Σοκ και θρήνος στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο! "Έφυγε" ο Τζιανλούκα Βιάλι!

Θρήνος στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μετά την σοκαριστική είδηση ότι ο Τζιανλούκα Βιάλι "έφυγε" από την ζωή!
Ο θρύλος του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου "έχασε" την σκληρή και περήφανη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών, με τον οποίο "πάλευε" από το 2017.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και νοσηλευόταν σε κλινική του Λονδίνου, εκεί όπου και άφησε τη τελευταία του πνοή. Μαχητής τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδων, αντιμετώπισε την ασθένειά του με τεράστιο θάρρος, με τα λόγια του να συγκλονίζουν και να αποτελούν παράδειγμα ζωής.

«Όταν διαγνώσθηκα με καρκίνο δεν άρχισα να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο συνέβη σε εμένα. Θα ήταν υποκριτικό να το πω όταν είμαι απλά ένας στους τόσους ανθρώπους που αρρωσταίνουν. Ήταν κάτι που έπρεπε να περάσω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Ίσως ήταν αυτό που χρειαζόμουν. Αν ήμουν γενναίος; Δεν ξέρω αν αυτή είναι η σωστή λέξη. Νομίζω ότι με χαρακτηρίζει επιμονή για να τα καταφέρω. Δεν ξέρω τι σημαίνει γενναιότητα. Μόνο όταν φοβάσαι μπορείς να γίνεις θαρραλέος. Επομένως, αν δεν ξεπεράσεις τον φόβο, πως θα ξέρεις ποιoς είσαι πραγματικά;
Δώστε μάχη με τον φόβο του θανάτου σκεπτόμενοι τις επιθυμίες σας. Να έχετε στο μυαλό σας αυτά που πραγματικά αγαπάτε και όλα εκείνα τα καλά στα οποία θέλετε να επιστρέψετε».

Δεν γίνεται να μιλήσει κανείς για την Ιστορία του Ιταλικού, του Αγγλικού και του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, χωρίς να μιλήσει για τον Λούκα Βιάλι.
Στην τεράστια και σπουδαία ποδοσφαιρική του καριέρα συνέδεσε αρχικά το όνομα του με τη Σαμπντόρια, (1984-1992) με την οποία κατέκτησε 1 Πρωτάθλημα, 3 Κυπέλλα Ιταλίας, 1 Σούπερ Καπ, και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, γράφοντας με «χρυσά γράμματα» το όνομα του στην Ιστορία του συλλόγου. Με την ομάδα της Γένοβας έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1991/92, γνωρίζοντας την ήττα από την Μπαρσελόνα στον τελικό.
Το καλοκαίρι του 1992 μεταπήδησε στη Γιουβέντους όπου και έμεινε για μια τετραετία, προσθέτοντας στο «παλμαρέ» του 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 Πρωτάθλημα Ιταλίας, 1 Κύπελλο Ιταλίας και 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας.
Η συνέχεια τον βρήκε για μια τριετία (1996-1999) στην Αγγλία για την Τσέλσι, κατακτώντας 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, 1 Ευρωπαϊκό Σουπερ Καπ, 2 Κύπελλα Αγγλίας, 1 Λιγκ Καπ και 1 Τσάριτι Σιλντ «κρεμώντας» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 35 ετών. Από τον Φεβρουάριο του 1998 έως το Φθινόπωρο του 2000 ήταν προπονητής των Λονδρέζων, με αποτέλεσμα ένα διάστημα να έχει και τον ρόλο του παίκτη-προπονητή.
Με την Εθνική ομάδα της Ιταλίας κατέγραψε 59 συμμετοχές, βρίσκοντας δίχτυα 16 φορές, ενώ έδωσε το παρών σε 2 Παγκόσμια Κύπελλα (Μεξικό 1986, Ιταλία 1990) και σε 1 Euro (1988 Δυτική Γερμανία). Ως βοηθός του Μαντσίνι στην Εθνική της πατρίδας του, κατέκτησε το Euro 2020.

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής θα ξεκινήσουν όλα τα παιχνίδια στη Serie A. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έλαβε την απόφαση αυτή τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη του Βιάλι.

Αντίο Λούκα, σε ευχαριστούμε για όλα...
Νίκος Νικολάου