Λουίς Ενρίκε, ολέ τα… κοχόνες σου!

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο από το gazzetta.gr, βγάζει το καπέλο στον Λουίς Ενρίκε για την τόλμη του να ποντάρει στον 17χρονο Γκάβι και για την μπαλάρα που έπαιξε η Ισπανία μέσα στην Ιταλία.
Ο άλλοτε (και σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους) προπονητής της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, απολάμβανε ενός… ιδιαίτερου συνθήματος όταν ήταν ποδοσφαιριστής της Σεβίλλης, στην οποία κατείχε για πολλά χρόνια το ιστορικό ρεκόρ συμμετοχών, μέχρι να του το σπάσει ο Χεσούς Νάβας.
«Manolo Jimenez, que cojones tienes» ήτοι «Μανόλο Χιμένεθ, τι… αυγά έχεις» φώναζαν οι φίλοι της ομάδας για να τονίσουν την μαχητικότητα και αυταπάρνηση του άλλοτε διεθνούς ακραίου μπακ, ο οποίος δεν λύγιζε ποτέ και μπροστά σε κανέναν αντίπαλο.
Με την άδεια του Μανόλο, το συγκεκριμένο σύνθημα θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί πλέον (και) στον Λουίς Ενρίκε, μετά την παράσταση της Ισπανίας στο Μιλάνο και την πρόκρισή της στον τελικό του Nations League, αφού πρώτα υποχρέωσε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία στην πρώτη της ήττα μετά από 37 παιχνίδια και την πρώτη της Ιστορίας της σε επίσημο παιχνίδι στο «Τζουσέπε Μεάτσα».
Παραμονές του αγώνα, ο «Λούτσο» δεν δίστασε να τα βάλει και πάλι με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι επιμένουν να αμφισβητούν τις επιλογές του, παρ' ότι το καλοκαίρι οδήγησε τους Φούριας Ρόχας μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2020, όπου αποκλείστηκαν στα πέναλτι από, κατά σύμπτωση, την Σκουάντρα Ατζούρα.
«Δεν σας διαβάζω γιατί πιστεύω ότι ξέρω περισσότερο ποδόσφαιρο από την πλειοψηφία από εσάς» ήταν η ατάκα που άναψε τα αίματα στην αίθουσα Τύπου του «Μεάτσα». Λίγες ώρες αργότερα, βεβαίως, ο Λουίς Ενρίκε ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς και τα Ισπανικά ΜΜΕ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επισημάνουν ότι «αφεντικό, έχεις δίκιο ό, τι και αν πεις».
Γιατί η Ισπανία, στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, έπαιξε μπαλάρα, πέτυχε δύο γκολ εις βάρος μιας ομάδας που είχε τρία χρόνια (!) να δεχθεί δύο τέρματα σε ένα ματς, έχασε ευκαιρίες για… τριπλάσιο σκορ (κόντρα, βεβαίως, σε δέκα για ένα ημίχρονο, για να μην ξεχνιόμαστε) και έδωσε απαντήσεις εκεί όπου πραγματικά έχει σημασία: Μέσα στο γήπεδο.
Και, το πιο σημαντικό, το έκανε όπως ο Λουίς Ενρίκε είπε ότι θα το επιχειρούσε: Παίζοντας στην επίθεση, χωρίς να κλειστεί, χωρίς να φοβηθεί την Πρωταθλήτρια Ευρώπης και χωρίς να… κουράσει την μπάλα μέσα από την μεγάλη κατοχή της, ακόμα και αν αυτή έφτασε το 85% στο δεύτερο ημίχρονο.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας δέχθηκε κριτική γιατί συμπεριέλαβε στην αποστολή τον 17χρονο Γκάβι, αφού ο Τύπος θεωρούσε ότι ο νεαρός μέσος της Μπαρσελόνα ήταν ακόμα άγουρος και ανέτοιμος για να κάνει ντεμπούτο με το εθνόσημο στο στήθος, επειδή δεν έχει συμπληρώσει καν 300 λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα των Μπλαουγκράνα.
Ο «Λούτσο» όχι μόνο έκλεισε τα αυτιά του γι' αυτή την κριτική, αλλά ξεκίνησε και βασικό τον πιτσιρικά, ο οποίος δεν φοβήθηκε σε κανένα σημείο, έκανε εξαιρετική εμφάνιση και άφησε υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον.
Και, βεβαίως, πήρε την θέση στην ενδεκάδα του… 18χρονου Πέδρι (εκτός λόγω τραυματισμού)! Υπό την καθοδήγηση του 51χρονου προπονητή από το Χιχόν, ο αρχηγός Σέρχιο Μπουσκέτς δείχνει να ξανανιώνει στα χαφ, ο Φεράν Τόρες έχει μετατραπεί σε σκόρερ ολκής παρ' ότι δεν είναι αυτή η βασική δουλειά του (δέκα γκολ σε είκοσι συμμετοχές) και, εκτός από τον Γκάβι, έκανε (εντυπωσιακό) ντεμπούτο και ο 18χρονος Γιέρεμι Πίνο, ο οποίος επίσης έδειχνε μέσα στο γήπεδο σαν να είχε ήδη στο ενεργητικό του καμιά εικοσαριά εμφανίσεις με την Εθνική ομάδα.
Σε πολλούς ενδέχεται να μην αρέσει το στιλ του Λουίς Ενρίκε και η διαρκής διάθεσή του να έρχεται σε αντιπαράθεση, κάτι που τον ακολουθεί από την εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι είναι έτοιμος να ζήσει και να πεθάνει με τις ιδέες και τις επιλογές του.
Ότι στην θητεία του στο τιμόνι των Φούριας Ρόχας έχει χτίσει την επόμενη μέρα με μια φουρνιά γεμάτη ταλέντο (Ουνάι Σιμόν, Πάου Τόρες, Πέδρι, Φεράν Τόρες, Ανσού Φατί, Ντάνι Όλμο, Γκάβι, Πίνο και πάει λέγοντας…) και πως η Ισπανία είναι και πάλι ανταγωνιστική στο υψηλότερο επίπεδο χάρη, πρωτίστως, στην ποδοσφαιρική του προσέγγιση.
Την Κυριακή (10/10) στον τελικό του Nations League, η Ισπανία θα διεκδικήσει τον πρώτο της τίτλο μετά από εννέα χρόνια και την παράστασή της στον τελικό του Euro 2012 με αντίπαλο, κατά σύμπτωση, την Ιταλία (4-0). Ακόμα και αν δεν σηκώσει την κούπα, όμως, γνωρίζει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια την επόμενη δεκαετία.
Και αυτό το οφείλει πρωτίστως σε έναν τύπο που ενοχλεί πολλούς με την συμπεριφορά του, αλλά αποδεικνύει συνεχώς ότι διαθέτει τεράστια, ποδοσφαιρικά κοχόνες.
Συγγνώμη Μανόλο…