Σαν σήμερα το 1979: Ο ΠΑΣ Γιάννινα φέρνει τον Γιάτσεκ Γκμοχ!

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 1979, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα έφερε στην Ελλάδα τον μεγάλο Γιάτσεκ Γκμοχ για να αναλάβει την τεχνική του ηγεσία.
Η πρόσληψη έγινε με ενέργειες του, καταγόμενου από το Μέτσοβο, τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ ο οποίος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Αθλητισμού της Πολωνίας αρχικά τον Αντρέι Στρεϊλάου, ο οποίος όμως ήταν δεσμευμένος με την Ολυμπιακή Ομάδα της χώρας, και τελικά επετεύχθη η συμφωνία για τον Γκμοχ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, ο Πολωνός τεχνικός συμφώνησε να εισπράττει 130.000 δρχ το μήνα. Ο Γκμοχ είδε τον αγώνα Εθνικού Πειραιώς-ΠΑΣ Γιάννινα (3-1) την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και έφυγε για το Όσλο της Νορβηγίας, ενώ ανέλαβε καθήκοντα επίσημα την 1η Δεκεμβρίου στην θέση του Νίκου Αλέφαντου.
Ο Γκμόχ ήταν από το 1976 πρώτος προπονητής της Εθνικής Πολωνίας και κάθισε στον πάγκο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή, στο οποίο η Πολωνία κατέκτησε την 3η θέση. Ο Γκμοχ μετά το 1978 ζούσε ως φυγάς στο Όσλο ερχόμενος σε ρήξη με το τότε καθεστώς της πατρίδας του.
Στο τέλος της σεζόν ο ΠΑΣ Γιάννινα κατέκτησε την 6η θέση έχοντας πάλι τον τίτλο της καλύτερης επαρχιακής ομάδας.
Ο «Σαγόνιας» στην Ελλάδα πραγματοποίησε πολύ μεγάλη και γεμάτη Πρωταθλήματα και Κύπελλα καριέρα, καθώς κάθισε, μετά τον ΠΑΣ και στους πάγκους του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του Άρη, του Πανιωνίου, της ΑΕΛ, του Εθνικού και πολλών άλλων ομάδων. Με το "Τριφύλλι" το 1985 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όταν και αποκλείστηκε από την μεγάλη Λίβερπουλ.