Ο Ανδρέας Λαυδαριάς αποκλειστικά στο Campion.gr για τον Στεφάν Ντεμόλ!

Η είδηση του αδόκητου χαμού του Στεφάν Ντεμόλ έχει σκορπίσει θλίψη στον χώρο του ποδοσφαίρου και στην οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα, την οποία υπηρέτησε για 1,5 χρόνο.
Για τον άνθρωπο αλλά και προπονητή Στεφάν Ντεμόλ, συνομιλήσαμε αποκλειστικά με έναν στενό του συνεργάτη στην θητεία του στα Ιωάννινα, τον Ανδρέα Λαυδαριά. Ο έμπειρος Αρτινός προπονητής μας μίλησε για την συνεργασία που είχαν και μας αποκάλυψε πολλές άγνωστες ιστορίες για τον πρώην μπακ της Εθνικής Βελγίου, της Άντερλεχτ και της Πόρτο. Θυμίζουμε ότι ο Ανδρέας Λαυδαριάς μαζί με τον Βασίλη Παπαγγέλη, ήταν βοηθός του Ντεμόλ, αλλά και υπεύθυνος των Ακαδημιών του συλλόγου.

Κύριε Λαυδαριά πείτε μας δυο λόγια για τον Στεφάν Ντεμόλ.
Η είδηση του χαμού του Στεφάν Ντεμόλ με συγκλόνισε, ήταν κάτι πολύ λυπηρό. Μαζί συνεργαστήκαμε στον ΠΑΣ Γιάννινα για 1,5 χρόνο. Περάσαμε πάρα πολύ καλά και έχω μόνο όμορφες στιγμές για να θυμάμαι. Ήταν ένας πολύ ωραίος τύπος, πολύ απλός και πάντα χαμογελαστός και καλοπροαίρετος. Ήταν πάντα ειλικρινής και ντόμπρος. Είχε Ευρωπαϊκή νοοτροπία, ότι είχε να σου πει θα σου το έλεγε ευθέως. Δεν κρυβόταν και μιλούσε με ονόματα. Ανοιχτόμυαλος και δεν ξέσπαγε ποτέ.
Είχε πολύ μεγάλες ποδοσφαιρικές γνώσεις και οι προπονήσεις γινόταν σε Ευρωπαϊκά πρότυπα.

(Ο Ντεμόλ στον πάγκο του ΠΑΣ και δεξιά ο Ανδρέας Λαυδαριάς)

Είχατε δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα τότε.
Όντως, είχαμε πολύ καλή ομάδα και πολύ δυνατή. Μια ομάδα που ήξερε που πάταγε και έπαιζε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο. Με μπροστάρη τον Ντεμόλ δημιουργήσαμε έναν πολύ δυνατό κορμό, που έμεινε στην ομάδα για πολλά χρόνια και όλοι οι προπονητές στηρίχτηκαν σε αυτό τον κορμό.
Ήμασταν μια 6άδα που είχαμε άψογη συνεργασία. Ντεμόλ, Παπαγγέλης, Αγγελής, Γιαννιτόπουλος, Τάτσης και εγώ, είχαμε κάνει άβατο στα αποδυτήρια. Φυσικά με την αρωγή του αείμνηστου Γιώργου Χριστοβασίλη. Η ομάδα ήταν μια οικογένεια, δεν αφήναμε τίποτα να χαλάσει αυτό το κλίμα. Υπήρχε μεγάλη πειθαρχία. Όποιος αργούσε στις προπονήσεις ήξερε ότι έχει πρόστιμο.

