Στάικος: «Αφιερώνω την παραμονή στον Δημήτρη, στον Χριστοβασίλη και στη σύζυγό μου»

Με την μεγάλη νίκη του επί του Αστέρα Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία.
Ο προπονητής της ομάδας, Θανάσης Στάικος, μίλησε για την χρονιά αυτή και έκανε τις δικές του αφιερώσεις με τον πιο συγκινητικό και ιδιαίτερο τρόπο.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Σήμερα πετύχαμε ακόμη μία σημαντική νίκη. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε τακτικά κομμάτια. Αυτό που έχω να πω είναι κάτι το οποίο πιστεύαμε όλη τη χρονιά και διαπιστώνω και εγώ προσωπικά ότι στο τέλος πάντα αποδίδεται ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.
Στο τέλος θα πάρεις ως ομάδα και ως άτομο αυτό που αξίζεις, όχι αυτό που θα ήθελες αλλά αυτό που αξίζεις και πολλές φορές αυτό που αξίζεις η ίδια η ομάδα δεν το γνωρίζει. Όλοι θέλουμε κάτι μεγάλο πάντα, αλλά στο τέλος θα πάρουμε αυτό που μας ανήκει.
Αυτό πίστευα από την αρχή και το έλεγα στους παίκτες μου στις ομιλίες και στο τέλος αποδείχθηκε ότι αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Ήταν μια χρονιά πιεστική, δύσκολη που τώρα στο τελείωμά της μας αφήνει μία διαφορετική γλύκα και ίσως ένα καθαρό μυαλό για να δούμε τι έγινε, να δούμε τα λάθη μας και παρόλο που θέλαμε να είχε έναν πιο εύκολο τρόπο η παραμονή στην κατηγορία, αυτός ο δύσκολος δρόμος και η δύσκολη διαδρομή από την οποία πέρασε η ομάδα θα είναι οδηγός μας και το μάθημά μας για την επόμενη χρονιά.
Αυτό το ξέσπασμα που δεν είδαμε μόνο από τους ποδοσφαιριστές αλλά από όλο τον κόσμο, το οποίο για εμένα αυτό είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, δεν το συναντάς σε άλλες ομάδες. Ο ΠΑΣ Γιάννινα κρατά μία μαγεία από άλλες δεκαετίες η οποία αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων που ασχολούνται. Τις δυσκολίες της φετινής σεζόν ο κόσμος έδειξε τελικά ότι τις αναγνώριζε και για αυτό ήταν αυτό το ξέσπασμα.
Σαν σύλλογος και σαν οργανισμός ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν πανηγυρίζει μία παραμονή, όμως νομίζω ότι όλοι το χάρηκαν ιδιαίτερα και έχουμε ακόμα μία εβδομάδα και έναν αγώνα που θέλουμε και αυτόν να τον κερδίσουμε και να δούμε στο τέλος ολοκληρωτικά που είναι η ομάδα μας».

Για το κλίμα που επικρατούσε στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα: «Τα αποδυτήρια είναι με συνθήματα της ομάδας από τους παίκτες οι οποίοι τα ξέρουν όλα από έξω. Δεν είναι εύκολο να περάσεις έξω από τα αποδυτήρια, επικρατεί κλίμα πανηγυρικό».

Για τις τρεις συνεχόμενες νίκες: «Σίγουρα ήταν ένας συνδυασμός. Στο 58' στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ήταν όλα μαύρα και οι περισσότεροι έλεγαν ότι η ομάδα υποβιβάστηκε. Όμως καταφέραμε όλοι και μείναμε πιστοί στο πλάνο μας, δεν λυγίσαμε και στο τέλος δικαιωθήκαμε και σε αυτό βοήθησε πολύ και ο κόσμος. Η ανατροπή με τον Παναιτωλικό ήταν σημαντική αλλά νομίζω η νίκη μέσα στη Νίκαια είναι από αυτές που θα θυμόμαστε για χρόνια γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα ιστορικά πολύ σημαντικά παιχνίδια τέτοιου είδους δύσκολα τα κέρδιζε. Να ξέρετε ότι το να δίνεις μπαράζ για να βγεις κατηγορία ή στα πλέι-οφ είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Όταν πας να βγεις στην Ευρώπη σημαίνει ότι έχεις και καλή ομάδα, όταν πας να υποβιβαστείς είναι πολύ δύσκολο, δυσβάσταχτο. Οπότε μπορώ να πω ότι έστω και τέλος είναι όλα καλά».

Για το αν αισθάνεται δικαιωμένος γιατί πέρασε μέσα από αμφισβήτηση: «Δεν το βλέπω σαν δικαίωση. Είμαι στο ξεκίνημα της όποιας διαδρομής οπότε δεν μπορώ να σκεφτώ έτσι. Η αμφισβήτηση εν μέρει ήταν λογική. Ο κόσμος του ΠΑΣ Γιάννινα αγαπά παθολογικά την ομάδα.
Ξέρω ένα αποτέλεσμα του ΠΑΣ Γιάννινα τις επόμενες μέρες επηρεάζει την καθημερινότητα κάποιων ανθρώπων και αυτοί που είναι στα Γιάννενα το καταλαβαίνουν. Οπότε οτιδήποτε άσχημο ή αρνητικό, οι όποιες αποδοκιμασίες υπήρχαν προέρχονται από την αγάπη του κόσμου στην ομάδα, κανείς δεν είχε κάτι με τον Θανάση Στάικο.
Από εκεί και πέρα να πάρουμε ξεχωριστά τη λέξη αμφισβήτηση, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος προπονητής που να μην δέχεται αμφισβήτηση. Όταν βλέπω προπονητές μεγάλους που αυτή τη στιγμή διεκδικούν πρωταθλήματα και αμφισβητούνται έντονα, ποιός είμαι εγώ που δεν θα αμφισβητηθώ ή δεν θα δεχθώ κριτική, πόσω μάλλον στην πρώτη μου σεζόν, άρα ήταν λογικό.
Για εμένα είναι μεγάλο μάθημα, σίγουρα δεν μπορεί να βγει κάτι αρνητικό από μέσα μου γιατί αυτή η ομάδα μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στη Σούπερ Λιγκ και δεν το κάνω επίτηδες, δεν μπορεί να βγει κάτι αρνητικό.
Εγώ οτιδήποτε ήταν αρνητικό το μετατρέπω σε θετικό που μπορεί να γίνει δημιουργικό για την επόμενη χρονιά και για τα επόμενα χρόνια και σαν προπονητής και σαν άνθρωπος».

Για το που αφιερώνει την παραμονή: «Τρία πρόσωπα είναι αυτά που μου έρχονται στο μυαλό. Το ένα έχει να κάνει με την ομάδα και είναι ο φίλαθλος που παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή του, το άλλο πρόσωπο είναι ο πρόεδρος μας που δίνει και αυτός τον δικό του αγώνα και το τρίτο πρόσωπο είναι η σύζυγός μου η οποία δεν είναι στη ζωή και νομίζω ότι μας βοήθησε από εκεί ψηλά».