Σπουδαία ποδοσφαιρική γιορτή με τους βετεράνους ΠΑΣ Γιάννινα και Άγιαξ

Μια ιστορική βραδιά έζησαν οι Γιαννιώτες φίλαθλοι που παρακολουθήσαν τον φιλικό αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Άγιαξ.
Σε μια μεγάλη βραδιά, σχεδόν 3.000 φίλοι των «κυανόλευκων» έδωσαν το «παρών» στην ποδοσφαιρική γιορτή που ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος.
Πέραν αυτού, όμως, έδειξε και τη δυναμική που καταφέρνει να διατηρεί ο ΠΑΣ στο πέρασμα των δεκαετιών, αφού μετά το φιλικό του 2016 με την Μπαρτσελόνα είναι το δεύτερο πολύ μεγάλο διεθνές φιλικό που διοργανώνουν οι βετεράνοι και το οποίο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Η ποδοσφαιρική γιορτή ξεκίνησε με τη φιλαρμονική του Δήμου να παίζει τους ύμνους της Ολλανδίας και της Ελλάδας, ενώ ακολούθησαν τιμητικές βραβεύσεις.
-Ο Δημήτρης Κλείτσας, πρόεδρος των βετεράνων τίμησε τον αρχηγό Σαακ Σβαρτ και στο πρόσωπό του την ομάδα του Άγιαξ της δεκαετίας του '70 που άλλαξε το ποδόσφαιρο.
-Ο Θανάσης Τζιάλλας επέδωσε στον Ταχαμάτα τιμητική πλακέτα στον εκλιπόντα πρώην προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα και παλιό ποδοσφαιριστή του Άγιαξ, Μπάρι Χουλσόφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 2,5 περίπου χρόνια.
-Ο Θανάσης Μπουτσούρης βράβευσε τον Ντένις Βαν Βάικ, τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που ο επόμενος σταθμός της καριέρας του μετά τον Άγιαξ ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα, τη σεζόν 1990-1991.
-Ο Αιμίλιος Νέος βράβευσε τον Αντώνη Σιόντη, που ανέλαβε όλη αυτή τη μεσολάβηση και έκανε τις συνεννοήσεις για να γίνει πραγματικότητα το σπουδαίο αυτό φιλικό.
-Ο Γιάννης Γιάτσος στο πρόσωπο του παλιού αρχηγού, Γιώργου Σιόντη τίμησε την ομάδα της δεκαετίας του '70 που με την ποιότητα του ποδοσφαίρου που έπαιξε κατάφερε να κάνει όλη την Ελλάδα να μιλάει γι’ αυτήν και φυσικά κέρδισε το προσωνύμιο "Άγιαξ της Ηπείρου".
-Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΣ, Γιώργος Οικονόμου βράβευσε τον Γιώργο Χριστοβασίλη, πρόεδρο της ΠΑΕ, για την προσφορά του στην ομάδα επί 14 συναπτά έτη.
-Ο Νίκος Λιάκος επέδωσε τιμητική πλακέτα στη σύζυγο του αείμνηστου Αλέκου Κιτσάκη, για τον ιστορικό ύμνο που συνέθεσε, συνδέοντας για πάντα το όνομα του ΠΑΣ Γιάννινα με το προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου».
-Ο Κώστας Ντέτσικας βράβευσε τον Άγγελο Χαριστέα για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
-Και τέλος ο Γιώργος Λαδιάς βράβευσε τον Σάββα Σιάτρα για την προσφορά του στο δημοτικό μας τραγούδι.
Ακολούθησε το αγωνιστικό σκέλος, με τους Ολλανδούς να μην καταλαβαίνουν από χρόνια και αγωνιστική απραξία και να είναι καταιγιστικοί, επικρατώντας με 7-2! Όλοι οι παίκτες όμως έδειξαν ότι η μπάλα δεν ξεχνιέται όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα γκολ του Άγιαξ πέτυχαν οι Μπέριγκτερ (11'), Χαριστέας (17' και 68'), Σνο (38'), Ταχαμάτα (46'), Χοσέ Μπρουτίλ (71' και 81').
Για τον ΠΑΣ Γιάννινα σκόραρε με δύο στατικές φάσεις ο Νίκος Τσιατούρας στο 38' με πέναλτι που είχε κερδίσει ο Κορμαρής και με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 49'.
Φανταστική ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι φίλοι του ΠΑΣ που χειροκρότησαν και τις δύο ομάδες, ενώ λίγο μετά το 2ο γκολ του ΠΑΣ άναψαν δεκάδες καπνογόνα και έριξαν πυροτεχνήματα, γιορτάζοντας το σημερινό φιλικό που ουσιαστικά διεξήχθη 2 μέρες πριν τα 56α γενέθλια της ομάδας.
Αυτό που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι πολλές ακαδημίες της πόλης, προεξάρχοντος του ερασιτέχνη ΠΑΣ, έδωσαν σήμερα το «παρών» με δεκάδες παιδάκια, που θα έχουν κι εκείνα να διηγούνται στο μέλλον την σημερινή μέρα. Ίσως και να είναι το μεγαλύτερο κέρδος από τη σημερινή ημέρα, αφού δεκάδες παιδάκια αντιλήφθηκαν το μέγεθος της τοπικής μας ομάδας, αλλά και πόσοι σπουδαίοι παίκτες πέρασαν.
Μακάρι αυτούς του τύπου οι αγώνες να γίνονται συχνότερα και μακάρι και ο ΠΑΣ Γιάννινα να δώσει κι άλλες φορές μέσω της επαγγελματικής ομάδας το ευρωπαϊκό του στίγμα.
Πέραν των βετεράνων, που δυστυχώς δεν ήταν όλοι έστω στις κερκίδες, το "παρών" έδωσε σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

Οι συνθέσεις:
Βετεράνοι ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Χαρίσης): Ντέτσικας, Κώνστας, Θεοδωρής, Λαδιάς, Οικονόμου, Κοζανίτης, Θάνος, Παπαβασιλείου, Τσάλης, Λιάκος, Μουφ.
Έπαιξαν και οι: Μάστακας, Κουβεντάρης, Ζαβογιάννης, Τσιατούρας, Γκαρόζης, Γραμμόζης, Σκούφαλης, Ντάσιος, Παπαρούνας, Κοντοδήμας, Γήτας, Παπανικολάου, Γιαννάκης, Κλείτσας, Μητσιόπουλος, Κορμαρής, Νέος, Βαρτζιώτης, Στεργίου, Ζώης, Τζιάλλας, Μπουτσουρής, Κατερίνης, Γκολφινόπουλος.
Βετεράνοι Άγιαξ (): Τόμασεν, Κέντερς, Λίντενμπεργκ, Βίντερ, Προμές, Σνο, Σβαρτ, Ταχαμάτα, Γκέριτσεν, Χαριστέας, Μπέριγκτερ.
Έπαιξαν και οι Μίλερ, Σπλίντερ, Μπόμπσον, Σόνακερ, Ρούστενμπουργκ, Χοσέ
Διαιτησία: Δημήτρης Θάνος, Κώστας Δάλλας, Δημήτρης Γούκος και Απόστολος Γεωργίου).
ΠΗΓΗ: super-fm.gr