Αντρές Εσκομπάρ: Το ματωμένο αυτογκόλ

Στο Μουντιάλ του 1994 ο Αντρές Εσκομπάρ έβαλε αυτογκόλ υπέρ των ΗΠΑ και καταδίκασε την Κολομβία. Το νήμα της ζωής του είχε κοπεί, έστω κι αν ο ίδιος δεν το γνώριζε ακόμη.

Του Νίκου Μποζιονέλου

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994. Στη Λατινική Αμερική χωρίζουν τις εννέα συμμετέχουσες, μιας και η Χιλή είχε αποκλειστεί για το σκάνδαλο του '89 (όταν ο κίπερ Ρομπέρτο Ρόχας υποκρίθηκε τραυματισμό από φωτοβολίδα, για να τιμωρηθεί η Βραζιλία!). Η φιναλίστ του τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας και δυο συνεχόμενες φορές νικήτρια του Copa America (1991, 1993), Αργεντινή, υποδέχεται την Κολομβία. Ο νικητής του αγώνα θα ταξίδευε απ’ ευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ο χαμένος θα χρειαζόταν αγώνα μπαράζ με την εκπρόσωπο της Ωκεανίας.

Η Κολομβία… τρελαίνει κόσμο συντρίβοντας με 5-0 την Αργεντινή στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Άιρες. Το ματς 5ης Σεπτεμβρίου 1993 μένει ως «σταθμός» στην Ιστορία των «Καφετέρος», η σιγή είναι… εκκωφαντική, την ώρα που η ομάδα του Φραντσίσκο Ματουράνα προέβαλλε, ακριβώς ελέω αυτού του αποτελέσματος, ως εκ των φαβορί για το τρόπαιο στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Και λογικό, παιχταράδες είχε: Φαουστίνο Ασπρίγια, Φρέντι Ρινκόν, Φαρίντ Μοδραγόν, Κάρλος Βαλδεράμα, Αδόλφο Βαλένσια. Και τον δύσμοιρο Ανδρές Εσκομπάρ που δολοφονήθηκε στο Μεντεγίν από τη μαφία λίγο καιρό αφού του χρέωσαν το αυτογκόλ στο ματς με τις ΗΠΑ, ενώ η Κολομβία δεν πέρασε καν από τον όμιλο…

To ματς

Στις 22 Ιουνίου 1994, στο «Ρόουζ Μπόουλ» της Πασαντίνα του Λος Αντζελες, εκεί που διεξήχθη αργότερα ο τελικός Βραζιλία-Ιταλία, η Κολομβία παρατάσσεται ενώπιον 93.000 θεατών για τη νίκη απέναντι στους διοργανωτές που θα την έστελνε στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Στο 13ο λεπτό ο Αντρές Εσκομπάρ προσπάθησε να διώξει σε ένα γέμισμα του Τζον Χαρκς, αλλά με την προβολή του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα… Το νήμα της ζωής του είχε κοπεί, έστω κι αν ο ίδιος δεν το γνώριζε ακόμη. Το ματς τελείωσε 2-1 υπέρ των ΗΠΑ η Κολομβία πήρε πρόωρα το δρόμο της επιστροφής, κόντρα στα προγνωστικά που την ήθελαν απόλυτο φαβορί του ομίλου και ικανή για μεγάλα πράγματα. Η απογοήτευση για τον αποκλεισμό μετατράπηκε σε οργή που στοχοποιήθηκε πάνω στον Εσκομπάρ.

Η δολοφονία

Δέκα μέρες μετά, στις 2 Ιουλίου, κι ενώ το Μουντιάλ ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο Εσκομπάρ έβγαινε από ένα μπαρ στο Μεντεγίν, όπου είχε πάει να διασκεδάσει εν μέσω των διακοπών του. Ο Ουμπέρτο Μουνιόζ Κάστρο βγήκε μπροστά του και με δώδεκα σφαίρες, τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Ήταν μόλις 27 ετών.

Ο Κάστρο καταδικάστηκε αρχικώς σε κάθειρξη 43 ετών, αλλά έντεκα χρόνια αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 23 και ο δικαστής διέταξε την απελευθέρωσή του λόγω «καλής διαγωγής». Ποτέ δεν αποσαφηνίστηκε, αν ο Κάστρο έδρασε με προσωπική του πρωτοβουλία ή αν εκτέλεσε διατεταγμένη υπηρεσία του παράνομου συνδικάτου του στοιχήματος, το οποίο είχε ποντάρει μυθικά ποσά στην πρόκριση της Κολομβίας στη δεύτερη φάση του Μουντιάλ. Υπάρχει και η θεωρία, πως η δολοφονία ήταν απλά αποτέλεσμα ενός καυγά, στον οποίο τραυματίστηκαν αρκετά άτομα. Ο Κάστρο κρίθηκε ένοχος, τον Ιούνιο του '95 απελευθερώθηκε και σήμερα απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή.

Εις μνήμη

Για να τιμηθεί η μνήμη του αδικοχαμένου Κολομβιανού, η FIFA σε συνεργασία με τη UNISEF και άλλες μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, θέσπισε το «Τρόπαιο Αντρές Εσκομπάρ» για τον νικητή του «Street Football World Festival», διοργάνωση που διεξαγόταν παράλληλα με το Μουντιάλ αλλά ατόνησε μετά το 2006.
Στο Μουντιάλ της Γερμανίας το τρόπαιο «Αντρές Εσκομπάρ» κέρδισε η Κένυα, νικώντας στον τελικό τη Νότιο Αφρική. Το όνομά του δεν έχει ξεχαστεί από τους φιλάθλους τόσο της Εθνικής Κολομβίας, όσο και της ομάδας του, της Ατλέτικο Νασιονάλ, που κάθε χρόνο τιμούν τη μνήμη του «El Caballero del Futbol» («Ο Τζέντλεμαν των Γηπέδων»), όπως τον αποκαλούσαν.
ΠΗΓΗ: nbozionelos.gr