Είναι αλήθεια ότι δεν συμβιβαζόταν με συνεργάτες που δεν ήθελε;
Ναι βεβαίως. Θα σου πω και μια ιστορία. Κάποτε είχαμε πάει για αναθεώρηση του προπονητικού διπλώματος UEFA Pro. Εκεί ο Ντεμόλ ρωτούσε έναν πολύ γνωστό διαιτητή, έναν από τους κορυφαίους (δεν μπορούμε να αναφέρουμε ονόματα για ευνόητους λόγους), εάν στους αγώνες του ΠΑΣ οι διαιτητές μπορούσαν να αποβάλουν αμέσως με την έναρξη, έναν παράγοντα που δεν τον ήθελε με τίποτα στον πάγκο της ομάδας. Ο διαιτητής του είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτό, αλλά λίγα λεπτά αργότερα μου ζήτησε να του μεταφέρω μια λύση. Μου είπε να του πω ότι θα μπορούσε να βάλει αυτόν τον παράγοντα να κάθεται σε καρέκλα, 5 μέτρα έξω από τον πάγκο. Το είπα στον Ντεμόλ και το εφάρμοζε πλέον σε κάθε ματς!
Αφού να φανταστείς δεν μπορώ να σου περιγράψω πως ένιωσε και πως αντέδρασε όταν αυτός ο παράγοντας από υφιστάμενός του, που έπαιρνε εντολές από αυτόν, έγινε ανώτερός του και προσπαθούσε να του δώσει εντολές, στις οποίες ο Βέλγος ήταν αδύνατον να υπακούσει.

(Ο Ανδρέας Λαυδαριάς)

Πείτε μας και άλλες ιστορίες από την καθημερινότητά σας στις προπονήσεις αλλά και στους αγώνες.
Kάποιες φορές μας ζητούσε να κάνουμε την προπόνηση εγώ με τον Βασίλη (Παπαγγέλη) και αυτός να παρακολουθεί, έχοντάς μας απεριόριστη εμπιστοσύνη εννοείται. Τότε η Κ20 του ΠΑΣ ήταν πάρα πολύ δυνατή (Οικονόμου, Ιωάννου, Νάσιος, Θοδωρής, Νασιούλης, μερικά ονόματα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά). Σε μερικά προπονητικά "διπλά" με την Κ20, ο Ντεμόλ έπαιζε διαιτητής και όταν τον ρωτούσαμε γιατί το κάνει αυτό, μας έλεγε χαριτολογώντας: "Μαλ... είμαι, να κάτσω να χάσω;" Όμως είχε τον σκοπό του. Ήθελε να ανεβάσει την ψυχολογία των "μικρών" αλλά και να δείξει σε όλους το πόσο καλή "φουρνιά" ήταν. Πολλοί από αυτούς έγιναν επαγγελματίες και φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα.
Το πιο σημαντικό που έγινε τότε, έχοντας την απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία με τον Υπεύθυνο Υποδομών, Γιώργο Ιωάννου, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, να γίνονται απλά τα πράγματα που σε άλλους μπορεί να φαίνονταν φοβερά... δύσκολα (αναγκαία και απαραίτητη η παρουσία του στον ΠΑΣ Γιάννινα), ήταν που δέχτηκε αμέσως να γίνονται οι προπονήσεις της πρώτης ομάδας και της Κ20 τις ίδιες ώρες και δίπλα δίπλα στα γήπεδα του ΠΕΑΚΙ όταν υπήρχαν μεσημεριανές προπονήσεις! Και φυσικά όταν χρειαζόταν κάποιους παίκτες από τους μικρούς, με μια φωνή αμέσως γίνονταν η μετακίνηση στους μεγάλους... συνεργασία που δεν πιστεύω ότι υπήρχε σε καμία ομάδα Σούπερ Λιγκ!
Επίσης στα ημίχρονα των αγώνων είχα εντολή από τον ίδιο, να κατεβαίνω πρώτος στα αποδυτήρια. Ήθελε να κάνω τις επισημάνσεις μου στους παίκτες για τον αγώνα και μετά ερχόταν και τους μιλούσε. Πάντα είχαμε πολύ καλή συνεργασία.
Είχε πολύ χιούμορ στην καθημερινότητά του. Κάποτε γυρίζοντας από ένα παιχνίδι εκτός έδρας, στο πάρκινγκ του ΠΕΑΚΙ με περίμενε ένας ξαδερφός μου που πήγαινε πάντα για τρέξιμο στην περιοχή. Ήθελε να μου πει ότι χτύπησε λίγο ένα αμάξι με το δικό του αλλά δεν μπορούσε να βρει τον ιδιοκτήτη. Μου το δείχνει και βλέπω ότι το αμάξι ήταν αυτό που είχε από την ομάδα ο Ντεμόλ. Όταν του είπα τι έγινε, χαμογελώντας και με αρκετή δόση χιούμορ μου λέει: Έτσι θα μου πάρεις τη θέση;! Το γέλιο!!

