Σαν σήμερα το 1980: Με γκολ του Κούη, η Εθνική 0-1 την Δανία! (video)

Ιστορική νίκη πήρε, σαν σήμερα το 1980, η Εθνική μας ομάδα, η οποία με γκολ του Ντίνου Κούη, επικράτησε με 0-1 της Δανίας στην Κοπεγχάγη, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1980!
Η Δανία αποτελούνταν από μια πλειάδα αστέρων (Σόρεν Λέρμπι, Φρανκ Άρνεσεν, Άλαν Σίμονσεν, Πρέμπερ Έλκιερ, Μόρτεν Ολσεν) και η Ελλάδα ήταν το αουτσάιντερ. Όμως ο φωτεινός πίνακας έγραψε 0-1!
Η Εθνική μας ομάδα πέτυχε μία από τις πιο λαμπρές νίκες στην Ιστορία της. Ήταν μόλις λίγοι μήνες μετά την παρθενική της εμφάνιση στο Κύπελλο Εθνών της Ιταλίας, το Euro του 1980.
Παρότι η ομάδα μας είχε μπροστά της μια ομάδα με πολλούς καταξιωμένους άσους που αγωνίζονταν στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κατόρθωσε και πέτυχε περίλαμπρη νίκη, έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον πρωτοεμφανιζόμενο Νίκο Σαργκάνη να κρατάει την ασπίδα της και τον Ντίνο Κούη να καρφώνει τελικά τους Δανούς μέσα στο σπίτι τους! Το "Μακεδονικό Τανκ" όπως τον αποκαλούσαν οι εφημερίδες!
Ο αγώνας διεξήχθη στο Ίντροτς Πάρκεν της Κοπεγχάγης και η Εθνική μας κατόρθωσε όχι μόνο να αντισταθεί στην πίεση των γηπεδούχων, αλλά και να προηγηθεί στο 50' χάρη σε εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Ντίνου Κούη. Ήταν το πρώτο γκολ του Κούη με την Εθνική ομάδα, στην 8η συμμετοχή του με αυτήν, αφού η καριέρα του άρχισε μόλις το 1979, χάρη στον προπονητή της Αλκέτα Παναγούλια.
Όμως αυτή ήταν και η βραδιά που ο Σαργκάνης πήρε το προσωνύμιο "Φάντομ" για τις επεμβάσεις του. Κατόρθωσε με εκπληκτικές ενέργειες να κρατήσει μακριά του αντίπαλους επιθετικούς. Ιδιαίτερα στη φάση του 70' έκανε την επέμβαση του αγώνα σε κοντινό σουτ του Σίμονσεν της Μπαρσελόνα!

Η σύνθεση της Εθνικής μας:
Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Σαργκάνης, Κυράστας, Ιωσηφίδης, Καψής, Φοιρός, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου, Κούης, Κωστίκος (87' Μητρόπουλος), Δεληκάρης (72' Παράσχος), Μαύρος.

Δείτε το ιστορικό γκολ: