Κολιτσιδάκης: «Ο φετινός Παναθηναϊκός θυμίζει την ομάδα του Ρότσα»

Ο Θανάσης Κολιτσιδάκης μίλησε για την εκπληκτική πορεία του Παναθηναϊκού έως τώρα και έκανε την σύγκριση με την ομάδα του Ρότσα της οποίας ήταν βασικό μέλος, που είχε ξεκινήσει με «9x9».

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο βετεράνος μπακ της Εθνικής, του ΠΑΟ και του ΟΦΗ, στο «Gazzetta»:

Για τη μεγάλη, έτσι όπως επήλθε, νίκη κόντρα στον Άρη και την ισοφάριση του ρεκόρ των εννιά συνεχόμενων νικών:
«Το παιχνίδι ήταν δύσκολο για τον Παναθηναϊκό. Ο Άρης παρουσιάστηκε αρκετά δυνατός μέσα στην Λεωφόρο, αλλά ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε έστω και με δυσκολία, να πάρει αυτή τη νίκη, όσα εμπόδια κι αν μπήκαν. Και όταν λέω εμπόδια εννοώ την ακύρωση του τέρματος του Μπερνάρ, που για μένα ήταν καθαρό γκολ, κι έπειτα τα δυνατά μαρκαρίσματα που έκαναν οι παίκτες του Άρη και δεν τιμωρήθηκαν γι’ αυτά. Στο τέλος όμως ο Παναθηναϊκός, μέσα σ’ όλα αυτά, μόνο με ποδόσφαιρο, με καλό και ορθολογικό ποδόσφαιρο, κατάφερε να πετύχει ένα ωραίο γκολ και να πάρει τη νίκη. Μία νίκη που ήρθε δύσκολα και με απώλειες, γιατί υπήρξε και η απώλεια του Αϊτόρ, που έπαθε σοβαρή ζημιά και θα λείψει πολύ στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα κέρδισε, πέτυχε το 9/9 και κατάφερε να ισοφαρίσει το ρεκόρ που είχαμε κάνει εμείς με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα. Νομίζω πως αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει το 10/10 και να πάει μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου μόνο με νίκες».

Με βάση την δουλειά που είχε γίνει πέρυσι στην ομάδα και την φετινή της ενίσχυση, πιστεύατε στην αρχή της σεζόν πως θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο ξεκίνημα;
«Κοιτάξτε, αυτό που έχει κάνει ο Γιοβάνοβιτς θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως έχει δώσει στους παίκτες, τόσο σε εκείνους που είναι από πέρυσι εκεί όσο και σε κείνους που ήρθαν φέτος, τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Τι πρέπει να κάνεις όταν είσαι στον Παναθηναϊκό, πρέπει να είσαι πρώτος. Νομίζω πως αυτό το έχουν καταλάβει οι παίκτες της ομάδας και γι’ αυτό βλέπουμε κι αυτό το εκρηκτικό ξεκίνημα. Αν με ρωτούσατε στην αρχή του Πρωταθλήματος δεν θα το περίμενα, δεν θα σας πω ψέματα, αλλά σίγουρα περίμενα πως αυτή η ομάδα, επειδή ακριβώς είναι φτιαγμένη από πέρυσι, θα είχε καλύτερη σεζόν φέτος. Γιατί γίνανε ποιοτικές μεταγραφές, κινήσεις ουσίας που τις χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός και γι’ αυτό θεωρούσα πως θα πάει καλύτερα το «Τριφύλλι». Βέβαια μετά απ’ αυτό το ξεκίνημα με το 9/9, πιστεύω πως η ομάδα θα πάρει το Πρωτάθλημα φέτος».

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που ξεχωρίζετε από την φετινή ομάδα και θεωρείτε πως έχουν βοηθήσει στο επιτυχημένο και ιστορικό αυτό ξεκίνημα;
«Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ο προπονητής. Το δεύτερο είναι η συνέπεια της διοίκησης. Πραγματοποιεί τα «θέλω» του Γιοβάνοβιτς. Δηλαδή ο προπονητής απορρίπτει παίκτες κι εκείνη το δέχεται, προκρίνει την επιλογή κάποιων άλλων παικτών κι αυτή λέει ”ναι”. Νομίζω πως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι κι είναι σίγουρα στα συν της διοίκησης. Το τρίτο κομμάτι είναι οι παίκτες. Είναι μία οικογένεια, παίζει ο ένας για τον άλλον κι αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Φαίνεται ακόμη και από τις αντιδράσεις του πάγκου όταν μπαίνει γκολ. Έχεις δεν έχεις παίξει ποδοσφαίρο μπορείς να αντιληφθείς το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσά τους. Νομίζω πως τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Η ομάδα έχει ένα δύσκολο εκτός έδρας ματς στο Βόλο και χρειάζεται τη νίκη τόσο για να διατηρήσει βαθμολογικά την απόστασή της από τους διώκτες της όσο και για να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ που είχε δημιουργήσει η δική σας ομάδα. Θα καταφέρει πιστεύετε έχοντας και τόσο κόσμο, όπως αναμένεται, στο πλευρό του;
«Ο Βόλος είναι μετά τον Παναθηναϊκό η πιο φορμαρισμένη ομάδα του Πρωταθλήματος. Είναι μία πολύ ποιοτική ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο κι έχει πετύχει σημαντικές νίκες, όπως η τελευταία μέσα στον Ατρόμητο. Αν βάλουμε απέναντί του τον Παναθηναϊκό, θεωρώ πως οι «πράσινοι» είναι μία πιο πλήρης ομάδα. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά το στόχο του Πρωταθλήματος. Θα έχει και αρκετά κόσμο στο πλευρό του. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός πως ο Βόλος θα παίξει για τη νίκη, χωρίς να έχει κάποιο άγχος συνηγορούν υπέρ του «Τριφυλλιού». Ο Παναθηναϊκός θα βρει χώρους, θα βρει διαδρόμους για να παίξει το ποδόσφαιρό του. Οπότε πιστεύω πως έστω και δύσκολα θα το κερδίσει το ματς».

Μας μιλήσατε για τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την φετινή ομάδα. Πάμε όμως τώρα να μας μιλήσετε και για την δική σας θαυματουργή ομάδα, η οποία έκανε επίσης ένα τρομερό ξεκίνημα και τα πήγε εξαιρετικά εκείνη τη χρονιά.
«Τότε πήραμε και άνετα το Πρωτάθλημα με διαφορά 16 βαθμών. Εύχομαι να το πάρει και φέτος ο Παναθηναϊκός να το πάρει με διαφορά. Αυτές οι δύο ομάδες μοιάζουν αρκετά. Είχαμε έναν προπονητή που τον πιστεύαμε πολύ (Χουάν Ραμόν Ρότσα). Ήμασταν μία οικογένεια. Εμείς τότε ξέραμε τι σημαίνει Παναθηναϊκός, γιατί ήμασταν ως επί το πλείστον Έλληνες, είχαμε μόλις τρεις ξένους, αφού δεν επιτρεπόντουσαν άλλοι. Υπήρχαν πολλοί καλοί παίκτες στην ομάδα, ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα. Βαζέχα, Βάντσικ, Καλιτζάκης, ποιον να πρωτοθυμηθώ. Όλα αυτά που είχε αυτή η ομάδα την έκαναν τόσο ξεχωριστή και είχε καλά αποτελέσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».