Ο Φάνης Κατεργιαννάκης στο Campion.gr!

Ήταν μέλος της χρυσής Εθνικής η οποία το 2004 κατέκτησε τη κορυφή της Ευρώπης, έχει φορέσει με επιτυχία τις φανέλες, μεταξύ άλλων, του Άρη, του Ολυμπιακού και της Κάλιαρι στην οποία ήταν συμπαίκτης με τον τεράστιο Τζιανφράνκο Τζόλα. Έχει απίστευτο χιούμορ και είναι πολύ φιλικός. Τι άλλο μπορούμε να θέλουμε; Κυρίες και κύριοι... ο Φάνης Κατεργιαννάκης! 
Φάνη η Εθνική για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 κληρώθηκε με Βέλγιο, Βοσνία, Εσθονία και Κύπρο. Τί βλέπεις; Περνάμε;
Η καλή Ελλάδα περνάει. Πρέπει όμως να δούμε τα ματς ένα ένα. Τη πρώτη αγωνιστική έχουμε ρεπό και μετά έχουμε τη Κύπρο εντός έδρας. Η Εθνική πρέπει να γίνει ξανά οικογένεια και να κάνει τα δύσκολα εύκολα.
Ο στόχος του Euro έχει χαθεί. Πλέον ο στόχος είναι η πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας ή η αγωνιστική ανασύνταξη;
Και τα δύο είναι στόχος της Εθνικής. Ξεκινάμε με στόχο τη πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά παράλληλα είναι αναγκαία και η ανασύνταξη. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να ξαναγίνουμε οικογένεια.
Τι φταίει για τη τωρινή κατάσταση στο αντιπροσωπευτικό μα συγκρότημα;
Μετά το Μουντιάλ του 2014, που για μένα φτάσαμε στους 8, γιατί το να αποκλείεσαι στα πέναλτι είναι θέμα τύχης και είναι σαν να έχεις περάσει, έγινε μια αλλαγή στη φιλοσοφία της Εθνικής και στη τακτική με τον ερχομό του Ρανιέρι. Πήγε να περάσει μια άλλη φιλοσοφία στην ομάδα. Εμείς είμαστε μια μικρή χώρα με ψυχή και με την αλλαγή που πήγε να κάνει χάλασε όλη η μαγιά. Υπήρξε γκρίνια και άσχημα αποτελέσματα. Όμως είναι στο χέρι του Έλληνα να ξαναγίνει ομάδα και να επιστρέψει στις επιτυχίες. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι και μετά το Euro 2004 δεν προκριθήκαμε στο Μουντιάλ του 2006. Κι εκείνο ήταν μια σφαλιάρα. Όμως κάθε εμπόδιο για καλό.
Ο Ρανιέρι ήθελε πραγματικά να αλλάξει την Εθνική;
Απότομα. Αυτό φάνηκε.
Μετά τη παραίτηση του Σέρχιο Μαρκαριάν από τον πάγκο της Εθνικής, ενισχύεται συνεχώς η άποψη ότι πρέπει να αναλάβει τα ηνία κάποιος πρώην ποδοσφαιριστής της γενιάς του 2004. Εσύ τι πιστεύεις;
Δεν είμαι εγώ αρμόδιος για να απαντήσω σε αυτό. Υπάρχουν οι αρμόδιοι στη διοίκηση της ΕΠΟ που θα αποφασίσουν για το ποιός είναι ικανός γι' αυτή τη θέση. Χρειάζονται όμως νέα παιδιά για να δώσουν μια ώθηση σε αυτό το κομμάτι.
Αν είχε προσληφθεί από την αρχή ο Σέρχιο Μαρκαριάν, θα ήμασταν σε άλλη κατάσταση τώρα;
Δύσκολο να το πω αυτό. Ήμασταν και άτυχοι, παίξαμε και πολύ άσχημα με τη Ρουμανία. Το θέμα είναι ποιός θα "κρατήσει" το κλίμα μέσα στην ομάδα.
Πριν από λίγες ημέρες έγινε στην Ελλάδα το Euro των Νέων. Αυτή η Εθνική Νέων είναι το μέλλον του Ελληνικού ποδοσφαίρου;
Σίγουρα. Στόχος είναι τα παιδιά από την Εθνική Νέων να πηγαίνουν στην Ελπίδων και από εκεί να στελεχώνεται η Αντρική ομάδα. Υπάρχουν πολύ καλά παιδιά και σαν χαρακτήρες και σαν παίκτες. Υπήρχε ένα δύσκολο έργο. Πριν αναλάβει ο Γκούμας η ομάδα ήταν κάπως διαλυμένη. Και αν σκεφτείς ότι από εκείνη τη κατάσταση, γίναμε όλοι μια παρέα και φτάσαμε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος λέει πολλά. Υπάρχει πάντως ταλέντο.
