Φάνης Κατεργιαννάκης: Ο Πρωταθλητής Ευρώπης που δοκιμάστηκε στον Ηρακλή, αλλά υπέγραψε στον Άρη

Η μεταγραφική ιστορία του Φάνη Κατεργιαννάκη που πανηγύρισε την κατάκτηση του Euro 2004 και το δρομολόγιο από την Πυλαία στο Χαριλάου μέσω Καυτανζογλείου με ένα… ποδήλατο!
Οι μεταγραφές κρύβουν συνήθως απίθανες ιστορίες, που πολλές φορές μένουν θαμένες σαν μυστικό, αλλά το αποκάλυψε η εφημερίδα SportDay. Η μεταγραφή του Φάνη Κατεργιαννάκη στον Άρη, του τερματοφύλακα που έφτασε στην Εθνική Ελλάδος και σήκωσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας το καλοκαίρι του 2004  είχε απίστευτο παρασκήνιο.
Ο Κατεργιαννάκης αγωνιζόταν σε ηλικία 14 ετών στον Εθνικό Πυλαίας και μάλιστα όχι σαν τερματοφύλακας, αλλά σαν σέντερ φορ! Τότε ο προπονητής του Νίκος Φράγκος και σήμερα ο άνθρωπος που είναι δίπλα στον Βασίλη Χατζηπαναγή, είδε ένα ψηλό παιδί, διέκρινε το ταλέντο του και τον έπεισε να φορέσει τα γάντια του τερματοφύλακα.
Ο Φάνης άρχισε να δείχνει το ταλέντο του και γρήγορα οι παράγοντες του Εθνικού Πυλαίας τον έστειλαν να δοκιμαστεί στον Ηρακλή, καθώς οι δύο ομάδες είχαν καλές σχέσεις.
Με πρόεδρο τον συγχωρεμένο Πέτρο Θεοδωρίδη ο Φάνης Κατεργιαννάκης δοκιμάστηκε στον Ηρακλή, πήρε το πράσινο φως, αλλά περίμενε στη σειρά για να κλείσει η μεταγραφή του Χρήστου Κωστή στην ΑΕΚ. Ο Θεοδωρίδης έμεινε μέρες στην Αθήνα μέχρι να δώσουν τα χέρια, με αποτέλεσμα στον Εθνικό Πυλαίας να προκληθεί εκνευρισμός.
«Μάζεψε τα, θα πάμε και στον Άρη να δοκιμαστείς», του είπαν μια μέρα. Ο Φάνης δεν ήταν ζεστός, δεν ήθελε να περάσει ξανά αυτή τη δοκιμασία, αλλά ο Εθνικός Πυλαίας με προπονητή τον Απόστολο Τσουρέλα τον έστειλε να προπονείται με τον Άρη και να παίζει με τον Εθνικό στη Δ’ Εθνική.
Ο Άρης βγήκε στην Ευρώπη, ο Κατεργιαννάκης έκανε προπονήσεις για τρεις μήνες και τελικά με παρότρυνση του Γιώργου Παντζιαρά η μεταγραφή έκλεισε. «Ο Φάνης ήταν δικό μου παιδί» έχει πει ο Κύπριος γκολκίπερ που έγραψε χρυσές σελίδες ιστορίας στον Άρη. Μάλιστα ο Παντζιαράς θυμάται πως η μεταγραφή έκλεισε με αντάλλαγμα ένα… ποδήλατο, για να φτάσει τελικά ο Κατεργιαννάκης από καριέρα οκτώ χρόνων στον Άρη μέχρι την Εθνική Ελλάδος!