Η σεζόν που ο Κώστας Φραντζέσκος έγινε "Ευρωπαίος" με 2 φανέλες!

Ο Κώστας Φραντζέσκος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην Ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, με τεράστια καριέρα σε Παναθηναϊκό, ΟΦΗ, Άρη, ΠΑΟΚ και Εθνική!
Όμως όταν κάποιος σκέφτεται τις εκτελέσεις φάουλ στην Ελλάδα, αναμφίβολα η πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό είναι μία. Ένα επώνυμο, για την ακρίβεια... Φραντζέσκος!
Μάλιστα το όνομά του έχει γραφτεί στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς καταλαμβάνει την 12η θέση στη σχετική λίστα των εκτελεστών φάουλ με 57 γκολ! Στην ίδια λίστα με Ζουνίνιο, Πελέ, Ροναλντίνιο, Μπέκαμ, Μαραντόνα, Ζίκο, Μέσι, Κούμαν!
Άλλωστε την σεζόν 1996-1997, στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Καστοριά πέτυχε χατ-τρικ με φάουλ (12', 40', 53'), ένα σπουδαίο επίτευγμα στα Παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά, καθώς το ίδιο έχουν καταφέρει μόνο οι Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, Τζουζέπε Σινιόρι (Λάτσιο), Μάρκος Ασουνσάο (Σάντος), Κριστιάνο Ντα Σίλβα (Κασίβα Ρεϊσόλ) και Ρέι ΜακΚίνον (Νταντί)!
Η σεζόν 1996-1997 ήταν ίσως η κορυφαία στην καριέρα του σπουδαίου Έλληνα βετεράνου χαφ. Τότε αγωνίστηκε το πρώτο μισό στον ΟΦΗ και το δεύτερο μισό στον ΠΑΟΚ με αμφότερες να κατακτούν την συμμετοχή τους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν.
Ψάξαμε στα ρεπορτάζ εκείνης της αγωνιστικής περιόδου και το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" αναφέρει:

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ, ο σούπερ σταρ! Ο διεθνής χαφ κατάφερε να συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία δύο ομάδων, του ΟΦΗ και του ΠΑΟΚ, ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ!
Ο Κώστας Φραντζέσκος, σε μία αγωνιστική περίοδο, έπαιξε με δύο ομάδες κι αυτές είναι οι τυχερές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σύμπτωση; Όχι δα. Ο Φραντζέσκος είχε σημαντική έως καθοριστική συμβολή και πέτυχε το δικό του ρεκόρ: να γίνει Ευρωπαίος με... δύο ομάδες. Έχει πετύχει σε 33 αγώνες 19 γκολ (τα 9 με... τείχος) και όπως δείχνουν αριθμοί (που συνήθως λένε την αλήθεια) έχει προσφέρει πολλά σε ΟΦΗ και ΠΑΟΚ.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο «μίστερ φάουλ» ξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο 1996-'97 με τη φανέλα του ΟΦΗ.
Στο Ηράκλειο άρχισε να ρίχνει τα «βέλη» του έξω από την αντίπαλη περιοχή. Την πρώτη αγωνιστική σκόραρε εις βάρος της μελλοντικής του ομάδας. Πέτυχε το 2-0 στο 45' και θεμελίωσε τη νίκη του ΟΦΗ, που τελικά επικράτησε του ΠΑΟΚ με 3-1.
Στην Καστοριά πέτυχε το γκολ της νίκης (0-1), στην έκτη αγωνιστική, ενώ σκόραρε και στο 4-0 επί του Πανηλειακού στον Πύργο (με πέναλτι στο 41').
Την 9η αγωνιστική έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα στο 9', εναντίον της Καλαμάτας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-1. Ο Φραντζέσκος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ΟΦΗ - Παναχαϊκής τη 12η αγωνιστική. Άνοιξε το σκορ για τους Κρητικούς, αλλά πέτυχε και το νικητήριο γκολ (2-1) στο 90'.

ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Όπως είναι γνωστό, τον Γενάρη άλλαξε στρατόπεδο. Από το Ηράκλειο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ. Τι ακολούθησε; «Φραντζεσκομάνια». Αυτό τα λέει όλα.
Πέτυχε 13 γκολ και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη προνομιούχο θέση.
Τα επιτεύγματά του με τον ΠΑΟΚ: ένα γκολ στην Ξάνθη (1-1), με την Καβάλα (1-0), δύο γκολ στην Καστοριά (1-2), δύο επί του ΟΦΗ (2-1), ένα γκολ με τον Απόλλωνα (3-1), με τον Αθηναϊκό (3-2), τον Εδεσσαϊκό (1-4), τον Παναθηναϊκό στο 87' (1-0), δύο με την Ξάνθη (4-1) και ένα με την Καβάλα.

Γκολ από φάουλ πέτυχε και με την εθνική ομάδα στη νίκη (1-0) επί της Βοσνίας.
Ποιος τερματοφύλακας δεν φοβάται τα φάουλ του Κώστα Φραντζέσκου;