Der Spiegel: Η Μάντσεστερ Σίτι λαμβάνει χρήματα απευθείας από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι

Νέες κατηγορίες κατά της Μάντσεστερ Σίτι, από το Der Spiegel.
Το Γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι η επιρροή των κρατών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τέθηκε στο προσκήνιο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Τσέλσι και του ιδιοκτήτη της Ρομάν Αμπράμοβιτς, ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία που αποκαλύπτουν τις παραβάσεις που διέπραξαν οι «Πολίτες».
Τα νέα ευρήματα από το Der Spiegal και το δίκτυο ειδήσεων European Investigative Collaborations (EIC), το οποίο χρησιμοποίησε πολυάριθμα έγγραφα που παρέχονται από την πλατφόρμα Football Leaks, δείχνουν ότι η εταιρεία χαρτοφυλακίου πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι φαίνεται ότι έχει παραβιάσει τους ισχύοντες κανονισμούς καταβάλλοντας αμοιβές εκατομμυρίων τους μάνατζερ των παικτών και μάλιστα ενορχήστρωσαν μια μυστική συμφωνία για να υπογράψουν έναν ανήλικο παίκτη.
Η ΟΥΕΦΑ είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στον σύλλογο του Μάντσεστερ το 2020, αποκλείοντάς τον από το Τσάμπιονς Λιγκ για δύο χρόνια ακριβώς λόγω των αποκαλύψεων που δημοσίευσε το Der Spiegel. Ωστόσο, η Μάντσεστερ Σίτι αργότερα αθωώθηκε μετά από έφεση της απόφασης στο Αθλητική Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS).
Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι ο Αγγλικός σύλλογος έχει λάβει χρήματα από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι. Το Abu Dhabi United Group Investment & Development (ADUG) ανήκει στον σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ και ήταν ο επίσημος ιδιοκτήτης της Σίτι από το 2008 μέχρι πέρυσι, όταν η ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη εταιρεία ιδιοκτησίας του Μανσούρ.
Οι αξιωματούχοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέμειναν σταθερά ότι η ADUG είναι μια καθαρά ιδιωτική εταιρεία και η εμπλοκή του Μανσούρ με τη Μάντσεστερ Σίτι είναι μια εντελώς ιδιωτική επένδυση. Σε κατάθεση ενώπιον του CAS, ένας νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Άμπου Ντάμπι είπε ότι η ADUG «είναι εντελώς ξένη» προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή το Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι. Η έρευνα του Der Spiegel για τα έγγραφα του Football Leaks αποκάλυψε, ωστόσο, ότι οι πληρωμές της ADUG στον σύλλογο εγκρίθηκαν από κρατικό γραφείο.
Σύμφωνα με ορισμένα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το περιοδικό, ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι και πρωθυπουργός του Άμπου Ντάμπι, καθώς και ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Αρχής Υποθέσεων, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας του Άμπου Ντάμπι που επικεντρώνεται σε στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές και η οποία διαχειρίζεται τους λογαριασμούς που ανήκουν στην ADUG, ενέκρινε ότι ροές χρημάτων που ελέγχονται από την κυβέρνηση πηγαίνουν απευθείας στους λογαριασμούς του συλλόγου της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ.
Αυτό δείχνει - γράφει το Der Spiegel - πώς στη Μάντσεστερ Σίτι, η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι και η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας έχουν γίνει σχεδόν δυσδιάκριτες.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr