Σαν σήμερα το 1979: Η Εθνική με γκολ του Νικολούδη νικά την Σοβιετική Ένωση και πάει στα τελικά του Euro

Από ασίστ του Δεληκάρη και γκολ του Νικολούδη η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κερδίζει 1-0 την ΕΣΣΔ στη Λεωφόρο το 1979 και προκρίνεται για παρθενική φορά στην Ιστορία της σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στις διεθνείς διοργανώσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι το πρώτο μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα ήταν η παρθενική πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε τελική φάση του θεσμού.
Μία πρόκριση που επιτεύχθηκε σαν σήμερα το 1979, όταν στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδας βρισκόταν εκείνη την περίοδο ο Αλκέτας Παναγούλιας, χάρη στη νίκη της «Γαλανόλευκης» με 1-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης στα προκριματικά του Euro 1980. Η Λεωφόρος «κόχλαζε» από χιλιάδες φιλάθλους που είχαν βρεθεί στο γήπεδο για να σταθούν στο πλάι της Εθνικής (κόπηκαν 25.537 εισιτήρια), ενώ το γκολ που έκρινε τη συνάντηση πέτυχε στο 26ο λεπτό ο Τάκης Νικολούδης με προβολή ύστερα από ωραία ενέργεια του Γιώργου Δεληκάρη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η «Γαλανόλευκη» απώλεσε σημαντικές ευκαιρίες όπου θα μπορούσε να σημειώσει περισσότερα τέρματα και είχε και δοκάρι με τον Αρδίζογλου. Δοκάρι στο ματς είχαν και οι Σοβιετικοί, οι οποίοι είχαν παραταχθεί στο ματς χωρίς τον Όλεγκ Μπλαχίν. Με το σφύριγμα του διαιτητή για τη λήξη οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους διεθνείς μας παίκτες και λίγο αργότερα η ήττα της Φινλανδίας από την Ουγγαρία με 3-1 «κλείδωσε» και μαθηματικά τη μεγαλειώδη πρόκριση της Ελλάδας.
Μία διάκριση για το Ελληνικό ποδόσφαιρο που ήταν η πρώτη σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και είχε μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα τελικά του Euro, που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας, έλαβαν μέρος μόνο οκτώ ομάδες. fosonline.gr