Έχει αυτή η Εθνική τον επόμενο τερματοφύλακα της Εθνικής Ανδρών;
Σίγουρα. Το θέμα είναι να στηριχθούν και από τους συλλόγους τους για να μπορέσει η Εθνική να έχει τους μελλοντικούς τερματοφύλακες. Αυτές οι ηλικίες είναι "δύσκολες" και χρειάζονται προσεκτική μεταχείριση. Ακόμη και το μεγαλύτερο ταλέντο μπορεί να χαθεί. Οι λέξεις είναι κλειδιά. Ο κάθε προπονητής είναι και παιδαγωγός και πρέπει να προσέξει πως θα χειριστεί αυτά τα παιδιά. Η Εθνική Νέων που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro, είναι η ίδια με αυτή που έφαγε 10 γκολ από την Ελβετία. Γι' αυτό σου λέω ότι χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και φυσικά πολλή δουλειά στη προπόνηση.
Ποιόν θεωρείς τον κορυφαίο τερματοφύλακα όλων των Εποχών;
Για μένα δεν υπάρχει κορυφαίος όλων των Εποχών, αλλά υπάρχει κορυφαίος για την εποχή του. Τη δεκαετία του '30 παίζαν αλλιώς, τη δεκαετία του '50 αλλιώς, κ.ο.κ. Κάθε δεκαετία έπαιζαν αλλιώς. Τώρα παίζουν αλλιώς. Για παράδειγμα οι παλιότεροι δεν μπορούσαν να παίξουν με τα πόδια. Πολλοί τερματοφύλακες σταμάτησαν γιατί δεν μπορούσαν να παίζουν με το γύρισμα της μπάλας. Η δική μας η γενιά μπορεί στο μέλλον να μη μπορούσε να παίξει. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και κάθε γενιά έχει τον δικό της.
Από τη τωρινή γενιά ποιόν θεωρείς;
Από τη τωρινή ο Μπουφόν και μετά ο Κουρτουά. Είναι και ο Νόιερ που έχει ένα διαφορετικό στιλ. Παίζει σαν λίμπερο. Πριν μερικά χρόνια θα τον πετούσαν από το παράθυρο αν έπαιζε με αυτό τον τρόπο. Παλαιότερα πολλοί μεγάλοι τερματοφύλακες ήταν ο Σμάιχελ και ο Φαν Ντερ Σαρ. Αλλά και αυτοί δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να παίξουν το ίδιο και τώρα.
Εκτός από τον Άρη και τον Ολυμπιακό έχεις παίξει και στο Καμπιονάτο με τη Κάλιαρι. Πως είναι να έχεις συμπαίκτη τον Τζόλα;
Φανταστικός χαρακτήρας και φανταστικός ποδοσφαιριστής. Εμένα μου αρέσει ένας παίκτης να τα συνδυάζει και τα δύο. Κάναμε και πολλή παρέα τότε. Αρχηγός της ομάδας και πολλές φορές ήταν αυτός που έφτιαχνε το κλίμα στα αποδυτήρια. Μου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Η συνύπαρξή μου μαζί του θα μου μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό.
Κλείνοντας θέλω να μου πεις δυο λόγια για τον Γαλανόλευκο Φάρο.
Όπου και να πάει ο Φάρος φέγγει. Τον θέλουμε συνεχώς δίπλα μας γιατί μας δίνει κουράγιο. Εγώ όταν φορούσα το Εθνόσημο τους έβλεπα στη κερκίδα και σκεφτόμουν το ταξίδι που έκαναν και τη ταλαιπωρία που τρώνε για να έρθουν να μας δούνε και να μας στηρίξουνε. Είναι ακούραστοι και ακολουθούν την Εθνική σε οποιοδήποτε μήκος και πλάτος της Υφηλίου και αν αγωνίζεται. Σε αυτά τα παιδιά αξίζουν πολλά μπράβο και πολλά συγχαρητήρια τόσο για τη στήριξη και τη δύναμη που μας δίνουν, όσο και για το Μουσείο της Εθνικής που έχουν δημιουργήσει στα Χανιά. Αν και τώρα τελευταία τους έχουμε απογοητεύσει.