέλη. Από αυτά τα 1.539.307,65 ευρώ είναι ρυθμισμένα και τα υπόλοιπα 317.580 ευρώ όχι.  Συνολικά δηλαδή ο ΠΑΣ έχει σύνολο υποχρεώσεων που φτάνουν το ποσό των 5.418.264 ευρώ μέχρι τις 30.06.2023 και εκ των οποίων οι ρυθμισμένες οφειλές ανέρχονται στα 3.063.240,66 ευρώ.
Παρότι η χρήση του 2024 είναι ακόμα ενεργή και ο ισολογισμός θα αφορά μέχρι τις 30.06.2024 είναι δεδομένο και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το «άνοιγμα» της γιαννιώτικης ΠΑΕ φέτος θα είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2023. Βέβαια, πρέπει σε όλα τα παραπάνω να συνυπολογιστούν και έσοδα που δεν είχαν εισπραχθεί στις 30.06.2023
Πολύ σημαντικό στοιχείο σε όλα αποτελούν τα 2.950.000 ευρώ για τη συμμετοχή στην ετερόρρυθμη εταιρεία. Αν τελικά υπάρξει οριστική διαγραφή της συμμετοχής και άρα της απαίτησης, σημαίνει πρακτικά ότι θα δημιουργηθεί επιπλέον ζημιά στα ταμεία της γιαννιώτικης ομάδας και θα αφορά την καθαρή θέση λογιστικά της ΠΑΕ.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης

Όλα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολη τη μεταβίβαση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κι ακόμα και εμφανίζονταν υποψήφιος αγοραστής θα έπρεπε να επωμιστεί σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις προκειμένου να αποκτήσει η εταιρεία θετική καθαρή θέση. 
Οι αδερφοί Παναγιώτης και Γιάννης Χριστοβασίλης έθεσαν ένα δίμηνο στη διάθεση των ενδιαφερόμενων προκειμένου να εκδηλώσουν έμπρακτα την επιθυμία τους να αναλάβουν τη διοίκηση της ομάδας.
Μέχρι τώρα πάντως δεν φαίνεται…. φως στον ορίζοντα και όλα δείχνουν ότι το μέλλον του ΠΑΣ Γιάννινα είναι επισφαλές. Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στις αρχές Ιουνίου όταν οι Χριστοβασίληδες αναμένεται να κάνουν νέα δήλωση μέσω ανακοίνωσης σχετικά με τις προθέσεις τους.
Μπορεί μέσω κύκλων και «φίλα προσκείμενων» δημοσιογράφων να αποκλείεται το σενάριο της Γ’ Εθνικής λόγω χρεών, όμως θα πρέπει να παρουσιαστεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για το μέλλον της ομάδας.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