Γιατί το «Βικελίδης» διαθέτει ίσως τον κορυφαίο χλοοτάπητα στην Ελλάδα

Μετά από πολλές εργασίες και και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, το «Κλεάνθης Βικελίδης» διαθέτει έναν εξαιρετικό χλοοτάπητα.
Όπως αναφέρει το SporTime, o Θόδωρος Καρυπίδης δίνοντας μεγάλη βάση στο καλό ποδόσφαιρο, προχώρησε μια επένδυση στον αγωνιστικό χώρο του του γηπέδου του Άρη, η οποία μόνο το τελευταίο διάστημα  ξεπέρασε τις 300.000 ευρώ!
Κι αυτό καθώς ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης θέλησε να δώσει στους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας το καλύτερο τερέν έτσι ώστε να βγάλουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη μπάλα που ξέρουν.
Γι' αυτό όταν πριν από λίγες ημέρες είχαν ολοκληρωθεί τα έργα στο γήπεδο της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καρυπίδης είχε κάνει σχετική ανάρτηση δείχνοντας τη νέα εντυπωσιακή εικόνα του γηπέδου.
Έτσι στις 29 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η σπορά του νέου χόρτου το οποίο θα είναι ανθεκτικό για της χειμερινές συνθήκες. Μάλιστα προς το καλοκαίρι θα γίνει νέα αλλαγή του χλοοτάπητα στο Βικελίδης έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί τότε η θερινή σπορά.
Αυτό επιτάσσει η σύγχρονη γεωπονική έτσι ο Άρης να διατηρεί τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του σε άψογη κατάσταση όλους τους μήνες του έτους.
Να τονίσουμε ότι η βελτιωτικές εργασίας έγιναν βάσει των αυστηρότερων κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ.
Να πούμε ότι μετά την σπορά του νέου χόρτου ακολούθησε το σκέπασμα του γηπέδου με ειδικό πανί ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη φυτρωτικότητα και την ταχύτερη ανάπτυξη χόρτου. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν το έργο σκέπασαν ξανά το χόρτο κι αφού μεγάλωσε χαμήλωσαν σταδιακά το ύψος του ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη πυκνότητα.
Εν συνεχεία από τη από τη Δευτέρα (15/11) άρχισε το κούρεμα με ειδικό μηχάνημα το οποίο η ΠΑΕ Άρης αγόρασε από την Αγγλία.

Σε τρεις φάσεις τα βελτιωτικά έργα στον αγωνιστικό χώρο

Η πρώτη φάση, περιλάμβανε την τοποθέτηση υβριδικού συστήματος ενδυνάμωσης της αμμώδους ριζόσφαιρας για την επίτευξη μιας σταθερής και ανθεκτικής επιφάνειας για όλη την αγωνιστική περίοδο.
Η δεύτερη φάση περιείχε την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού ανακατασκευής και συντήρησης του αγωνιστικού χώρου με ταυτόχρονη δημιουργία εσωτερικής ομάδας πρασίνου και συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία Διασφάλισης Ποιότητας του χλοοτάπητα σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα της ΟΥΕΦΑ.
Σε αυτή την φάση ενσωματώθηκαν στον εξοπλισμού του γηπέδου και δυο φωτιστικά σώματα υποβοήθησης της ανάπτυξης του χλοοτάπητα με την μεγαλύτερη δυνατή ισχύ.
Η τρίτη φάση αναπτύσσει επιπλέον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συντήρησης του χλοοτάπητα, δίνοντας έμφαση στις περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές και στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών συντήρησης.
Στο πλαίσιο αυτό στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά σε αγωνιστικό χώρο ελληνικού γηπέδου, σύστημα παρακολούθησης των μικροκλιματικών χαρακτηριστικών με συνεχή αποτύπωση της θερμοκρασίας, υγρασίας, ηλιακής ακτινοβολίας κτλ.
Θα ενσωματωθεί ένα μοντέλο πρόγνωσης φυτονόσων ώστε να μειωθεί η εισροή φυτοπροστατευτικών προιόντων χωρίς να μειωθεί η ποιότητα του χλοοτάπητα καθώς και σύστημα μείωσης του υδατικού αποτυπώματος μέσω συνεχούς παρακολούθησης της εδαφικής υγρασίας σε κρίσιμα βάθη της ριζόσφαιρας.