Μιας και λέμε για παλιές ιστορίες, θυμάμαι κάποτε που μου είχατε πει μια ιστορία με τον Κώτσιο.
Ναι, με είχαν καλέσει στα γραφεία να μου πούνε να κάνω προπόνηση μαζί του στις 6 το πρωί ξεχωριστά από την υπόλοιπη ομάδα, λόγω του ότι έπρεπε να γίνεται με επαγγελματία προπονητή και κάτοχο του UEFA Pro, γιατί δεν συμφωνούσε με την διοίκηση σε κάτι με το συμβόλαιο. Φυσικά δεν δέχτηκα ούτε εγώ ούτε ο Ντεμόλ να κάνουμε κάτι τέτοιο σε επαγγελματία παίκτη και φυσικά ο Ηλίας ενημερώθηκε από εμάς ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο συνεχίζοντας κανονικά τις προπονήσεις με την ομάδα.

(Ο Ανδρέας Λαυδαριάς με τον Νίκο Νικολάου)

Είχατε επικοινωνία μαζί του αφότου έφυγε από την ομάδα;
Ναι δεν χάσαμε ποτέ την επικοινωνία μας. Παρότι κάποιοι προσπάθησαν (σ.σ. πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας) να του μεταφέρουν όπως ήθελαν κάποια πράγματα και όχι όπως έγιναν, εκείνος ήξερε πάντα την αλήθεια και δεν διαταράχθηκαν ποτέ οι σχέσεις μας. Καταλάβαινε πάντα ποιός του έλεγε ψέματα, ποιός τον κακολογούσε και ποιός ήταν εντάξει απέναντί του. Κάποτε πηγαίναμε να παίξουμε ένα φιλικό. Στο λεωφορείο, έκανε ότι κοιμάται και αυτός ήταν ένας τρόπος για να μάθει τι λένε κάποια μέλη του προπονητικού τιμ για τον ίδιο. Και όντως αυτό το τρικ "έπιασε". Πρώην συνεργάτης του άρχισε να μιλάει για τον ίδιο με αχαρακτήριστες εκφράσεις. Όταν γύρισα πίσω να δω τι κάνει με κοίταξε και μου έκανε ματιά...

Στο ματς με τον Φουρτάδο τί έγινε;
Κατά την διάρκεια του ματς, εγώ σαν επαγγελματίας προπονητής και φυσικά ο Ντεμόλ, δεν μπορούσαμε να πούμε στους παίκτες να καθίσουν να φάνε γκολ. Μόλις τελείωσε το ματς, μου ζητούσε την γνώμη μου για το τι θα πει στη συνέντευξη Τύπου. Εγώ του είπα να πει αυτό που πίστευε. Ο Ντεμόλ είπε ότι έπρεπε να επαναληφθεί η αναμέτρηση. Παρότι κάποιοι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν αυτή τη δήλωση με δυσαρέσκεια, φάνηκε πόσο έντιμη στάση είχε απέναντι στο ποδόσφαιρο.
Στην επιστροφή μας, κάναμε στάση στην Άρτα με την ομάδα. Ο κόσμος ήταν πολύ ζεστός μαζί του και είχα την χαρά να τον φιλοξενήσω και στο σπίτι μου.
Σαν ποδοσφαιριστής έπαιξε ημιτελικά Μουντιάλ με την Εθνική Βελγίου. Και μάλιστα εκεί έφτασαν με γκολ δικό του. Έπαιξε σε πολύ μεγάλες ομάδες όπως η Άντερλεχτ, η Πόρτο, η Σταντάρ Λιέγης, η Μπράγκα. Είχε πολύ μεγάλες ποδοσφαιρικές παραστάσεις και πάντα είχε το θάρρος της γνώμης του. Πάντα έλεγε αυτό που πίστευε. Επαναλαμβάνω ότι τόσο σαν προπονητής, όσο και σαν άνθρωπος ήταν έντιμος, ντόμπρος και ειλικρινής με μεγάλη ποιότητα.

(Ο Νίκος Νικολάου με τον Στεφάν Ντεμόλ σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2010)